Fără precedent: România avertizată de Comisia Europeană pentru derapajul bugetar structural

România a devenit prima ţară europeană faţă de care Comisia Europeană a emis o recomandare-avertisment pentru deraierea de la ţinta de deficit bugetar structural angajată în schimbul unor finanţări suplimentare din partea CE.
Loredana Diacu
23.05.2017

alte articole

Comisia Europeană (Facebook)
Loredana Diacu
23.05.2017

Comisia Europeană a emis în premieră istorică o recomandare-avertisment pentru România, constatând că angajamentul pe termen mediu al ţării noastre referitor la obiectivele de echilibru bugetar nu a fost respectat în ultimii ani. Recomandarea-avertisment a fost emisă luni, forul european cerându-le autorităţilor române să-şi corecteze decalajele dintre cheltuieli şi investiţii, relatează Mediafax.

Potrivit sursei citate, România s-a angajat, în schimbul unor finanţări suplimentare din partea Comisiei Europene, să respecte o serie de obiective pe termen mediu - „Medium Term Objectives” (MTO), termen devenit celebru după discuţia Băsescu-Ponta-Ioana Petrescu. Aceste angajamente presupun în primul rând asigurarea unui echilibru între utilizarea de tip „cheltuieli” şi utilizarea de tip „investiţii” a banilor din bugetul public.

Practic, bugetul trebuie folosit într-o proporţie cât mai mare posibil pentru „investiţii”, în paralel cu reducerea la minimum posibil al cheltuielilor. România s-a angajat să aducă acest deficit bugetar structural până la nivelul de 1% din PIB în anul 2017.

Cum deficitul structural nu numai că nu a ajuns la cifra promisă dar nu este nici măcar în scădere, cu atât mai puţin în apropierea obiectivului MTO de 1% din PIB în 2016, Comisia Europeană a lansat un avertisment către România, recomandând autorităţilor de la Bucureşti să-şi corecteze pe cât posibil mai repede această deviaţie. Acest avertisment este o premieră istorică, în sensul că Executivul european nu a mai transmis o astfel de recomandare niciodată, către niciun stat membru, arată sursa citată.

Recomandarea a fost precedată, de-a lungul mai multor ani de semnale din ce în ce mai ferme ale Bruxelles-ului pentru România, începând de la celebra expresie lansată de oficialii UE în 2015, potrivit căreia acordul României cu Comisia Europeană este "deraiat."

După ani de avertismente rămase fără rezultat, CE a făcut încă un pas şi a avertizat Bucureştiul că deficitul bugetar structural tinde să depăşească limitele MTO. Tot în premieră, Comisia recomandă Consiliului Europei să pregătească „măsuri corective pentru a evita deschiderea unei proceduri aplicabile deficitelor excesive”. Concret, chiar dacă la nivel strict contabil bugetul de stat al României nu va avea un deficit de peste 3% din PIB, la nivel structural - deficit care trebuie să fie de cel mult 1% din PIB în 2017 eludarea pragului luat ca angajament MTO este inacceptabilă.

Avertismentul lansat de Comisia Europeană indică faptul că România este pe cale să eludeze tocmai acel angajament MTO, ceea ce implică riscul de a pierde o serie de facilităţi importante. Astfel, în baza angajamentului MTO, România beneficiază de două facilităţi mai rar acordate de către Comisie unui stat membru. În primul rând, finanţările comunitare vin în proporţie de 95%, spre deosebire de alte state care beneficiază de doar 85% (facilitate numită „Top-up”) iar în al doilea rând, ţara noastră are posibilitatea de a întârzia cu 3 ani absorbţia fondurilor („N + 3”) faţă de termenul unui tronson financiar.

Potrivit Mediafax, într-un scenariu extrem, recomandarea-avertisment se poate traduce într-o reducere de la 95% la 85% a contribuţiei UE în finanţările comunitare acordate României şi, în plus, într-o reducere de la „N + 3” la „N +2” a termenului în care putem întârzia absorbţia de fonduri comunitare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor