Capăt de line pentru Meleşcanu la MAE după dezastrul din Diaspora (Video)

Teodor Meleşcanu
Teodor Meleşcanu (Epoch Times România)
Se încarcă player-ul...

Materialul video pe pagina originală a Epoch Times România.

După valurile de furie declanşate de modul dezastruos în care au fost organizate, pentru a doua oară, alegerile din Diaspora, ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, a anunţat marţi, în cadrul unei conferinţe de presă susţinută la sediul MAE, că îşi va depune mandatul la şedinţa de Guvern de astăzi.

"Am preluat conducerea MAE la 10 noiembrie, cu 5 zile înainte de al doilea tur de vot. Obiectivul meu a fost că, în timpul rămas, să aducem condiţiile de vot la un nivel cât mai apropiat de nevoile cetăţenilor. Singurul lucru pe care nu l-am reuşit a fost suplimentarea secţiilor de votare, deşi am solicitat BEC-ului. Am organizat turul 2 de o manieră care a permis înregistrarea unui număr record de voturi în străinătate. Nimeni nu a fost împiedicat să-şi exercite dreptul de vot de către nimeni. Când au apărut incidente care nu aveau nimic de-a face cu votul, autorităţile au acţionat conform propriilor legi", a declarat Meleşcanu, citat de Realiteatea.net.

Biroul Electoral Central (BEC) a arătat, în repetate rânduri, că MAE are la dispoziţie baza legală pentru a deschide mai multe birouri de vot în turul 2 al alegerilor, însă Meleşcanu a pasat răspunderea din nou la BEC susţinând că ministerul său nu poate organiza alegerile în străinătate şi asta datorită faptului că BEC nu i-a oferit temei legal fără echivoc.

"Regret aceste disfuncţionalităţi din turul 2 şi îmi cer scuze public tuturor cetăţenilor români. Consider că responsabilitatea nu aparţine cetăţenilor, ci rigidităţii cadrului juridic existent. Vreau să mulţumesc colegilor din MAE pentru implicarea responsabilă în organizarea procesului electoral din străinătate. Rămâne, însă, un fapt, că nu toţi cetăţenii români şi-au putut exercita dreptul de vot. Şi acest lucru trebuie asumat. Eu, ca un om de onoare, îmi asum responsabilitatea şi îmi depun la şedinţa de Guvern de azi mandatul de ministru de Externe", a mai precizat Meleşcanu.

"Nu au fost semnalate incidente grave privind corectitudinea procesului electoral în exterior. Au fost şi excepţii, pe care le regretăm - Paris, Londra, Torino, München şi altele. În mod cu totul regretabil, în unele cazuri au fost şi incidente care au necesitat intervenţia forţelor locale de ordine (...) Cinci zile am condus o echipă, dar sunt mândru de ea. Responsabilitatea, deocamdată, mi-o asum eu. Pentru alţii nu pot să vorbesc", a mai precizat Meleşcanu.

Meleşcanu nu a vorbit însă despre numărul impresionant de români din Diaspora care, pentru a doua oară, nu au mai apucat să voteze deşi au stat ore în şir - între două şi zece ore - la cozi lungi kilometrice, uneori în frig şi ploaie. Mai mult decât atât, forţele de ordine din Torino şi Paris au folosit gazele lacrimogene pentru a dispersa românii care nu vroiau să plece din faţa secţiilor de votare.

În ciuda numeroaselor semnale de alarmă primite de MAE după primul tur, măsurile luate pentru a remedia problema au fost superficiale, fapt ce a declanşat un val de nemulţumire şi proteste în rândul cetăţenilor din Diaspora.

Potrivit legii, MAE este direct responsabil de organizarea secţiilor de votare în Diaspora. Deputatul Ovidiu Raeţchi a arătat că, prin intermediul unor reglaje fine, s-a redus masiv capacitatea de vot a românilor de peste graniţe - multe din aceste secţii au fost fixate în zone fără români, în timp ce unele comunităţii mari de români au fost complet ignorare, în ciuda faptului că au fost semnate cererii cu zeci de mii de semnături ale românilor de acolo pentru înfiinţarea de noi secţii de votare. Motivul invocat de deputat: opţiunea electorală a românilor din Diaspora, care votează în principal cu Dreapta.

Trebuie amintită una dintre declaraţiile uluitoare făcute de Meleşcanu în ziua votului, când i-a îndemnat pe românii din Paris care stăteau la codă să meargă la secţia de votare cea mai apropiată, cea de la Nancy, aflată la 385 de km.