Dragnea cel generos - Camera Deputaţilor a votat majorarea salariilor primarilor de la 1 iulie

Şedinţa în plen a Camerei Deputaţilor
Şedinţa în plen a Camerei Deputaţilor (Epoch Times România)

Camera Deputaţilor a votat, marţi, majorarea salariilor primarilor de la 1 iulie 2014, acest amendament fiind introdus la ordonanţa 103/2013, la propunerea vicepremierului Liviu Dragnea.

Dragnea a afirmat că salariile primarilor "nu se măresc enorm de mult şi nu se măresc la toţi". "Salariile cresc simţitor la primarii şi viceprimarii de comune, o creştere mică la viceprimarii municipiilor de categoria a doua, la preşedinţii de consilii judeţene nu se măresc salariile", a emenţionat Dragnea.

Vicepremierul Dragnea a afirmat că nu se vor aloca bani în plus la buget, măsura aplicându-se de la 1 iulie, pentru încadrarea în plafonul bugetar. Totodată, acesta a menţionat că mărirea salariilor nu priveşte şi consiliile judeţene, ci vor creşte doar salariile primarilor şi a viceprimarilor de comune.

Conform articolelor adoptate de deputaţi, începând cu 1 iulie 2014, pentru funcţiile de demnitate publică alese de la nivelul administraţiei publice locale, indemnizaţiile se stabilesc în concordanţă cu Legea cadru 284/2010.

Persoanele ale căror indemnizaţii stabilite pentru luna iunie 2014 sunt mai mari decât cele stabilite în Legea-cadru 284/2010, vor avea aceleaşi indemnizaţii. Indemnizaţiile de şedinţă ale consilierilor locali şi consilierilor judeţeni se stabilesc prin aplicare la indemnizaţiile corespunzătoare primarilor, primarului general, şi respectiv preşedinţilor consiliilor judeţene, stabilite potrivit prevederilor legale în vigoare, pentru luna decembrie 2013.

Liviu Dragnea afirma că practic se aplică Legea 284/2010 privind salarizarea personalului din sectorul public pentru aleşii locali, fiind în termenii acordului convenit cu organismele financiare internaţionale.

În Ordonanţa 103/2013 se prevede şi majorarea cu până la 10% a salariilor personalului didactic din învăţământul preuniversitar şi universitar care au o vechime în învăţământ de până la 6 ani. Totodată, se reglementează şi acordarea unei burse de rezidenţiat în cuantum lunar de 670 de lei pentru medicii şi farmaciştii rezidenţi din unităţile sanitare de stat cu un salariu brut lunar mai mic de 3.000 lei.

Deputaţii PDL au criticat măsurile majorarea salariilor primarilor, Andreea Paul afirmând că "nu se face decât să se cumpere fidelitatea primarilor" şi că "este o fragilizare gravă a premierului în Parlament şi de aceea doreşte să devină mai puternic în teritoriu".

Andreea Paul a declarat că PDL se abţine de la vot, deoarece susţine prevederile legate de majorarea salariilor din învăţământ şi sănătate, dar nu este de acord cu adâncirea decalajelor între sănătate, învăţământ şi administraţia publică.

Deputatul PNL Victor Paul Dobre a afirmat că liberalii susţin aceste prevederi deoarece cresc salariile primarilor din comune, şi nu de municipii şi oraşe şi că este mai greu pentru un primar de comună. Deputatul PSD Florin Iordache a precizat că aceste prevederi vizează "revenirea la normalitate".

Un număr de 6.339 de alesi locali vor beneficia de acest cadou. Cele mai mari creşteri vor merge către primarii de comune care sunt şi cei mai numeroşi.

Salariile primarilor şi viceprimarilor de comune vor creşte cu 44 - 50 la sută, iar în cazul primarilor de oraşe majorările ar fi între 8 şi 16 la sută. La primarii de municipii creşterea ar fi de maximum 7 procente ,iar pentru pirmarul general majorarea ar fi de 5 la sută.

Pentru a acoperi aceste creşteri salariale Guvernul trebuie să aloce din iulie, când se va aplica şi până la sfârşitul anului, 43,7 mil lei.

Deputaţii au adoptat Ordonanţa 103/2013 cu 310 voturi "pentru", 22 de voturi "împotrivă" şi 15 abţineri, fiind consens între deputaţii PSD şi PNL.

Camera Deputaţilor este camera decizională pentru acest proiect.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie