Cîţu: Dragnea nu e prea informat. Noi suntem cei care deviem de la un program agreat cu Comisia Europeană
alte articole
Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, nu este prea informat atunci când afirmă că Uniunea Europeană vorbeşte pe două voci despre disciplină financiară, a atras atenţia luni, la Parlament, senatorul PNL Florin Cîţu, fost economist şef al ING Bank.
"Din păcate, domnul Dragnea nu este prea informat. Comisia Europeană a lucrat cu aceeaşi măsură cu România şi în 2008 şi în 2009 şi în 2010, când am depăşit deficitul bugetar, alături de Italia, Spania, Germania, Franţa. Acele ţări, de atunci, au făcut toate eforturile şi au redus deficitul bugetar. Germania este pe surplus de vreo doi ani de zile, Franţa este cu un deficit de sub 3% şi aşa mai departe.
România a urmat planul făcut cu Comisia Europeană şi Fondul Monetar până în 2015 şi, după aceea, am început să deraiem şi în continuare vedem că vom deraia. Deci mai multă informare pentru domnul Dragnea: Comisia Europeană foloseşte aceeaşi măsură pentru toată lumea, noi suntem cei care deviem de la un program agreat, de la un pact fiscal semnat cu Comisia Europeană. Noi l-am semnat şi noi deraiem de la el", a declarat Florin Cîţu, citat de Agerpres.
Senatorul PNL a reamintit că cei de la Comisia Europeană tocmai ne-au avertizat că va trebui să facem o corecţie a deficitului bugetar în 2017.
"În primele trei luni a trebuit să tăiem din investiţii, acestea au ajuns la minimul istoric doar pentru a avea un surplus bugetar aşa de formă. Acum adăugăm legea salarizării unitare care pune la deficitul bugetar cam 0,4%-0,5% din PIB în cel mai simplu mod. Trebuie să ne întrebăm de unde va mai tăia acest Guvern pentru a răspunde avertismentului Comisiei Europene. Va fi un avertisment oficial, va fi o cerere oficială de la Comisia Europeană de corectare a deficitului bugetar către obiectivul pe termen mediu care este de sub 1%. De anul trecut am depăşit acest obiectiv, anul acesta vom depăşi în continuare", a precizat Florin Cîţu.
Reacţia liberalului vine după ce Dragnea s-a plâns că, în momentul în care România are cea mai mare creştere economică, Uniunea Europeană vorbeşte iar de austeritate.
"În Europa se vorbeşte pe două voci despre disciplină financiară. Când Franţa sau Spania depăşesc pragul de deficit de 3% nu se supără nimeni. Când România are cea mai mare creştere economică din Uniunea Europeană, ni se vorbeşte din nou despre austeritate, pe baza unor aprecieri mai mult sau mai puţin exacte. Regulile trebuie să fie la fel pentru toţi. Salariile românilor sunt de 2-3-4 ori mai mici decât ale europenilor. E necesar să le mărim pentru a stopa plecarea tinerilor din ţară!", a declarat Dragnea.