USR protestează: Legea privind interzicerea exploatării gazelor de şist, respinsă în secret
alte articole
Uniunea Salvaţi România protestează împotriva respingerii, în secret, a legii privind interzicerea exploatării gazelor de şist. Comisia pentru industrii i-a convocat pe parlamentarii USR, care solicitaseră dezbatere publică, după începerea şedinţei, reiese dintr-un comunicat remis vineri de partidul condus de Nicuşor Dan.
"Proiectul de lege a fost primul pe ordinea de zi a şedinţei, din data de 3 mai, a Comisiei pentru industrii şi servicii, iar deputaţii USR au fost convocaţi la şedinţă după ora de începere, astfel încât să nu fie prezenţi la dezbaterea şi respingerea proiectului, în condiţiile în care anunţaseră că vor să depună o serie de amendamente", şi-a exprimat nemulţumirea USR.
Potrivit USR, nu este prima dată când, prin întrunirea unei comisii înainte de ora anunţată parlamentarilor Uniunii, se adoptă sau se resping proiecte importante, pentru care partidul şi-a manifestat interesul prin depunerea de amendamente şi ar fi avut un cuvânt important de spus în dezbatere. Situaţii similare s-au petrecut la Comisia pentru regulament şi Comisia juridică.
Proiectul de lege prin care se propune interzicerea explorării şi exploatării gazelor de şist în alte scopuri decât cele ştiinţifice şi constituirea unei comisii naţionale dedicată hidrocarburilor neconvenţionale aflată în subordinea Parlamentului cu membri reprezentanţi ai partidelor, administraţiei publice, mediului ştiinţific, companiilor din domeniu şi societăţii civile se afla la stadiul realizării raportului suplimentar comun al comisiilor pentru industrii şi mediu.
Deputaţii USR intenţionau să propună Comisiei pentru industrii şi servicii amânarea unei decizii şi realizarea unei analize a legislaţiei Uniunii Europene în domeniu, precum şi organizarea unei dezbateri publice pe această temă. Pentru cazul în care membrii comisiei ar fi respins cele două propuneri, deputaţii USR au depus un set de amendamente prin care propuneau întărirea rolului comisiei naţionale privind hidrocarburile neconvenţionale. Aceasta ar trebui să acţioneze cu "luarea în considerare a aspectelor economice, tehnico-ştiinţifice şi care ţin de impactul social şi de mediu al gestiunii durabile a hidrocarburilor neconvenţionale", potrivit amendamentului USR.
Pe modelul Consiliului Legislativ şi Consiliului Economic şi Social, USR propune analizarea şi avizarea în comisia naţională privind hidrocarburile a proiectelor legislative în domeniu. Comisia ar trebui să organizeze dezbateri publice pe subiect, să realizeze analize şi studii în domeniu, dar şi strategia naţională privind gestiunea durabilă a hidrocarburilor neconvenţionale.
"Am dorit să propunem o dezbatere publică în cadrul comisiei, deoarece sunt necesare mai multe date asupra impactului explorării şi exploatării gazelor de şist pe teritoriul României. Este suspect că şedinţa a început înainte de ora la care a fost programată în condiţiile în care USR depusese amendamente la comisie chiar cu câteva ore înainte de începerea comisiei. Preşedintele comisiei, deputatul PSD Iulian Iancu, a declarat în nenumărate rânduri în timpul comisiei că trebuie să luăm decizii informate, care să fie în interesul cetăţenilor, însă se pare că aplică tratament preferenţial în funcţie de interesul propriu pentru o lege sau alta", a declarat Cristina Prună, membru în Comisia de industrii şi servicii.
USR va reveni cu aceste propuneri în Comisia pentru mediu şi echilibru ecologic, unde proiectul urmează să fie analizat săptămâna viitoare.
"Legislaţia de mediu din România nu este adecvată pentru a putea evalua impactul de mediu al activităţii de exploatare a gazelor de şist. De altfel, nici legislaţia Uniunii Europene în domeniu nu include instrumente de analiză adecvate, pentru că a fost elaborată în urmă cu mulţi ani; atunci nu se exploatau gazele de şist. Toate studiile internaţionale realizate până în prezent au confirmat că în urma exploatării gazelor de şist există consecinţe pentru mediu, printre care unele grave precum contaminarea apei potabile, imposibilitatea epurării apelor reziduale rezultate, afectarea sănătăţii oamenilor şi animalelor şi favorizarea apariţiei de mişcări seismice.
În aceste condiţii, în diverse state din Europa această metodă de exploatare a fost interzisă. În Franţa şi Bulgaria există precedente de interzicere a fracturării hidraulice, iar în Germania, alianţa CDU-SPD a instituit un moratoriu prin care această metodă nu va fi folosită pe durata prezentului mandat început în decembrie 2013, astfel încât experţii de mediu să studieze problema într-un mod aplicat condiţiilor specifice lor", a arătat USR.
Uniunea Salvaţi România susţine obligativitatea unei dezbateri publice pe tema explorării şi exploatării gazelor de şist în România, înainte de luarea unei decizii.