Tehnocraţii contraatacă: Dragnea îl trimite pe Juncker la Cioloş. Absurd, obrăznicie, prostie?

Liviu Dragnea, Sorin Grindeanu şi Lia Olguţa Vasilescu nici nu vor să mai audă de avertismentele Comisiei Europene şi îl trimit pe preşedintele Juncker la Dacian Cioloş să-i explice. Absurd, obrăznicie, prostie? Doar o imensă iresponsabilitate, consideră tehnocratul Ionel Dancă.
Andrei Pricopie
24.05.2017

alte articole

Liviu Dragnea (Eugen Horoiu/Epoch Times)
Andrei Pricopie
24.05.2017

De ce-l trimite preşedintele PSD Liviu Dragnea pe şeful Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, la fostul premier Dacian Cioloş? Pentru că nici el nu înţelege cum e cu MTO?, întreabă ironic, pe pagina sa de Facebook, fostul consilier de stat tehnocrat Ionel Dancă.

"Vă mai amintiţi scena cu "MTO" de la Cotroceni cu Băsescu, Ponta şi Ioana Petrescu? După mai mulţi ani de la acel moment, se pare că cei de la PSD tot nu înţeleg ce e cu celebrul MTO. Dragnea şi Grindeanu i-ar putea înlocui acum pe Ponta şi Petrescu fără nicio diferenţa", a remarcat fostul consilier de stat.

Tehnocratul a încercat să explice el despre ce este vorba. Pe scurt, România a aderat în mod voluntar la Pactul fiscal European în 2012 care prevede realizarea unui obiectiv bugetar pe termen mediu de 1% din PIB (MTO). Asta înseamnă să-ţi echilibrezi execuţia bugetară astfel încât pe termen mediu să nu depăşeşti un deficit bugetar structural de 1% din PIB.

De la intrarea în vigoare şi până în prezent, România nu a reuşit să se încadreze niciodată în această ţintă cu o singură excepţie, în 2015, şi atunci din întâmplare, a continuat Ionel Dancă, pentru că au fost realizate mai puţine investiţii decât erau programate. Deficitul bugetar în 2015 a fost de 1,47% din PIB pe cash şi de 0,8% din PIB pe metodologia ESA.

"În 2016, pe fondul măsurilor de reducere a TVA şi altor taxe (cu un impact de cca. 10 miliarde lei), la care au fost adăugate alte iniţiative legislative aprobate de majoritatea din Parlament, în special în zona de salarii şi beneficii sociale, deficitul bugetar a fost în corzi şi pus la încercare tot timpul. Şi chiar dacă tehnocraţii avertizau că nu există spaţiu fiscal şi resursă bugetară, coaliţia majoritară condusă de PSD a ignorat apelul Guvernului Cioloş la prudenţă în cheltuielile bugetare. Ar fi ridicol dacă nu de-a dreptul o obrăznicie că aceiaşi oameni politici care au fost avertizaţi în 2016 că prin măsurile lor legislative riscă să destabilizeze echilibrul bugetar, acum să spună cu un ton de revoltă de ce nu a protestat nimeni anul trecut că facem depăşiri ale deficitului bugetar asumat", a explicat Ionel Dancă.

Cu toate acestea, deficitul bugetar în 2016 a fost la limita de 3% din PIB iar deficitul structural, măsurat în cadrul mecanismului de realizare a MTO, a fost de 2,6% din PIB.

"Dar, din punct de vedere al mecanismului de realizare al obiectivului bugetar pe termen mediu, o creştere a deficitului bugetar structural peste 1% din PIB reprezintă, evident, o abatere, asumată însă anul trecut încă de la început, ca urmare a reducerilor de taxe, şi explicată ca atare oficialilor europeni. Ce spune acum Comisia Europeană este că în 2016 a fost o abatere de la obiectivul bugetar pe termen mediu care impune adoptarea unor măsuri de corecţie. În Raportul privind convergenţa României, Guvernul Cioloş a trimis anul trecut un răspuns cu privire la măsurile care trebuie adoptate pentru reîncadrare în MTO", a precizat Ionel Dancă.

La începutul acestui an, după adoptarea bugetului pentru 2017, Comisia Europeană a cerut Guvernului Grindeanu să prezinte până în aprilie "măsuri credibile" pentru încadrarea în ţinta de deficit bugetar.

"Şi după răspunsul trimis de Guvernul Grindeanu, iată, Comisia revine şi transmite un avertisment oficial. Nu numai că nu sunt adoptate măsuri pentru încadrarea în obiectivul bugetar pe termen mediu dar riscăm un derapaj bugetar semnificativ prin legea salarizării unitare şi alte măsuri de reduceri fiscale care pot duce la un deficit bugetar de 3,5% din PIB în 2017 şi 3,9% în 2018. Cu alte cuvinte, deja am ieşit din MTO şi ne îndreptăm spre procedura de deficit excesiv. Din păcate, însă, Dragnea, Grindeanu şi Olguţa nici nu vor să mai audă de avertismentele Comisiei şi i-l trimit pe preşedintele Juncker la Cioloş să-i explice. Absurd, obrăznicie, prostie? Doar o imensă iresponsabilitate", a conchis Ionel Dancă, adăugând hashtag-ul #neamsaturat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor