Dragnea, la braţ cu Grindeanu: Deficitul nu va fi depăşit. Semnalele Comisiei Europene, profund incorecte

Deficitul de 3% agreat de România nu va fi depăşit, semnalele date în acest sens de Comisia Europeană sunt "profund incorecte", a susţinut preşedintele PSD Liviu Dragnea.
Liviu Dragnea (Eugen Horoiu/Epoch Times)
Andrei Pricopie
23.05.2017

Când state mari au sărit peste deficitul de 3%, n-a fost nicio reacţie de la Comisia Europeană, însă în România, când nici măcar nu se pune problema să depăşim deficitul de 3%, ne tot arată cartonaşe galbene sau ne atenţionează, şi-a exprimat nemulţumirea şeful PSD, Liviu Dragnea, într-o conferinţă de presă susţinută marţi alături de premierul Sorin Grindeanu.

"Programul de guvernare va fi pus în practică. Deficitul nu va fi depăşit, în schimb vrem să fim lăsaţi să dezvoltăm România. Toate aceste semnale care sunt date, bazate nu ştiu pe ce, din punctul meu de vedere sunt profund incorecte, cele care vin de la Comisia Europeană. Nu cred că aşa trebuie procedat cu un stat membru, chiar dacă este vorba de România", a declarat Dragnea, citat de Agerpres.

Întrebat dacă va exista un răspuns pe acest subiect din partea României, Dragnea a replicat că "e posibil".

"O să am o întâlnire chiar azi cu domnul Tăriceanu, o să discutăm şi cu domnul prim-ministru, pentru că, din punctul meu de vedere, nu e corectă această abordare. Totuşi, România este un stat membru cu drepturi depline, cifrele economice, indicatorii macro-economici arată foarte bine, în schimb tot primim tot felul de îngrijorări. De ce? Anul trecut a fost linişte şi pace când România o luase în jos foarte tare", a precizat Dragnea.

Potrivit şefului PSD, pe tema asta poate vorbi "foarte bine" preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, cu Dacian Cioloş, "că se întâlnesc foarte des."

La rândul său, premierul Sorin Grindeanu a dat asigurări că deficitul de 3% nu va fi depăşit, aşa cum avertizează Comisia Europeană.

"Cred că ar fi mai bine să-i întrebaţi pe cei dinaintea Guvernului pe care-l conduc, pentru că se referă la ceea ce s-a întâmplat în anul 2016, când, cu toate că n-au existat mari investiţii în România, cu toate că lucrurile au mers aşa cum au mers şi cum au văzut românii că au mers, s-a ajuns la un pic peste 3 pe deficit. Noi ne-am luat angajamentul că vom menţine aceste lucruri conform lucrurilor asumate împreună cu partenerii noştri din Comisia Europeană şi ne vom ţine de cuvânt.

Anul trecut — linişte, o secundă, un moment n-am auzit, nici eu, nici românii de aceste temeri legate de depăşiri şi uite că s-au depăşit. S-a depăşit acest deficit fără a se întâmpla şi, subliniez, fără a se întâmpla investiţii majore, a începe proiecte majore în România şi ăsta este un lucru extrem de grav", a afirmat Grindeanu.

Replica lui Cioloş

"Văd că cineva care are azi toate frâiele puterii, dar şi responsabilitatea acestora, îmi cere să-i explic domnului Juncker cum stă treaba cu deficitul bugetar din România anului 2017.

Nu am ce să-i explic eu domnului Juncker. Am explicat deja românilor de ce deficitul a fost depăşit prin măsuri populiste adoptate anul acesta de guvernarea PSD-ALDE.

Adevărata problema e că neputinţa aceasta a domnului Dragnea de a explica fenomene economice, în ciuda unor decizii de cheltuieli anunţate triumfalist, se va traduce prin pierderi ce se vor simţi în buzunarul românilor.

Pentru că există riscul major ca ceea ce dă acum cu o mână, să trebuiască luat mai târziu cu două, tocmai din cauza iresponsabilităţii."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor