Dosarul "Referendumul fraudat": Dragnea, chemat astăzi la Înalta Curte

Victor Ponta şi Liviu Dragnea, PSD
Victor Ponta şi Liviu Dragnea, PSD (Epoch Times România)

Vicepremierul Liviu Dragnea, este chemat astăzi în faţa magistraţilor de la Înalta Curte în Dosarul "Referendumul Fraudat". Acesta este acuzat, alături de alte 74 de persoane, de fraudarea referendumului organizat anul trecut pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu.

Interceptările dezvăluie modul cum îşi mobiliza subalternii fostul şef al CJ Teleorman. Dragnea : „Organizaţi-vă să mi-i aduceţi pe toţi la vot, băi! Îi legaţi, îi luaţi în braţe! Aveţi decât 38% prezenţă în Alexandria" [sublinierea părţii agramate ne aparţine, n.r.].

Curtea Supremă continuă să audieze astăzi membri din secţiile de votare unde s-au înregistrat numeroase nereguli în timpul referendumului.

În ziua de 15 februarie, primii şase complici ai vicepremierului Liviu Dragnea (PSD) din dosarul "Referendumul fraudat" au dat declaraţii în faţa judecătorilor Curţii Supreme.

Fraude la vot

Toţi au fost acuzaţi de fraude electorale la Referendumul pentru demiterea lui Traian Băsescu. Procurorii DNA au constatat că pe listele electorale erau zeci de semnături falsificate, care vizau persoane plecate în străinătate, în vârstă, bolnave sau nedeplasabile.

Dosarul ”Referendumul fraudat”

Vicepremierul Liviu Dragnea a fost trimis în judecată de procurorii DNA în dosarul "Referendumul", fiind acuzat că, în timpul referendumului din 2012, pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu, a creat şi coordonat un sistem de fraudare a voturilor, cu scopul de a obţine o prezenţă la vot de minimum 60%, rezultat care ducea la demiterea preşedintelui Băsescu.

Imediat după ce dosarul lui Dragnea a ajuns pe masa Laurei Kovesi pentru a fi semnat în vederea trimiterii la judecători, procurorul general Tiberiu Niţu l-a revocat din funcţie pe Lucian Papici, anchetatorul care a instrumentat cazul.

Dragnea a fost susţinut în fraudarea Referendumului de 74 de preşedinţi şi membri ai unor secţii de votare din localităţi din judeţele Teleorman, Vrancea, Gorj şi Olt, judeţele monitorizate de procurori.

În rechizitoriul dosarului, procurorii susţin că s-a dovedit cu expertize că voturile la referendumul pentru demiterea preşedintelui Băsescu din 2012 au fost fraudate. Procurorii au identificat cinci metode de fraudă: s-au falsificat listele de alegători din localitate, s-au obţinut voturi în numele căpşunarilor şi pe numele morţilor, s-au efectuat fraude cu urna mobilă şi au fost mituiţi pedeliştii din secţiile de votare.

Conform procurorilor, principalul obiectiv al acţiunii de fraudare de care este acuzat Dragnea este sistemul informatic utilizat de liderul PSD. Acest sistem era compus din mai multe servere, un soft şi un call-center, sistemul fiind conceput pe trei nivele, pe o structură piramidală. Primul palier era constituit din aproximativ 14.000 de utilizatori care erau conectaţi la sistem prin intermediul telefoanelor mobile.

Procurorii DNA susţin că dispoziţiile date de Liviu Dragnea erau executate de către primari USL, liderii din teritoriu ai USL sau de către preşedinţii secţiilor de votare.

Conform rechizitoriului prezentat de DNA, după ce Liviu Dragnea transmitea mesajele către liderii locali sau preşedinţii de secţii de votare, aceştia intrau în acţiune şi duceau alegătorii la vot sau fraudau votul.

Jurnaliste agresate de preşedintele secţiei de votare

În rechizitoriu se arată că două jurnaliste din Vrancea, Iulia Creţu şi Burlan Mădălina-Ionelia, care au făcut un reportaj despre metodele de fraudare au fost agresate fizic de preşedintele secţiei de votare Stan Vili. Datorită loviturilor primite de la preşedintele secţiei au avut nevoie de trei zile de îngrijiri medicale.

În rechizitoriul DNA se scrie că, în timpul referendumului, Parchetul General, prin parchetele locale a deschis peste 2300 de dosare privind fraudele comise la referendum, însă Parchetul General condus de Tiberiu Niţu a trimis în judecată numai 4 dosare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne