Ciocolata belgiană şi disputa comercială care afectează relaţiile UE-China

Anunţul făcut de autorităţile chineze în această săptămână de a distruge o cantitate nespecificată de ciocolată deoarece conţinea substanţe toxice a sunat alarma în Uniunea Europeană, relatează The Independent.
. (Joe Raedle / Getty Images)
Epoch Times România
13.06.2013

Anunţul făcut de autorităţile chineze în această săptămână de a distruge o cantitate nespecificată de ciocolată deoarece conţinea substanţe toxice a sunat alarma în Uniunea Europeană, relatează The Independent.

Mass-media din Belgia au făcut rapid comparaţia cu situaţia din 2008, când Beijingul a declarat că un transport de ciocolată belgiană 'nu este potrivit pentru consumul uman'. Gestul de atunci a fost considerat însă o replică la decizia Uniunii Europene de a interzice importurile de soia din China, din cauza nivelului ridicat de substanţe toxice. Ar putea fi, deci, o coincidenţă faptul că ultima distrugere a delicateselor naţionale vine după taxele impuse de UE panourilor solare din China?, s-au întrebat ziarele locale.

Deşi legătura dintre ciocolata aruncată şi panourile solare nu depăşeşte încă teoria conspiraţiei, ea nu pare, totuşi, prea exagerată, având în vedere că alte produse europene cunoscute, cum ar fi vinurile franţuzeşti şi maşinile germane, au fost deja târâte în disputele comerciale care umbresc relaţiile relaţiile UE-China.

Presupusul debut aş acestei reglări de conturi a avut loc la începutul acestei luni, atunci când UE a declarat că prevede impunerea de taxe de până la 47% panourilor solare fabricate în China. Blocul comunitar a acuzat în acest caz China de 'dumping' - termen comercial folosit pentru vânzarea unui produs cu mai puţin de costul de producţie, într-o încercare de a acapara piaţa.

În câteva zile, chinezii au anunţat că îşi vor lansa propria anchetă în privinţa vânzării de vinuri franţuzeşti în China, în prezent cea mai mare piaţă de export pentru Bordeaux. Ministerul comerţului de la Beijing a declarat că subvenţiile agricole oferite agricultorilor francezi plasează producătorii interni într-un dezavantaj nedrept.

Următorii pe lista Beijingului au fost producătorii de automobile din Germania. Financial Times a relatat săptămâna trecută că Beijingul prevede depunerea unei plângeri cu privire la importurile de maşini de lux - o altă piaţă în creştere în economia în plină expansiune a Chinei.

Într-un caz separat, comisarul european pentru industrie, Antonio Tajani, a declarat marţi pentru Reuters că UE se pregăteşte să depună o plângere la Organizaţia Mondială a Comerţului pentru taxele impuse de China în septembrie 2011 la importurile de ţevi de oţel produse în Europa.

Decizia Beijingului a venit la doar câteva săptămâni după ce UE a impus o taxă similară la ţevile din oţel fabricate în China. UE vrea să conteste măsura Chinei, pe motiv că aceasta ţine doar de represalii şi este, deci, împotriva politicii OMC. 'Există reguli şi ele trebuie respectate', a precizat Tajani.

Potrivit lui Andre Sapir, fellow la think-tankul Bruegel, cu baza la Bruxelles, UE pare tot mai dornică să îşi încordeze muşchii pe probleme comerciale cu China, însă nu este clar dacă Uniunea caută pur şi simplu să îşi afirme poziţia în economia mondială sau să îşi redefinească relaţiile comerciale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor