"E inacceptabil" - Arafat a cerut anchetă contra operatoarei de la 112 care a umilit părinţii unei fetiţe ce urina sânge

Raed Arafat
Raed Arafat (Epoch Times România)

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a catalogat drept "inacceptabil", într-o intervenţie la Digi24, modul în care operatoarea de la 112 le-a vorbit celor doi părinţi din Cluj care sunaseră să ceară ajutorul după ce fetiţa lor a început să urineze sânge.

"Este inacceptabil. Modul de a vorbi cu oameni care solicită ajutor nu poate să fie în acest hal. Chiar dacă tu, ca personal medical, consideri că nu e o urgenţă, pentru părinţii respectivi, faptul că văd cum copilul lor are sânge în urină sau e cu sângerare este ceva care îi sperie. Putea să se rezolve uşor, vorbind frumos cu ei, discutând, explicând. Şi se poate trimite o maşină de consultaţii la domiciliu să vadă fetiţa sau să fie fetiţa transportată cu unul dintre părinţi la o unitate de primiri urgenţe. Existau alternative pentru medicul respectiv", a declarat Arafat.

Secretarul de stat a opinat că modul în care a fost abordată problema nu este unul profesionist, motiv pentru care a solicitat şi o anchetă disciplinară.

"Procedura durează 3 zile, trebuie să o asculte pe doamna, să ia declaraţia, să asculte ce s-a vorbit acolo. Decizia nu are cum să fie, după părerea mea, că şi-a făcut treaba corect. Nimeni nu acceptă un astfel de mod de adresare către un apelant la 112, mai ales că oamenii vorbeau politicos, nu au jignit-o. Deci nu pot să spun că a reacţionat pentru că cineva a agresat-o telefonic. Sunt părinţi care au solicitat ajutor şi trebuia să fie trataţi ca atare. Nu ai cum să spui unui părinte care vede copilul că are dureri şi urinează sânge: aşteaptă până mâine când vine medicul de familie. Modul de discuţie a fost deplasat, comentariile nu erau la locul lor", a afirmat Arafat.

În opinia şefului DSU, surmenajul şi turele suplimentare ale celor de la 112 nu justifică modul în care operatoarea s-a adresat celor doi părinţi.

Bărbatul care a sunat la 112, Iosif Zigor, tatăl fetiţei care urina sânge, a povestit că a reuşit să obţină o ambulanţă pentru fetiţă abia la al treilea apel, când a vorbit cu un alt dispecer. A doua oară când a sunat la 112, a vorbit cu aceeaşi operatoare, care i-a spus din nou că nu va trimite o ambulanţă.

"Doamna care a vorbit m-a jignit că nu ştim să căutăm de copii, că ea şi-a crescut copiii", a adăugat tată fetiţei.

Cum a decurs conversaţia

Reamintim că doi părinţi din comuna Aghireşu, care au sunat la 112, au avut o experienţă de-a dreptul şocantă când medicul cu care au fost puşi în legătură telefonică de către operator i-a certat şi i-a jignit, acuzându-i că nu au grijă de copilul pentru care solicitau ajutor de urgenţă. Mai mult, medicul a şi refuzat să trimită o ambulanţă la domiciliul familiei.

Practic, potrivit infohuedin.ro, cei doi părinţi descoperiseră că una dintre fetiţele lor gemene urina cu sânge şi plângea atunci când urina. Cum descoperirea a fost făcută abia după amiază, când medicul de familie din sat nu mai putea fi găsit, speriaţi, părinţii au sunat la 112 după ce căutaseră în zadar să găsească o maşină cu care să poată transporta copila la un spital.

Directorul serviciului Judeţean de Ambulanţă Cluj, Horia Sima, a declarat pentru publicaţia citată că medicul în cauză va fi monitorizat şi face obiectul unei cercetări disciplinare.

Redăm parţial dialogul aproape neverosimil pe care cei doi părinţi l-au avut cu medicul de la „Salvare”:

Tatăl: Fetiţa urinează sânge!

Operatoare: Medicul de familie, domnule!

Tatăl: La ora asta nu am un medic de familie!

Operatoare: Păi aveaţi până acum!

Tatăl: Păi eu acum de nici o jumătate de oră am sosit acasă.

Operatoare: Şi mama?

Tatăl: Păi cu doi copii, am doi gemeni.

Operatoare: Mno, şi? Ambulanţa ce să vă facă acuma pentru asta, nu vă supăraţi? E opărită.

Tatăl: Nu e opărită. Când urinează, plânge!

Operatoare: Da, ştiu! Mi-aţi mai spus! Urinează şi plânge, şi atunci?

Tatăl: E roşie puţin jos.

Operatoare: E o infecţie urinară! Da' dă-mi pe mama, nu tu!

Mama: Alo!

Operatoare: Păi vorbiţi doamnă dumneavoastră, că sunteţi mama copiilor!

Mama: Am observat că atunci când urinează, plânge. Am schimbat-o de pampers, am şters-o şi i-a curs sânge. Asta e problema, că dacă observam mai repede, normal că mergeam la medicul de familie.

Operatoare: Şi acum, ambulanţa ce poate să vă facă, doamnă?

Mama: S-o ducem la urgenţă să vedem, doamnă scumpă care e problema? Să îi facă o analiză de urină, să-i facă ceva! Nu o putem lăsa aşa!

Operatoare: Ba o puteţi duce dumneavoastră, doamnă!

Mama: Unde?

Operatoare: La urgenţă!

Tatăl: Doamnă, am căutat o jumătate de oră o maşină să o duc la Urgenţă.

Operatoare: Asta nu este urgenţă.

Tatăl: Nu am maşină cu ce să o duc! Deci nu-i o urgenţă.... Dacă fata păţeşte ceva, dumneavoastră răspundeţi!

Operatoare: Ameninţările de rigoare..să aud ameninţările care urmează.

Tatăl: Nu doamnă scumpă, nu e ameninţare. Deci dacă fata îmi păţeşte ceva, dumneavoastră răspundeţi!

Operatoare: Eu nu răspund deloc, că e copilul dumitale! Nu trebuia să-l laşi să ajungă până aici! Nu răspund eu deloc, răspunzi dumneata şi nevasta dumitale, că-s ai voştri copiii, nu-s ai mei! Eu pe ai mei mi i-am crescut!

Mama: Dumneata eşti obligată să îmi trimiţi urgent!

Operatoare: Eu sunt obligată pe urgenţă! Şi nu mă înveţi tu pe mine la ce-s obligată să trimit! Tu să-ţi vezi de copil mai bine!", se arată în înregistrarea audio publicată de Info Huedin.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne