Drama ucraineană. Dispariţii de copii şi trafic de persoane în haosul creat de invazia rusă

Refugiaţi din Ucraina la vama Palanca din R. Moldova (gov.md)
Loredana Diacu
12.03.2022

Grupurile umanitare şi voluntarii de la graniţele Ucrainei raportează dispariţii de copii şi cazuri de trafic de persoane în mijlocul haosului provocat de criza refugiaţilor declanşată de invazia rusă, relatează Guardian.

Organizaţiile de caritate şi grupurile de apărare a drepturilor care lucrează în ţările vecine pentru a primi refugiaţi au declarat că au văzut cazuri de trafic de persoane, copii dispăruţi, extorcare şi exploatare, în timp ce peste 2,5 milioane de persoane au trecut în ţările vecine pentru a scăpa de escaladarea violenţelor.

Karolina Wierzbińska, coordonator la Homo Faber, o organizaţie pentru drepturile omului cu sediul în Lublin, Polonia, a declarat că organizaţia caritabilă a văzut cazuri de copii trimişi singuri de părinţi disperaţi pentru a fi preluaţi de rude sau prieteni peste graniţa ucraineană şi care au ajuns fără ca nimeni să îi întâmpine.

În mod evident, acest lucru este extrem de dureros pentru un copil şi poate duce la rătăcirea acestuia prin staţie, dezorientat şi, în cel mai rău caz, la dispariţia totală. Din păcate, acesta nu este un caz ipotetic - astfel de lucruri s-au întâmplat deja.

De asemenea, s-au primit rapoarte despre cazuri de trafic de persoane şi despre femei cărora li se oferă locuri de muncă în Polonia care ajung acolo şi descoperă că locul de muncă este nelegitim, că angajatorul le maltratează şi refuză să le plătească salariul la timp. Există cazuri de extorcare a documentelor personale sau a banilor.

Homo Faber a lucrat la toate cele patru puncte de trecere a frontierei pentru a reduce riscurile şi a înfiinţat o linie telefonică de asistenţă 24 de ore din 24, operată de voluntari vorbitori de ucraineană instruiţi pentru a sprijini femeile şi copiii care trec frontiera.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor