Dragnea şi Tăriceanu trag UE de urechi. Vor explicaţii de la Juncker

Avertismentele lansate de Comisia Europenană şi FMI cu privire la riscul depăşirii deficitului bugetar ridică întrebarea dacă nu se intenţionează sădirea neîncrederii în programul de guvernare PSD şi stoparea României, susţine Dragnea.
Liviu Dragnea
Liviu Dragnea (Florin Chirila/Eooch Times)

Liderul PSD Liviu Dragnea a anunţat, joi seară, la România TV, că în urma consultărilor cu liderul ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, a decis ca săptămâna viitoare să îi scrie împreună preşedintelui CE, Jean-Claude Juncker, pentru a-i cere acestuia în mod oficial explicaţii despre atitudinea Comisiei faţă de România.

"Am vorbit şi cu domnul Tăriceanu, săptămâna viitoare vreau să trimitem o scrisoare oficială preşedintelui Juncker să cerem explicaţii de ce Comisia Europeană are astfel de atitudini, pentru că astfel de atitudini nu pot avea decât o singură raţiune: să sădească neîncrederea în programul de guvernare pentru ca investiţiile străine să vină mai puţine”, a spus Dragnea, preluat de Mediafax, la România Tv.

„Acum nu există niciun indicator economic care să trezească o îngrijorare reală din partea Comisiei Europene sau din partea FMI. Şi atunci îţi pui întrebarea: Nu cumva asta se intenţionează, ca România să fie stopată?”, a adăugat Dragnea.

Reacţiile lui Liviu Dragnea vin în contextul în carea atât Comisia Europeană cât şi de FMI au lansat avertismente şi recomandări României în ceea ce priveşte depăşirea pragului de deficit.

Astfel, nu mai demult de ieri FMI a avertizat că deficitul bugetar va ajunge la 3,7% din PIB în 2017 ca urmare a noii Legi a salarizării, majorărilor de pensii şi reducerilor de taxe. Mai mult, există riscul ca în conformitate cu politicile, deficitul să se deterioreze până la 3,9% din PIB în 2018. Pentru a evita ca majorarea deficitelor să pună în pericol stabilitatea fiscală, FMI recomandă consolidare pe termen mediu, sprijinită de reforme care să crească eficienţa sectorului public.

La rândul ei, Comisia Europeană a transmis un avertisment oficial României pentru abaterea semnificativă de la ţintele asumate în privinţa deficitului bugetar structural, "celebrul MTO" al fostului preşedinte Traian Băsescu în discuţia cu ex-premierul Victor Ponta. Acest avertisment marchează o premieră la nivel de Europa, fiind primul de acest gen lansat de forurile de la Bruxelles.