Ponta declară că nu avem gaze de şist
alte articole
Premierul Victor Ponta a declarat duminică seara, la Antena 3, că, din câte se pare, România nu are gaze de şist aşa cum se credea anterior.
Declaraţiile prezidenţiabilului PSD au fost făcute în contextul în care, după ce premierul a afirmat că România trebuie să fie independentă energetic şi să aibă propriile resurse off-shore şi convenţionale, moderatorul i-a propus ca "povestea cu gazele de şist" să fie amânată puţin, deoarece resursele existente în Marea Neagră asigură independenţa energetică a ţării pentru 30 ani, în timp ce gazele de şist reprezintă o temă controversată care aduce multe puncte defavorabile oricărui politician care o susţine, relatează capital.ro
"Oricum s-a amânat, pentru că... se pare că nu avem gaze de şist, ne-am bătut foarte tare pe ceva ce nu avem. Nu cred că ne-am bătut pe ceva care există", a declarat Ponta, fără a dori să prezinte detalii, motivând că nu poate spune mai mult de atât.
Capital.ro mai aminteşte că, potrivit Administraţiei americane pentru informaţie în domeniul energiei (EIA), România are rezerve de gaze de şist de 1.444 miliarde de metri cubi, în condiţiile în care rezervele dovedite de gaze se plasează la 113 miliarde metri cubi, iar consumul anual este de aproximativ 14 miliarde metri cubi.
Potrivit sursei citate, România se plasează pe locul al treilea în UE privind rezervele de gaze de şist, după Polonia (4.190 miliarde metri cubi) şi Franţa (3.879 miliarde metri cubi), potrivit raportului EIA.
Reamintim că explorarea gazelor de şist este un subiect dureros pentru societatea civilă şi a stârnit numeroase proteste şi controverse atât la nivel naţional cât şi în comunităţile locale din zonele unde compania Chevron intenţionează să exploreze această resursă.
În iulie, Chevron a finalizat activităţile de explorare a gazelor de şist la sonda de la Siliştea-Pungeşti, judeţul Vaslui, după două luni de foraj la adâncimi de 3.000 de metri (şi alte luni de proteste intense ale societăţii civile), urmând ca informaţiile obţinute pe parcursul operaţiunilor să fie analizate pentru stabilirea potenţialului zăcământului.
Gazele de şist se extrag prin metoda fracturării hidraulice, metoda ce presupune pomparea în subsol, la presiuni foarte mari a unor impresionante cantităţi de apă, aditivată, potrivit unor studii de specialitate, cu aproximativ 750 de substanţe chimice, multe dintre ele nocive, iar altele de-a dreptul cancerigene. Această tehnologie folosită extensiv în SUA presupune scoaterea din circuitul agricol a mari suprafeţe de teren, produce poluarea apei şi aerului din jurul sondelor şi, în plus, în zonele de exploatare s-au semnalat îmbolnăviri ale oamenilor şi animalelor domestice.