O instituţie franceză dezvăluie cum a fost manipulat algoritmul TikTok în favoarea lui Călin Georgescu

Călin Georgescu (Facebook/calingeorgescuro)
Ana Ion
05.02.2025

Serviciul francez de vigilenţă şi protecţie împotriva interferenţelor digitale străine VIGINUM a publicat, marţi, un studiu legat de modul în care a fost manipulat algoritmul TikTok în campania pentru prezidenţialele din România, manipulare făcută în favoarea lui Călin Georgescu. Unii dintre influencerii pro-Georgescu au fost plătiţi de către firme cu legături în Ucraina. Autorităţile de la Paris se tem că metode similare de manipulare riscă să fie folosite şi în Franţa, scrie HotNews.

VIGINUM este o instituţie care funcţionează în cadrul Secretariatului General al Apărării şi Siguranţei Naţionale din subordinea guvernului francez.

„Descrierea manipulării observate pe TikTok în România se bazează în principal pe analize efectuate de părţi terţe şi accesibile din surse deschise. Este vorba de note declasificate comunicate de administraţia română, de rapoarte ale observatorilor şi ale structurilor specializate în lupta împotriva dezinformării, de rapoarte furnizate de TikTok, precum şi de anchete realizate de presa română şi franceză. Acest raport include, de asemenea, informaţii tehnice suplimentare rezultate din investigaţiile VIGINUM asupra entităţilor care au contactat influenceri pe căi netransparente”, scrie în studiu.

Existenţa unei campanii de manipulare a algoritmului TikTok poate fi demonstrată de faptul că numărul de abonaţi şi vizualizări de pe contul de TikTok al lui Călin Georgescu s-a triplat în intervalul 10-24 noiembrie 2024, iar hashtagul #calingeorgescu a înregistrat 73,2 milioane de vizualizări în doar şapte zile.

„Creşterea fulminantă a vizibilităţii candidatului pe platformă pare să fi fost realizată datorită unei campanii sofisticate de astroturfing, constând în manipularea coordonată a algoritmului de recomandare prin publicarea masivă de videoclipuri şi comentarii care conţin anumite hashtag-uri şi cuvinte-cheie. De fapt, această campanie s-a bazat, pe de o parte, pe acţiunea coordonată a unor reţele de conturi şi, pe de altă parte, pe exploatarea popularităţii unor influenceri care au fost plătiţi în mod mascat. Utilizarea acestor moduri de operare arată că autorii campaniei cunoşteau bine dinamica specifică platformei şi că stăpâneau perfect metodele de eludare a politicilor de moderare”, scriu experţii VIGINUM.

Astroturfingul este „un mod de operare care constă în a da vizibilitate unui subiect, făcându-l să pară un fenomen de masă, chiar dacă el provine din coordonarea a doar câteva conturi care produc un volum mare de postări pe acelaşi subiect.”

Sunt menţionate cele 25.000 de conturi TikTok pro-Georgescu, invocate de serviciile române de informaţii, precum şi existenţa unor canale Discord şi grupuri Telegram, unele fiind prepoziţionate încă din septembrie 2022, care au coordonat strategia de amplificare artificială a conţinutului pe TikTok.

„Canalele Discord şi Telegram menţionate mai sus aveau rolul de a distribui către publicul lor instrucţiuni precise cu privire la conţinutul care trebuia partajat, precum şi instrucţiuni cu privire la modul de manipulare a algoritmului platformei fără a fi detectat de instrumentele de moderare ale acesteia. Aceste canale partajau conţinut gata de publicare şi îi sfătuiau pe utilizatori să editeze aceste videoclipuri cu ajutorul instrumentelor de editare oferite de TikTok sau Instagram, astfel încât să fie percepute drept conţinut original, neprelucrat, pentru a evita penalizarea de către platformă.

„De asemenea, se pune problema identificării comanditarului din spatele acestei operaţiuni coordonate, autorităţile române sugerând doar implicarea unui actor străin. În fine, deşi acest mod de operare urmărea să ofere vizibilitate unui anumit candidat în contextul unui proces electoral, el ar putea fi reprodus şi pentru a promova conţinuturi cu alte obiective”, se mai arată în studiul citat.

Articolul integral poate fi citi aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor