Ce mai coace Puterea: Parlamentarii din comisiile de anchetă să fie asimilaţi judecătorilor
alte articole
Din categoria nicio zi fără o surpriză de la aleşii ţării, un deputat al minorităţilor a iniţiat un proiect de lege care prevede ca parlamentarii din comisiile de anchetă să fie asimilaţi judecătorilor, relatează ziare.com. Iniţiativa vine în contextul în care în Parlament se discută (la iniţiativa lui Tăriceanu şi Dragnea) despre înfiinţarea unei comisii care să ancheteze organizarea alegerile prezidenţiale din 2009, comisie care ar urma să caute dacă "binomul" a manipulat alegerile câştigate de Băsescu.
Prin acest proiect, deputatul minorităţilor Nicolae Petretchi vrea să aduge o serie de noi prevederi în Statutul deputaţilor şi senatorilor. Una dintre cele mai importante este introducerea imunităţii pentru opinii şi voturi a parlamentarilor, specificându-se ca "activitatea imparţială a deputaţilor şi senatorilor în comisiile speciale de anchetă se desfăşoară sub condiţia prevăzută de art. 124 alin. (3) din Constituţia României".
Potrivit sursei citate, acest articol asimilează, în efect, parlamentarii din comisiile de anchetă cu judecătorii, având în vedere că prevederea constituţională invocată de iniţiator spune că "judecătorii sunt independenţi şi se supun numai legii".
Proiectul prevede şi că toate lucrările acestor comisii sunt publice, cu excepţia celor în care se discută documente care nu sunt destinate publicului larg.
De partea lor, aleşii care vor intra în comisiile speciale de anchetă vor iscăli, la constituirea acestora, "un Angajament de imparţialitate", care va cuprinde o declaraţie pe proprie răspundere a parlamentarului că nu a fost implicat, direct sau indirect, în aspectele ce formează obiectul investigaţiei.
Articolul integral poate fi citit aici.
Referitor la contextul în care vine propunerea deputatului Petretchi, reamintim că majoritatea PSD-ALDE-UDMR din comisiile juridice reunite din parlament a votat pentru înfiinţarea unei comisii de anchetă parlamentară care vizează alegerile prezidenţiale din 2009. Unda verde a fost dată în pofida faptului că Parchetul General anunţase că a deschis o anchetă proprie, iar un articol din Regulamentul Camerei Deputaţilor prevede că o anchetă judiciară blochează ancheta parlamentară.
Fără să se lase descurajaţi de aceste "detalii", parlamentarii au modificat o serie de prevederi din regulament vizând funcţionarea comisiilor de anchetă, astfel încât persoanele care sunt invitate la audieri să fie obligate să dea curs invitaţiei, în caz contrar riscând să fie acuzate de ascunderea unor date necesare pentru aflarea adevărului.