Încheierea unui acord comercial UE-SUA, o întreprindere dificilă din cauza scopurilor divergente

Liderii Uniunii Europene, aflaţi într-o căutare disperată a succesului politic pentru a promova creşterea economică, exercită presiuni pentru o negociere rapidă a unui acord comercial cu Statele Unite, deşi experţii susţin că un atare acord să confruntă cu dificultăţi mari, potrivit unui articol apărut pe un blog al New York Times.

Franţa a ridicat deja obiecţii cu privire la 'excepţia sa culturală', care prevede limitarea numărului de filme hollywoodiene pentru a proteja filmele franceze, subvenţionate, şi programe de televiziune - şi continuă să preseze pe acest subiect înaintea întâlnirii de vineri a miniştrilor comerţului din Uniunea Europeană.

În acelaşi timp, există o serie de alte probleme, probabil mult mai grave, printre care disputele agricole asupra unor produse, cum ar fi alimentele modificate genetic sau puiul clorinat, dar şi probleme legate de reglementări despre siguranţa auto, produsele farmaceutice şi instrumentele financiare derivate.

De asemenea, noile preocupări formulate de europeni cu privire la programele americane de spionare a internetului şi a convorbirilor telefonice vor face ca actualele dezacorduri cu privire la confidenţialitatea datelor - o problemă importantă în Europa - să devină şi mai accentuate.

După scepticismul iniţial al Washingtonului, ambele părţi au convenit în luna martie să depună eforturi pentru încheierea Parteneriatului Transatlantic pentru Comerţ şi Investiţii sau TTIP. Oficialii susţin că speră ca acest acord să fie încheiat până în noiembrie 2014.

Potenţialul acord este considerat de importanţă strategică, în special din perspectivă europeană, fiind perceput drept o modalitate de a contracara influenţa în creştere a Chinei şi a Indiei în economia globală. În plus, în condiţiile eşecului rundei de la Doha a Organizaţiei Mondiale a Comerţului în vederea realizării unui pact comercial, un acord Uniunea Europeană-Statele Unite ar putea stabili markeri de reglementare pentru restul lumii. Acesta este unul dintre motivele pentru care Beijingul, în special, este îngrijorat de TTIP şi continuă să discrediteze Uniunea Europeană ca entitate politică.

Chiar şi cu o Chină în creştere, statele UE şi SUA sunt responsabile în continuare pentru peste 40% din PIB-ul mondial şi pentru aproape o treime din comerţul global. Comerţul bilateral între Statele Unite şi cele 27 de ţări membre ale Uniunii Europene a ajuns la 646 miliarde de dolari în 2012, depăşind comerţul bilateral american cu China.

Preşedintele CE, Jose Manuel Barroso, şi-ar dori ca negocierile pentru acord să se termine înainte ca noua Comisie Europeană să fie aleasă la sfârşitul lui 2014. Cu toate acestea, un acord final ar putea dura ani de zile, ceea ce ar submina o parte din sprijinul european de urgenţă - bazat pe ajutoare, chiar dacă relativ modeste - pentru creşterea economică şi crearea de locuri de muncă.

Mircea Geoană, fost ministru de externe şi fost ambasador român la Washington, explică, probabil, cel mai bine punctul de vedere european. 'Strategic, avem nevoie (de acord) ca de aer, pentru a păstra America şi Europa împreună', însă 'practic va fi foarte dificil', a afirmat acesta pentru New York Times.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe