Duelul Iohannis-Ponta reloded

Klaus Iohannis şi Victor Ponta sunt prezenţi miercuriseara în studiourile B1 Tv, pentru cea de a doua dezbatere electorală ce precede al doilea tur de scrutin. Dezbaterea este moderată de Mădălina Puşcălău iar regulile sunt - ambii candidaţi răspund la aceeaşi întrebare şi fiecare dintre ei va avea la dispoziţie un minut.
Victor Ponta şi Klaus Iohannis (Ioana Florea Nuţ / Epoch Times România)
Andrei Pricopie
12.11.2014

Klaus Iohannis şi Victor Ponta sunt prezenţi miercuri seara în studiourile B1 TV, pentru cea de a doua dezbatere electorală ce precede al doilea tur de scrutin. Dezbaterea este moderată de Mădălina Puşcălău iar regulile sunt - ambii candidaţi răspund la aceeaşi întrebare şi fiecare dintre ei va avea la dispoziţie două minute, după care urmează dreptul la replică, un alt minut.

Prima intrebare este "Cine este candidatul Victor Ponta/respectiv Klaus Iohannis şi de ce crede ca ar trebui sa fie preşedinte."

Mădalina Puşcalău: Cine e candidatul Victor Ponta şi de ce crede că ar trebui să fie preşedintele României?

Victor Ponta: Aseară am discutat de probleme economice, justiţie, m-am pregătit şi aseară, şi azi, cred că sunt pregătit şi pot fi acel preşedinte de care România are nevoie din trei motive. Viziunea mea ca premier - sfârşitul regimului Băsescu, Blaga, Predoiu, repararea nedreptăţilor.

Doi - nu poţi face nimic la conducerea unei ţări dacă nu ai o echipă. Echipa mea e USL, cu Tăriceanu, Teodor Stolo... Meleşcanu.

Al treilea lucru - avem nevoie de stabilitate. A fost un regim care se sfârşeşte duminică şi care s-a bazat pe învrăjbirea românilor.

Cred că în următorii 5 ani pot să duc România spre acea idee pe care au avut-o acum o sută de ani înaintaşii noştri, a declarat Ponta, citat de HotNews.

Mădalina Puşcalău: Cine e candidatul Klaus Iohannis şi de ce crede că ar trebui să fie preşedintele României?

Klaus Iohannis: Sunt Klaus Iohannis, primarul Sibiului, preşedintele PNL, candidatul ACL, candidatul care crede că votul nu e o lozincă, ci un drept, care crede că toţi trebuie să aibă condiţii să voteze, care crede că e nevoie de o schimbare profundă în România, dupa 25 de ani trebuie să avem curajul să spunem stop şi de la capăt, să facem altă politică, mai puţin scandal, gălăgie.

Am două mape mari, scrisori trimise de români din diaspora către BEC, care se plâng că nu au putut vota, ca au fost umiliţi (Iohannis citeşte fragmente din aceste scrisori).

Domnule premier, poate puneţi pe cineva să răspundă oamenilor de ce au fost umiliţi. Au lipsit de la PSD 52 observatori, de la ACL 19, vă las lista, poate corectaţi informaţia de aseară.

Victor Ponta, drept la replica: Iohannis la dispută de ieri a fost total nepregătit şi a spus lucruri neadevărate. Primul, că PNL a propus amendament la Constituţie privind votul electronic şi PSD l-a respins. Am procesul verbal, amendament depus de doamna Gorghiu a fost retras, nu respins. Vreau ca dl Iohannis să fie mai bine pregătit când face astfel de afirmaţii.

Klaus Iohannis, drept la replică: Am o replică foarte simplă, amendamentul a fost respins.

Ponta: Scrie aici în limba română, amendamentul a fost respins.

Klaus Iohannis: Facem replică la replică?

Victor Ponta: Ca să înţeleagă spectatorii că nu v-aţi pregătit nici azi.

Mădălina Puşcalau: De ce nu ar trebui să fie Ponta contracandidatul?

Klaus Iohannis: Nu e bine pentru România să fie preşedinte Victor Ponta. E greşit şi periculos să dai toată puterea unui singur partid care are foarte mari probleme, membri marcanţi care au probleme grave cu justiţia, e foarte periculos pentru România să regresăm şi să punem în pericol democraţia.

E greşit pentru că a minţit şi a speriat pensionarii ca le-aş tăia pensiile şi, ca profesor, cred că e totuşi o foarte mare problema dacă un elev copiază. Dacă cineva care îşi scrie lucrarea de doctorat plagiează, mi se pare o problemă mult mai mare, se cheamă plagiat. Oriunde în lume un politician care e prins că a plagiat e obligat să se retragă din politică. La noi unul dintre aceştia doreşte să fie preşedintele României.

Mădălina Puşcalău: Aceeaşi întrebare pentru dl Ponta.

Victor Ponta: Aş vrea să vorbesc foarte mult despre români, nu atacuri la persoană. Eram pregătit pentru atacurile dlui Iohannis. Despre plagiat vreau să vă spun urmatorul lucru Am fost la ÎCCJ şi am o decizie definitivă şi irevocabilă, dvs aţi fugit de ÎCCJ.

Cred că Iohannis va aduce România înapoi în 2010, are în echipa aceiaşi oameni care au tăiat pensiile - Predoiu, Blaga, Anastase.

Eu îl vreau premier pe dl Tăriceanu, un adevărat liberal. Dl Iohannis seamănă cu Băsescu, în primul rând pentru că e împotriva la orice. Spre exemplu, reducerea CAS, un proiect liberal şi v-aţi opus.

Dl Iohannis spune că e primar. Avem un singur primar care a ajuns preşedinte, dl Băsescu, şi unul care a ajuns premier, dl Boc. Nu am o părere foarte bună despre niciunul dintre ei.

Klaus Iohannis: Cunoaşteţi o persoana Gabriel Oprea? Ştiţi cum a votat la tăiarea pensiilor şi salariilor? Împreună cu UNPR a votat pentru reducerea pensiilor.

Victor Ponta: Am o mare rugăminte din partea sutelor de mii de profesori care au ghinionul să nu fie la fel de bogaţi ca dvs, nu mai vorbiţi de profesori.

Klaus Iohannis: Sunt foarte mândru că sunt profesor de fizică.

Victor Ponta: De ce aţi candidat fără o hotărâre de la ÎCCJ?

M. Puşcălău: Două calităţi ale contracandidatului.

Victor Ponta: E un politician abil, mult mai abil decât credeam, modul în care l-a dat jos pe Crin Antoenscu, poate fi un lucru bun
Locuitorii din Sibiu spun că e un primar bun. Dl Băsescu, fost primar, a fost un preşedinte bun?

Klaus Iohannis: Contracandidatul meu are calitatea de a vorbi despre orice, oricât, indiferent dacă ştie sau nu despre ce e vorba. A două chestiune, e bine că un politician ambiţios e tânăr, dar a dezamăgit, e exponentul unui sistem foarte vechi, o persoana manevrată din umbră.

Victor Ponta: Am vorbit foarte mult şi aseară pentru că am ştiu despre ce vorbesc, lucru văzut de toţi românii

M. Puşcălău: Proiectul preşedintelui pentru România

Klaus Iohannis: România lucrului bine făcut e o Românie normală, pentru oameni normali. Proiectele se gândesc mai întâi, se încep, se pun în practică, se termină. Orice om e respectat şi i se respectă drepturile.

În România lui Iohannis lucrurile se fac astfel încât fiecare să fie mulţumit de partea care îi revine, suntem oameni liniştiţi şi reconstruim împreună România. O ţară a prosperităţii, în care nimeni nu e obligat să stea cu mâna întinsă la stat. România mea seamană destul de mult cu Sibiul lui Iohannis, recunoscut ca un oraş etalon în România.

România lui Iohannis e una în care investitorii vin cu plăcere, pentru că găsesc condiţii bune, iar capitalul autohton e sprijinit pentru a avea o economie în plină dezvoltare.

Victor Ponta: Eu vă dau cifre, pentru că ieri am fost foarte bucuros să arăt că ştiu despre ce vorbesc, nu în lozinci. România e o ţară în reconstrucţie, după dezastrul făcut de Boc, Videanu, Blaga, Anastase. În 2009 deficitul bugetar era 8,6%, acum România are excedent.

Dl Iohannis, într-un limbaj nespecific, a zis că sunt fraier că nu am cheltuit banii. Acum în Europa suntem doi fraieri, dna Angela Merkel care are excedent bugatar şi noi.

Rata dobânzii de referinţă la care se împrumută firmele e acum 2,75%. Randamentul tilturilor de stat e acum 2,97%. Rata de absorbţie este acum 44%.

Este o Românie în care rămânarea la putere a lui Băsescu, Boc, Videanu...

Klaus Iohannis: Dl Ponta ştie să vorbească doar când citeşte de pe cartonaşe. Aveţi o fixaţie, dle Ponta, dar oamenii aşteaptă soluţii nu statistici.

Dupa ce terminăm cu statisticile, să vedem ce spun românii. Va merge mai bine, dragi romani, de când e Ponta premier?

Victor Ponta: Cred că rezultatele din primul tur arată că românii sunt mulţumiţi. Ce am văzut pe reţelele de socializare este că Iohannis e considerat un candidat foarte slab, dar pe care oamenii îl votează ca să nu iasă Ponta. Românii au răspuns pe 2 noiembrie, când 4 milioane de români m-au votat pentru funcţia de preşedinte. Pe dvs v-au votat cei care au spus că nu vor să iasă Ponta.

Klaus Iohannis: E foarte bun răspunsul (despre votul negativ n.r.), iniţial a fost al meu, văd că v-a plăcut şi l-aţi luat.

Victor Ponta: Aţi luat dvs 4 milioane de voturi?

M. Puşcălău: Cum ar arăta România dacă ar fi ales contracandidatul dvs?

Victor Ponta: Faceţi un exerciţiu: Boc, Blaga, Videanu, Flutur, îl scoatem pe Băsescu şi îl punem pe Iohannis. România ar arăta ca în 2014.

Klaus Iohannis: Dl Ponta e premier şi vreau să comentez prestaţia să ca premier. A reuşit contraperformanţa să ia o Românie ieşită din criză şi să o bage în recesiune tehnică, a distrus aproape 100.000 de locuri de muncă în 2014, a ştiut să ajungem în situaţia în care Comisia Europeană, nu eu, ne avertizează public că vom ajunge în 2015 să avem un deficit bugetar în zona de 2.8 % din PIB.

Ajungem în 2015 şi trebuie să plătim toate pomenile promise de Ponta, în condiţiile în care premierul nu a fost în stare să vină în termenul legal cu bugetul pentru 2015.

Dacă va ajunge preşedinte, a doua zi în Parlament va fi aprobată legea amnistiei şi graţierii şi ne vom trezi înapoi în societate cu toţi corupţii şi condamnaţii, toţi frumos albiţi.

Victor Ponta: Lozincile dlui Iohannis nu ne ajută cu nimic. Comunicatul CE spune că România are în trimestrul 3 creştere economică de 1,6%. Vineri, Intitutul Naţional de Statistică anunţă că în trimestrul 3 avem creştere economică peste 1% şi că în primul trimestru s-a recalculat şi nu am fost niciodată în recesiune. România va avea anul acesta între 2% şi 2,5%.

Ceea ce dl Iohannis numeşte pomeni electorale, creşterea pensiilor şi dublarea alocaţiilor pentru copii, eu cred că asta trebuie să facem şi nici dvs nu le veţi tăia vreodată.

Klaus Iohannis: Aşteaptă Romania lui Victor Ponta cu legea aministiei. Adrian Năstase, Liviu Dragnea, Viorel Hrebenciuc, Ecaterina Andronescu, Şerban Mihăilescu, Miron Mitrea, Dan Nica, Dan Şova, Ioan Adam, Victor Mocanu, Adrian Duicu, Bunea Stancu, Nicuşor Constantinescu (lui Iohnis îi expiră timpul pentru replică n.r.) - 38, vă las lista, dacă doriţi.

Victor Ponta: Nu-i ştiţi pe cei despre care vorbiţi. Aia e lista doamnei Macovei. Dl Hrebenciuc -DNA a cerut arestarea sa, şi-a dat demisia şi a fost arestat. Aveţi o cerere pentru arestarea lui Mircea Roşca. Puteţi să îi cereţi să îşi dea demisia? Dl Chiuariu i-aţi cerut să îşi dea demisia şi nu v-a ascultat.

Klaus Iohannis: Dl Ponta, sunteţi preşedinte PSD, eu ACL, hai să facem o treabă între bărbaţi. Mâine se convoacă Parlamentul, scoatem legea amnisitiei şi dăm liber la toate arestările. Acceptaţi să convocăm Parlamentul? Sunteţi de acord să convocăm Parlamentul? ACL vor veni toţi. Sunteţi de acord să votăm împreună?

Reiau provocarea. Haideţi să convocăm Parlamentul. Mâine se face convocarea şi vineri picăm legea, ca să dovediţi că sunteţi de acord cu această lege

Victor Ponta: Vineri INS prezintă datele pe trimestrul trei. E o temă importanţă pentru ţara.

M. Puşcălău: Tema Justiţiei. Sunteţi de acord cu aministia?

Klaus Iohannis: Eu sunt total împotriva acestei legi, nu cred că România are nevoie de această lege.

PNL a votat împotriva legii de când a venit PSD pe şest cu legea şi a încercat să ne-o băge pe gât. Am oprit în ultimul moment acest act normativ de care România nu are nevoie dar de care PSD are foarte mare nevoie.
Voi fi preşedintele României, voi refuza promulgarea actului normativ şi nu vom avea legea aministiei.

Victor Ponta: Din ce în ce mai neserioase sunt răspunsurile. Legea nu s-a votat. Spune că va refuza la promulgare, are voie o singura dată.

Spre deosebire de lozincile dlui Iohannis, ministrul Justiţiei a dat aviz negativ pe această lege şi va fi respinsă, dar nu prin poveşti, Parlamentul poate să respingă.

Klaus Iohannis: Reiau invitaţia, haideţi să convocăm Parlamentul, să punem legea pe tapet, o picăm.

Victor Ponta: Nu puteţi, că nu sunteţi parlamentar.

Klaus Iohannis: Haideţi mâine să facem procedura, ca să dovediţi că sunteţi pe aceeaşi lungime de undă cu toată lumea, haideţi să picăm legea.

Victor Ponta: La ultima moţiune de cenzură un senator PNL a vorbit de la tribună cp PSD-iştii vor legea graţierii. Ştiţi cine era? Dl Sorin Roşca Stănescu, vă spune ceva numele?
Nu mai fiţi demagog, l-am avut pe Băsescu ataţia ani demagog, eu vreau justiţie pentru toată lumea. Lăsaţi demagogia lui Băsescu, dupa zece ani vrem şi noi pe cineva care să îi trateze pe toţi la fel.

Klaus Iohannis: Vorba lungă, convocăm sau nu Parlamentul? Haideţi să convocăm Parlamentul.

M. Puşcalau: Sunteţi de acord că un ministru să aibă mai multe drepturi în faţa legii decât un simplu om?

Victor Ponta: E decizia CCR pe care USL a reglementat-o în Comisia de revizuire a Constituţiei. Ieri dl Iohannis făcea două confuzii, că parlamentarii au imunitate totală, nu e aşa. Ce voi face ca preşedinte, la preşedinte se dau avizele pentru miniştrii care nu sunt parlamentari, voi da pentru toţi.

Klaus Iohannis: Întreaga problemă trebuie foarte mult simplificată. Cred că cea mai bună soluţie ar fi să lăsăm imunitatea pentru parlamentari, miniştri, doar când e vorba de vot politic sau de opinie politică, în nicio altă circumstanţă.

E obligatorie modificarea legislaţiei, e nevoie de simplificare semnificativă, justiţia trebuie să îşi poată urma cursul indiferent dacă o camera votează sau nu o chestiune.

Dacă vorbim de miniştri, eu vorbesc cu dl Roşca, vorbiţi dvs cu doamna Andronescu?

Victor Ponta: Sigur că da. Ieri, dl Iohannis zicea că PSD nu vrea, i-am spus de domnii Vosganian, Victor Paul Dobre, Akos Mora, colegii dvs. Vă fac o propunere, luăm săptămâna viitoare legea privind imunitatea parlamentarilor din Germania şi o transpunem în legislaţia românească?

Klaus Iohannis: Cu mare putere putem discuta orice propunere legislativă, dar de ce să o lăsăm pe săptămâna viitoare, haideţi să dăm un semnal românilor că vrem să terminăm cu aceste mizerii, facem o convocare, vineri se poate vota, dacă doriţi să dăm un semn românilor.

Victor Ponta întrerupe discuţia: Ştiţi când vreau să convocăm Parlmaentul? Marţi când veţi merge dvs la ÎCCJ.

M. Puşcalău: Ce comportament veţi avea faţă de Justiţie?

Klaus Iohannis: S-a făcut multă vorbire despre ce trebuie să facă preşedintele ca să protejeze justiţia. Eu vreau să garantez justiţia şi statul de drept.

Eu cred că în acest domeniu trebuie să avem curajul să spunem nu ne băgăm unde nu ne fierbe oala, nu avem ce căuta noi politicienii în actul de justiţie. Justiţia e independntă, are sistemele proprii, cel mai bun lucru e să nu ne băgăm acolo.

Dacă vorbim de acţiuni care ne definesc ca politicieni (prezintă o poză), o frumoasă imagine de grup în ianuarie 2011 în jurul dlui Constantin Nicolescu, cu dl Ponta, Năstase, Severin, Hrebenciuc, Vanghelie, care au afirmat că e o persecuţie politică şi nu e bine ca acest domn, între timp condamnat, să fie deranjat.

Asta nu se numeşte independenţa justiţiei, ci forţarea justiţiei.

Victor Ponta: O să vă dau altă poza la schimb, care o să vă placă. Dl Iohannis spune într-un limbaj neos să nu ne băgăm în justiţie. CSM e garantul justiţiei. O să mă comport faţă de justiţie cum m-am purtat ca premier. Dacă credeţi că doamna Kovesi nu e bună, o să o schimbaţi.

Dânsul are voie să mă întrerupă, eu nu. Am asigurat stabilitate legislativă şi finanţarea infrastructurii. Alături de mine atunci era şi Crin Antonescu, şi şeful PNL Argeş - cum îl ceamă, îl cunoaşteţi? Erau toţi colegii de la PNL în faţa unui abuz, noi am cerut atunci independenţa justiţiei faţă de abuzul unui senator PNL.

Klaus Iohannis renunţă la dreptul la replică: Ne-am lămurit.

Victor Ponta: Eu îl consider preşedinte PNL pe dl Antonescu şi fondator pe dl Tăriceanu. Dl Iohannis vorbeşte în numele PDL.

Klaus Iohannis: Recunoaşteţi deciziile unei instanţe?

Victor Ponta: Dvs recunoaşteţi decizia instanţei în cazul unui plagiat?

Klaus Iohannis: Există decizie care spune că sunt preşedintele PNL, afirmaţia dvs e o dezinformare publică, să nu spun iar minciună publică.
De ce, aseară aţi minţit de mult ori.
Să nu confudăm numele meu cu al dvs.

Victor Ponta: Eu m-a dus la ÎCCJ şi am obţinut o hotărâre definitivă şi irevocabilă în problema plagiatului. Dacă aş fi fost în locul lui Iohannis nu aş fi candidat. Eu pot prin exemplu personal să vă arăt. Mai departe, toate hotărârile judecătoreşti s-au respectat.

Mădălina Puşcalău: Ce atitudine veţi avea faţă de politicienii cu probleme penale?

Klaus Iohannis: Am discutat în prima zi după ce am fost ales preşedinte al PNL şi am decis împreună să dăm un semn clar că PNL doreşte o schimbare în abordarea acestei chestiuni. Am decis că în absolut toate situaţiile când se va cere încuviinţare pentru arestare să fie aprobată.
De atunci, de fiecare dată ACL şi PNL au votat pentru, dar de obicei PSD nu venea.

Victor Ponta: Au fost trei cazuri, condamnaţi definitiv şi irevocabil: Dl Turcanu, Chiuariu, Akos Mora. Nu vreţi să şi faceţi ce spuneţi, sunt colegii dvs? Puteţi să faceţi ceva sau nu va asculta?

Klaus Iohannis: Am cerut acestor colegi să demisioneze şi vor demisiona, imediat ce convocăm Parlamentul luăm toate grămadă.
Victor Ponta intrerupe discuţia din nou. Mădălina Puşcalău atrage atenţia că dialogul nu mai respectă formatul convenit.

Mădălina Puşcălău: Vizaţi modificări legislative faţă de ANI şi DNA?

Klaus Iohannis: Cred că DNA face o treabă excepţională, am văzut o activitate intensă în ultimele luni, eu sper că pornind de aici să ajungem la o curăţire a clasei politice.
Eu voi merge pe linia de a face ce poate face preşedintele să cotinue aceste lucruri, să lase DNA să îşi facă treaba.

În ceea ce priveşte ANI, cred că e o instiţutie foarte onorabilă care trebuie întărită şi păstrată. Trebuie să vedem că sunt acte normative care se referă la incompatibilităţi care nu sunt întotdeauna compatibile, voi propune elaborarea unei legislaţii unitare.
Aceste lucruri optimal se fac prin consens între partidele politice.

Victor Ponta: Pentru mine e mai uşoară întrebarea, nu am avut probleme cu ANI, nici cu DNA, ca premier am asigurat condiţiile să fie independente.

Singurul caz în care activitatea ANI şi ÎCCJ este blocată este cel al senatorului e cazul senatorului PNL Akos Mora, pe care dl Iohannis îl ţine în continuare senator. Pe mine mă interesează în egală măsură viaţă de zi cu zi a celor care au aproape 4 milioane de procese civile, penale, care au fost furaţi, tâlhăriţi, ucişi, care au retrocedări, am încercat să facem acest sistem să funcţioneze mai repede, mai eficient, şi atunci când un judecător sau procuror greşeşte, să fie şi responsabil.

Ca preşedinte, voi cere ca CSM să pregătească acele modificări legislative ca justiţia să fie independentă.

Klaus Iohannis: Mi se pare revoltator că dacă acum câţiva ani politicienii corupţi se ocupau de retrocedari de câteva zeci de hectare, acum avem un foarte mare scandal în care e cercetat dl Hrebenciuc, în care a fost citat un foarte apropiat politician al dl Ponta, un domn Sârbu (Ilie Sârbu, socrul lui V. Ponta n.r.) , aceşti domni au pregătit retrocedarea ilegală a zeci de mii de hectare de pădure în condiţiile în care oameni simpli care cer un hecatar două nu le primesc.

Victor Ponta: Aşteptam să îmi spuneţi lucrul ăsta. Să vă spun cum se face lucrul bine făcut la Sibiu. (premierul citeşte lista retrocedărilor de la Sibiu) S-a retrocedat către Biserica Evanghelică, Biserica Brukenthal, Palatul Copiilor, Forumul germanilor pe care l-aţi condus are multe alte clădiri. Din 1976 cereri de retrocedare aţi rezolvat 174 doar pentru ANI.

Klaus Iohannis: Vă spun în faţă că aţi minţit grosolan. E un atac la reputaţia mea de primar şi de politician.
Aceste retrocedări au fost făcute pentru că acele entităţi au dreptul să le primească. Agenţia care s-a ocupat de acea retrocedare e în subordinea dvs, nu primarul e responsabil. Aceste retrocedari au fost făcute de statul român.
Minţiţi, încercaţi să mă enervaţi, să mă jigniţi.

Victor Ponta: Muzeu, liceu... dacă dl Iohannis spune că este bine...

(Cei doi candidaţi vorbesc unul peste altul, moderatoarea avertizează ca va întrerupe microfoanele)

Mădălina Puşcalău: Care ar fi relaţia între preşedintele Ponta şi premierul Iohannis?

Victor Ponta: A fost un subiect foarte folosit în campanie să nu se dea puterea unui singur partid. Eu am propus USL, ce au votat oamenii în 2012, motiv pentru care voi lucra cu dl Tăriceanu.

Îmi aduc aminte şi acum, cred că îşi aduce şi dl Iohannis, dl Băsescu a spus că va fi un preşedinte rău.
Eu voi fi un preşedinte bun pentru toata lumea (Iohannis zâmbeşte). Dacă va face să radeţi ca vrea cineva să fie un preşedinte bun, cred ca veţi fi ca dl Băsescu şi va veţi certa cu Guvernul.

Mădălina Puşcalău: Care ar fi relaţia între preşedintele Iohannis şi premierul Ponta?

Klaus Iohannis: Eu cred că nu o să ajungem în situaţia să avem o situaţie Iohannis preşedinte, Ponta premier, cred că din 16 noiembrie cariera politică a lui Ponta se încheie, propriul partid îl va trimite acasă. Dacă nu se întâmplă acest lucru, vom avea o colaborare instituţională.

Victor Ponta: Dl Iohannis ieri nu se pregătise şi a zis pact de coabitare. Azi i-a zis pact de colaborare (prezintă pactul şi enumeră persoanele cărora le-a fost înmânat)

Cred că ar trebui să înţelegeţi că aveţi nişte obligaţii faţă de români şi de parteneri, când acest acord a fost publicat, dvs nu ne-aţi criticat absolut deloc, dar sunt de acord că nu vom ajunge să colaborăm, voi colabora cu dl Tăriceanu.

Klaus Iohannis: Am dezavuat acest pact încă din momentul în care a fost semnat şi sunt înregistrări peste tot. E interesant, dacă tot fluturaţi acel acord, să ne explicaţi şi nouă de ce aţi încheiat acest acord.

Mădălina Puşcalau: Dacă vă dă dl Iohannis minutele.

Klaus Iohannis: Nu le dau.Mă aşteptam să fiţi fair play.

Klaus Iohannis: 20 de secunde.

Victor Ponta: Am încheiat acordul pentru a nu se ajunge la momentul de la suspendarea lui Băsescu şi nici acum nu spuneţi dacă sunteţi sau nu de acord cu acel moment.

Mădălina Puşcalău: Parlament bicameral sau unicameral.

Klaus Iohannis: Actualul Parlament are câteva probleme majore: este prea mare, încă un pic şi ajunge la dimensiunea Parlamentului European, nu se bucură de încredere şi respectul cetăţenilor, nu este eficient. România are nevoie de un parlament mai mic, de altă legislaţie de alegere a parlamentarilor, este bine să fie bicameral, dar acest lucru nu va fi stabilit de preşedinte, ci de partidele politice.

Cetăţeanul trebuie să se simtă bine reprezentat de Parlament. Parlamentul rebuie să fie mai mic, mai performant, mai credibil şi ales astfel încât toata lumea să înţeleagă cum se ajunge acolo.

Avem un sistem uninominal care în realitate e proporţional.

Victor Ponta: Eu spre deosebire de lozinci am făcut lucruri: Am depus cu dl Tăriceanu lege pentru alegerea a 300 de deputaţi, colegii dl Iohannis au votat împotrivă.

Suntem foarte mulţi acum pentru că toţi cei care au candidat la USL am ieşit pe primul loc, după care Blaga, Ungureanu au intrat de pe locul doi sau trei. Legea, unul din autori e dl Mihai Voicu.

Klaus Iohannis: Haideţi să convocăm Parlamentul mâine, vineri se întruneşte şi băgăm în discuţie şi această chestiune, imediat dupa ce picăm legea graţierii şi aministiei, toţi vrem acest lucru, haideţi să ne apucăm de treabă.

Victor Ponta: La ora 9 îşi demisia Cristian Radu, îşi dau demisia Vosganian, Akos Mora, dar să spuneţi că mâine putem aproba legea pentru alegerea camerei... (Klaus Iohannis intervine: Ecaterina Andronescu)

Mădălina Puşcalău anunţă că timpul alocat dezbaterii se apropie de sfârşit şi că urmează punctul cel mai fierbinte, întrebările pe care şi le adresează fiecare candidat Întrebări între contracandidaţi.

Victor Ponta comentează că nu s-a discutat de politică externă: Nu mai stăm două minute să discutăm de politică externă?

Iohannis: Noi am convenit cu toţii că respectăm exact ordinea.

Victor Ponta: Eu cred că oamenii trebuiau să afle ce trebuie să facem.
Se trage la sorţi.

Ponta comentează că Iohannis a pus ultimul întrebarea la dezbaterea de ieri.

Klaus Iohannis: Văd că Ponta e în mare formă azi, vine cu neadevăruri... Ce să cred eu că mi-ar rpsunde? Ar suci un răspuns..
Indiferent ce aş putea să îl intreb pe dl Ponta ar da un răspuns care ar suci realitatea. Nu doresc să va întreb nimic dle Ponta.

VictorPonta: Eu doresc...
Apreciez ca sunteţi mai prudent

Se referă la România anului 2018. Am învăţat şi la şcoală, o declaraţie a unuui ardelean extraordinar: dacă pentru stramoşii noştri români toate drumurile duceau la Roma, pentru noi românii ardeleni toate drumurile duc la Bucureşti. Stiţi cine a făcut-o?

Aţi avut o întrebare, am răspuns

A fost spus de episcopul Iuliu Hosu, care a citit declaraţia de unire, episcop greco-catolic care s-a îmbrăţişat cu episcopul ortodox
Dacă sunteţi de acord cu mine, sunt convins că România va avea în 2018 ce sărbători

Sunt de acord şi haideti să renuntam la toate încercările de dezbinare a românilor, să sărbătorim 2018 împreună cu toţii

Victor Ponta: Haideţi să nu îl stricăm şi să ne gândim şi la fraţii noştri de peste tot

Moderatoarea anunţă momentul mesajele finale.

Victor Ponta: Vorbesc cu milioanele de români cu care m-am întâlnit şi la Dorohoi, la Reşita, Cernăuţi, Chişinău, în toate oraşele şi comunele din această ţară, le spun că după zece ani de dezbinare România are o şansă extraordinară să meargă în direcţia bună, să reparăm nedreptăţile de atunci, România are nevoie de dialog şi linişte, vreau să nu mai văd ura şi atacurile la familie şi la persoana candidatului, am văzut şi de la dl Iohannis în ultima perioadă.

Ştiu ce am de făcut, am 42 de ani, de la 18 ani lucrez şi învăt pentru această ţară. Mama mea şi bunica mea, pensionare aici, să poată trăi într-o ţară normală, copiii mei care trăiesc aici să poate trăi aici şi peste zece ani.
Sunt foarte mândru că sunt român, că putem fi o ţară mai bună şi că rănile făcute în zece ani putem noi cei de la USL să le închidem şi putem construi tot ce s-a stricat în acei ani.

Mulţumesc pentru încrederea acordată şi vă asigur că voi fi un preşedinte bun, şi pentru dl Iohannis, şi pentru cei ce au votat cu alt candidat.

Klaus Iohannis: Apropo de pensii, am aici nişte taloane de pensii, una zicem alta facem. Este o pensie de exact patru lei.

Victor Ponta intervine: Trebuie să explic. 350 lei valoarea minim garantat, pensia dacă e mai mică se completează. Preşedintele ţării trebuie să ştie legea, habar nu are de legea pensiilor.

Klaus Iohannis îşi transmite mesajul final: Dragii mei, din păcate, de data aceasta nu trebuie să alegem între două persoane, ci între două abordări. Eu propun schimbarea felului în care se face politică în România, dl Ponta propune continuarea. Eu vă propun o Românie a respectului, a prosperităţii, dl Ponta vă propune o Romania a impozitelor şi a taxelor ca să poată continua în 2015 ca acum.

Eu rămân cu oferta mea de a schimba felul în care se face politică, de respect faţă de lege şi cetaţeni. Voi apăra votul oricărui român la vot. Se pare că guvernul dlui Ponta nu a reuşit să organizeze acest lucru. Dacă cineva nu şi-a făcut bine treaba când a fost premier, cum putem crede că va fi un bun preşedinte?

Judecaţi bine dacă vreţi un preşedinte al vostru, eu voi fi preşedintele vostru, nu am în spate nicun fel de instituţii care mă manevrează, sau doriţi un preşedinte care este omul baronilor PSD. Nu daţi toată puterea unui singur partid de stânga neautentic, nereformat, votaţi schimbarea în România şi voi fi un preşedinte foarte bun pentru voi.

Victor Ponta: L-aţi studiat foarte bine pe Traian Băsescu... Acum l-am văzut pe Băsescu din nou, acelaşi fariseism, încredere că îi prosteşte pe români din nou. Voi trăi în România fără Băsescu şi Iohannis.

Klaus Iohannis: Oare dl Băsescu i-a prostit pe români când v-a pus premier? Pe mine m-a refuzat, pe dvs v-a pus.

Victor Ponta: Eu reprezentam USL. Aţi fost implantat.

Klaus Iohannis: Mulţumesc foarte mult pentru emisiune, a fost o moderare foarte profesionistă, felicitări.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor