Iniţiativă legislativă marca PSD: Mai mulţi bani pentru partide de la buget

Un deputat PSD propune introducerea unui prag minim pentru fondurile primite de partide de la stat. Deşi minim duce cu gândul la puţin, în cazul de faţă pragul minim va însemna mai mulţi bani pentru formaţiunile politice.
Mircea Draghici
Mircea Draghici (Eugen Horoiu/Epoch Times România)

Deputatul PSD Mircea Drăghici a depus, joi, în Parlament o propunere legislativă a cărei adoptare ar duce la creşterea cu circa 30% a fondurilor primite de partide de la buget. Proiectul a fost elaborat în condiţiile în care, de anul trecut, partidelor li se decontează banii cheltuiţi în campaniile electorale, relatează digi24.ro.

Concret, propunerea lui Drăghici vizează modificarea Legii nr. 334/2006 privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale în sensul introducerii unui prag minim pentru subvenţiile anuale acordate partidelor: 0,02% din veniturile prevăzute în bugetul de stat.

În prezent, legea prevede doar o limită superioară (0,04% din veniturile prevăzute în buget), prag care nu a fost atins niciodată, susţine iniţiatorul. Şi dacă tot prevede legea un prag maxim, Drăghici s-a gândit că oportun ar fi şi unul minim ceea ce ar avea drept consecinţă mai mulţi bani de la buget pentru partide.

Astfel, potrivit digi24, veniturile prevăzute în bugetul pe 2016 au fost de 105.033,8 milioane lei. Dacă ar fi existat prevederea cu 0,02%, subvenţiile partidelor ar fi trebuit să fie de minimum 21 milioane lei. În lipsa acestei prevederi, partidele politice au primit însă, în total doar 16,42 milioane lei.

La un calcul simplu, dacă ar fi existat pragul minim, formaţiunile politice ar fi putut primi cu aproximativ 4,5 milioane lei mai mult, respectiv cu aproape 30% în plus.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne