Dragonul roşu - înghiţind Occidentul putred, halcă după halcă: azi o alternativă la canalul Panama

Nicaragua a aprobat un canal maritim de la Pacific la Atlantic, ca alternativă a Canalului Panama, proiect conceput şi operat de o firmă chineză
Vas cargo prin canalul Panama, mai 2013 (RODRIGO ARANGUA / AFP / Getty Images)
Adrian Sturdza
14.06.2013

"Vestul o să ne vândă frânghia cu care-i vom spânzura"

citat atribuit lui Vladimir Ilici Lenin, unul dintre cei mai malefici conducători din istoria omenirii

Parlamentul statului Nicaragua a aprobat începerea planurilor pentru un proiect privind construirea unui alt canal din America Centrală, care să lege Pacificul şi Atlanticul, ca alternativă la Canalul Panama.

Guvernul preşedintelui Daniel Ortega a trecut prin Parlament proiectul, acordând o concesiune pe 50 de ani unei firme chineze. Compania, HK Nicaragua Canal Development Investment, înregistrată într-un paradis fiscal - insulele Cayman – având acţionari necunoscuţi şi cu sediu în Hong Kong va proiecta, construi, finanţa şi opera canalul.

Deşi va fi de trei ori mai lung decât canalul Panama, proiectul cuprinde un canal cu ecluze, o cale ferată pentru marfă, două porturi de mare adâncime, unul la Pacific şi celălalt la Atlantic, precum două aeroporturi şi numeroase zone industriale libere.

Costul estimat al proiectului este de 40 miliarde dolari, mult peste PIB-ul statului Nicaragua, dar acest lucru nu pare să fie o problemă dacă ai prieteni asiatici cu buzunare extrem de adânci.

Organizaţiile ecologice susţin că proiectul va avea consecinţe dezastruoase asupra lacului Nicaragua, principala sursă de apă a ţării.

Nicaragua este caracterizată de instabilitate politică şi conflicte dure, după invazia americană şi războiul civil care au ruinat complet economia ţării, fiind un stat aproape neguvernabil, unul dintre cele mai sărace state din America şi cu o rată extrem de ridicată a criminalităţii.

În ultimii ani, profitând de criza economică şi de corupţia oficialilor, China a efectuat mai multe investiţii strategice, atât în Africa, cât mai ales în Statele Unite şi Canada, cumpărând de exemplu la începutul lui 2013 gigantul canadian de gaz-petrol Nexen pentru 15 miliarde CDN, gigantul american de procesare a cărnii de porc Smithfield Foods pentru 4 miliarde, active ale companiei Carrizo Oil & Gas din Houston (gaze de şişt) pentru 27 miliarde, ş.a.m.d.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor