Dumbravă: Graţierea corupţilor nu are cum să nu apară în raportul MCV. E o telenovelă fără sfârşit

Parlamentul ar fi trebuit să se concentreze pe prevenţie şi nu pe graţierea unor corupţi. Evoluţiile din ultimele zile se vor reflecta în viitorul raport MCV pentru România, a avertizat judecătorul Horatius Dumbravă.
Horatius Dumbrava (ebihoreanul.ro)
Andrei Pricopie
06.05.2017

Tema graţierii corupţilor este o telenovelă care nu se va încheia niciodată. Trebuie să fim conştienţi de faptul că există interese ca lupta împotriva corupţiei, generic vorbind, să nu mai aibă rezultatele de până acum, a atras atenţia, la RFI, judecătorul Horatius Dumbravă, fost membru al Consiliului Superior al Magistraturii.

"Mă gândesc că totuşi iniţiatorii nu au avut în vedere prezenţa comisiei tehnice de la Comisia Europeană pe MCV. Sigur că această comisie tehnică are o agendă de discuţii anunţată dinainte cu toţi actorii implicaţi, inclusiv cu Parlamentul, mă gândesc, s-ar putea ca în aceste zile să aibă o discuţie şi cu parlamentari, respectiv cu comisiile juridice, dar nu are cum să nu se reflecte în viitorul raport, aceasta este senzaţia mea şi experienţa mea în ceea ce priveşte gestionarea unor astfel de momente importante pentru România. În orice caz, discuţiile, aşa cum rezultă din comunicatul Ministerului Justiţiei, au avut loc pe lupta împotriva corupţiei, pe rezultatele inclusiv de natură administrativă. Cred că Parlamentul ar fi trebuit să se concentreze pe prevenţie şi nu pe graţierea unor corupţi", a declarat Dumbravă.

Întrebat dacă personal crede că subiectul graţierii corupţilor s-a încheiat, judecătorul a replicat că, în opinia lui, "nu se încheie niciodată, e o telenovelă nu numai cu graţierea, ci şi cu lupta împotriva corupţiei, cu conflictul de interese".

"Nu se va încheia niciodată. Există interese, trebuie să fim conştienţi de acest lucru, ca lupta împotriva corupţiei, generic vorbind, să nu mai aibă rezultatele de până acum. Deci nu mă aştept să se termine aici. Totuşi, două note pozitive. Trebuie observat că ministrul Justiţiei, după acea sincopă legată de evaluarea sau auditul extern al procurorilor şefi, iată că a avut o poziţie fermă, eu mă bucur pentru acest lucru, fermă, obiectivă şi tranşantă, spunând că proiectul iniţial nu cuprinde infracţiunile de corupţie, nici abuzul în serviciu şi că bine ar fi ca acest lucru să rămână aşa cum a fost trimis de la Guvern, sigur, cu menţiunea că Parlamentul este cel care va decide. În plus, ceea ce aş mai remarca la ministrul Justiţiei este faptul că s-a aplecat în sfârşit serios asupra recomandărilor MCV, inclusiv asupra Strategiei Naţionale Anticorupţie", a precizat Dumbravă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor