Dosarul votului din Diaspora: Ambasadorul României la Paris declară că a cerut suplimentarea secţiilor

Scandalul votului din diaspora continuă. Astfel, după ce Ambasadorul României în Italia - Dana Constantinescu, ambasadorul României la Londra - Ion Jinga şi ambasadorul României la Berlin - Lazăr Comănescu, au declarat că au cerut suplimentarea secţiilor de votare, este acum rândul ambasadorului României la Paris - Bogdan Mazuru, să declare acelaşi lucru.
Ambasadorul României la Paris, Bogdan Mazuru (nato.int)
Gina Zaragiu
19.11.2014

Scandalul votului din Diaspora continuă. Astfel, după ce Ambasadorul României în Italia - Dana Constantinescu, ambasadorul României la Londra - Ion Jinga şi ambasadorul României la Berlin - Lazăr Comănescu, au declarat că au cerut suplimentarea secţiilor de votare, a venit acum rândul ambasadorului României la Paris - Bogdan Mazuru, să declare acelaşi lucru.

Ambasadorul României în Franţa, a declarat marţi seara la Digi 24 că apreciind dorinţa cetăţenilor români de a participa la alegerea preşedintelui, a cerut două secţii de vot în loc de una la Paris, pentru turul I, şi trei secţii în loc de două la turul al doilea.

„Am apreciat că va veni destul de multă lume la vot. Se simţea dorinţa cetăţenilor români din capitala Franţei de a participa la votul pentru alegerea preşedintelui. Am apreciat că pentru siguranţă ar fi fost necesare trei secţii de votare pentru turul al doilea tur. Este clar că erau necesare mai multe secţii de votare”, a explicat ambasadorul României în Franţa.

"Pentru turul al doilea am cerut două secţii în plus", a notat Bogdan Mazuru.

Mazuru a afirmat că nu i s-au dat explicaţii de ce nu s-a ţinut cont de recomandările sale. „Nu au existat explicaţii. Încă odată, este o corespondenţă oficială. Nu mi s-au dat explicaţii. E posibil să se ţină seama şi de câţi români au fost în tururile anterioare, începând din 2009 pentru preşedinţie, după aceea parlamentarele, referendumul pentru demiterea preşedintelui, şi europarlamentarele. Şi este adevărat că la acele scrutinuri s-au prezentat mult mai puţini români decât acum”, a declarat Bogdan Mazuru.

Potrivit diplomatului, care a dat ca exemplu alegerile de acum doi ani, când la două secţii de votare din Franţa au venit 896 de votanţi, creşterea numărului este imensă şi trebuie implementate "instrumente mult mai precise de măsurare a numărului de cetăţeni români din străinătate şi a dorinţei lor de a participa la vot”.

„Estimările sunt destul de aleatorii, ţinând seama de lipsa totală de instrumente de apreciere a numărului de români din străinătate. Aş mai scoate în evidenţă o chestiune: a fost subestimat nu atât numărul românilor care trăiesc în Franţa, cât mai ales dorinţa lor de a veni la vot”, a arătat diplomatul român.

Întrebat dacă apreciază că cele nouă secţii de votare din Franţa şi cele două din Paris au fost oportun amplasate, pentru ca românii să poată ajunge uşor la aceste secţii, diplomatul a răspuns că „este clar că erau necesare mai multe secţii de votare şi în Franţa, şi în Paris”.

La Paris mii de oameni nu au reuşit să voteze nici în primul şi nici în cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale. În turul al doilea, jandarmii au atacat cu bastoane şi gaze lacrimogene românii aflaţi la coadă pentru ca aceştia au refuzat să plece din faţa Ambasadei României după închiderea urnelor, duminică seara. Aproximativ 1.000 de români mai aşteptau încă să îşi exprime votul când porţile Ambasadei s-au închis, la ora locală 21:00. Nemulţumiţi, oamenii nu au vrut să plece şi au început să strige "Nu plecăm. Vrem să votăm", "Hoţii!", Hoţii!", sau "Demisia". De asemenea, mai mulţi români care au apucat să voteze erau blocaţi în curtea Ambasadei, deoarece că nu li se dădea voie să iasă.

Întrebat dacă poate să-şi facă reproşuri vizavi de incidentele de la Paris după închiderea secţiei de vot, Ambasadorul a declarat că are regrete nu reproşuri „Secţia s-a închis la ora 9:00 p.m, aşa cum prevede legea. Şi pentru ce se întâmplă pe străzi este responsabilă poliţia franceză, jandarmerdia franceză, şi nu Ambasada României”, a mai declarat Mazuru la Digi24 .

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor