Încă o situaţie halucinantă la Romsilva: În jur de 100 de angajaţi s-au pensionat, dar au uitat să anunţe. Au luat şi pensie, şi salariu
Încă o situaţie halucinantă la Romsilva a ieşit la lumină în cadrul audierilor din comisii pe bugetul de stat din 2025: În jur de 100 de angajaţi s-au pensionat, dar au uitat să anunţe instituţia. Au luat şi pensie, şi salariu.
Întrebat de deputatul USR Claudiu Năsui ce va face pentru ca situaţii precum cea a directorului Romsilva, care a luat o primă de 100.000 de lei de pensionare, apoi s-a reangajat tot la Romsilva, să nu se mai repete, ministrul Mediului, Mircea Fechet, a declarat că a cerut rezolvarea situaţiei.
În condiţiile în care Năsui a anunţat că a dat în judecată Romsilva, ministrul Mediului – venit la audierile pentru buget în Parlament – a precizat că a luat măsuri pentru ca astfel de cazuri să nu se mai repete. El a mai semnalat o anomalie la Romsilva: în jur de 100 de angajaţi s-au pensionat, dar nu au anunţat instituţia şi au luat şi pensie, şi salariu.
"Nu e nevoie să daţi în judecată Romsilva. Contractul colectiv de muncă, deşi Romsilva consideră că nu e un document de interes public în sensul legii informaţiilor de interes public, este prezent pe pagina de Facebook a ministerului, pe pagina de internet şi îl puteţi găsi. Cred că, în legătură cu aceste bonusuri neruşinate despre care am discutat şi cazul la care v-aţi referit, nu e un caz singular. Există, în ultimii doi ani, peste o mie de persoane care au beneficiat de astfel de bonusuri într-un cuantum mai mare sau mai mic.
Unele dintre ele ating aproape 500.000 de lei – situaţie cu atât mai neplăcută cu cât respectivul angajat se află pe statul de plată al regiei în continuare, motiv pentru care am cerut conducerii Romsilva să corecteze toate aceste anomalii cu respectarea legii.
Opinia mea este că cine s-a pensionat şi a primit o astfel de bonificaţie trebuie să îşi vadă liniştit de pensie. Are cine să lucreze la Romsilva şi la ocoalele private. E adevărat că e nevoie de o modificare legislativă, pentru că statutul personalului silvic e reglementat prin lege primară, însă am convingerea că legiuitorii vor reglementa asta.
Încă o anomalie pe care s-ar putea să trebuiască să o corectăm aici, în Parlament, este legată de anumiţi angajaţi ai regiei care s-au pensionat în baza unor decizii ale instanţelor sau ale caselor judeţene de pensii, dar care au uitat să anunţe şi angajatorul respectiv, regia. Astfel, azi ne aflăm într-o situaţie în care, de luni de zile – unii chiar de ani de zile – aceşti oameni iau şi pensie, şi salariu. Sunt peste 100 de astfel de situaţii, iar azi am cerut directorului Romsilva să rezolve toate aceste salarii şi să închidă aceste dosare."