Predoiu: Ponta să spună dacă a negociat în Dubai mita pentru KazMunayGas
alte articole
Prim-vicepreşedintele PDL Cătălin Predoiu l-a acuzat duminică, în cadrul unei conferinţe de presă, pe premierul Victor Ponta că ar fi negociat, în Dubai, mita pentru semnarea Memorandumului privind datoriile KazMunayGas, o afacere care a adus grave prejudicii statului român.
"Văd că filiala PSD de la televiziunea lui Ponta îşi pune tot felul de întrebări. Dacă tot e vorba de întrebări, l-aş întreba şi eu pe Victor Ponta câteva lucruri: Îl întreb dacă a semnat el însuşi Memorandumul guvernamental privind datoria KazMunayGas. Îl întreb dacă a negociat în Dubai mita pentru kazmunaigaz. Îl întreb dacă la negocierile pentru mită au participat şi persoane din afara Guvernului", a declarat Cătălin Predoiu, fost ministru de justiţie, citat de stiripesurse.ro.
La începutul acestui an, Guvernul Ponta a adoptat memorandumul cu Rompetrol, prin care Guvernul renunţă la toate procesele ce urmăreau recuperarea unei datorii de 600 milioane dolari, bani cu care Guvernul Adrian Năstase creditase compania Rompetrol în 2003.
În schimb, Rompetrol (actualmente KazMunayGas) se angaja să răscumpere contra 200 de milioane de dolari 26,6959% din acţiunile deţinute de statul român şi să înfiinţeze un fond de un miliard dolari care va investi în proiecte din domeniul energetic.
Totodată, statului i se mai oferea perspectiva, la fel de nebuloasă, să îşi recupereze cândva cele 400 de milioane pierdute, obţinând la un moment dat profit din cei 18% cu care va rămâne acţionar în compania kazahă.
Decizia prin care statul a renunţat de bună voie la 400 de milioane de dolari a fost adoptată prin HG după ce Curtea Constituţională a decis că nu este constituţional ca Parlamentul să aprobe această decizie.
Hotărârea de Guvern a fost semnată de premierul Ponta, de Ministrul de Finanţe Daniel Chiţoiu, de Ministrul Delegat pentru Buget, Liviu Voinea, ministrul Energiei Constantin Nită, nu însă şi de Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc.
După Memorandumul semnat de Ponta, statul a rămas cu doar 18% din acţiunile Rompetrol şi promisiunea unui fond de investiţii negarantat prin nimic.