Dosarul "Poşta Română": Chiuariu susţine că nu s-a îmbogăţit din această afacere

Tudor Chiuariu
Tudor Chiuariu (Epoch Times România)
Flori Mladin
14.01.2014

Fostul ministru al Justiţiei Tudor Chiuariu a declarat luni la instanţa supremă că în dosarul Poşta Română i se impută o opinie, un aviz care se bazează pe documente autentice, potrivit Mediafax.

Tudor Chiuariu, care este judecat pentru corupţie în dosarul Poşta Română împreună cu fostul ministru al Comunicaţiilor Zsolt Nagy, a declarat că în ce priveşte avizul pentru înstrăinarea unui teren al Poştei Române către o firmă, acesta s-a bazat pe avizele de specialitate anterioare date de Ministerul Finanţelor Publice şi de doi judecători.

Chiuariu a declarat că i se "impută o opinie" şi consideră că opinia sa este corectă "pentru că a fost bazată pe acte autentice ce se bucură de prezumţia de legalitate".

Referitor la acuzaţia procurorilor conform căreia Chiuariu ar fi urgentat emiterea acelui aviz, acesta a explicat că atunci când a plecat de la minister a cerut o centralizare a avizelor date în mandatul său, context în care a constatat că din 151 de avize semnate ca ministru al Justiţiei, 77 "au avut aceeaşi rută şi metodă de avizare ca şi cel imputat de procuror, respectiv luni au intrat în minister, iar marţi au ieşit avizele".

Chiuariu a afirmat că a exercitat numeroase funcţii publice "cu onestitate" şi că nu este unul dintre politicienii care s-au îmbogăţit din această activitate, putând dovedi cu declaraţiile sale de avere.

Completul de cinci judecători a rămas luni în pronunţare în dosarul Poşta Română, urmând ca verdictul să fie stabilit în 24 ianuarie.

În dosarul Poşta Română, procurorii anticorupţie au cerut luni, la instanţa supremă, pedepse cuprinse "în limitele speciale prevăzute de lege", respectiv între 5 şi 15 ani de închisoare pentru foştii miniştri Zsolt Nagy şi Tudor Chiuariu, care sunt acuzaţi de abuz în serviciu.

Un complet de cinci judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) dezbate recursurile făcute de procurorii anticorupţie şi de inculpaţii din dosarul "Poşta Română", în care sunt judecaţi fostul ministru al Justiţiei Tudor Chiuariu şi fostul ministru al Comunicaţiilor Zsolt Nagy.

Pe 27 noiembrie 2012, fostul ministru al Justiţiei Tudor Chiuariu a fost achitat, instanţa supremă reţinând atunci, că în cazul lui Chiuariu lipseşte unul dintre elementele constitutive ale infracţiunii.

Fostul ministru al Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei Zsolt Nagy a primit trei ani şi jumătate de închisoare cu suspendare.

În acelaşi dosar au mai fost condamnaţi Mihai Toader, fostul directorul general al Companiei Naţionale Poşta Română (CNPR), care a primit şase ani de închisoare, Andrei Marinescu, directorul executiv al Direcţiei de Dezvoltare Strategică al CNPR - cinci ani şi jumătate de închisoare, Emanoil Lepădatu, directorul economic executiv al CNPR - cinci ani de închisoare şi Ioan Folfă, administratorul societăţii Topcadex 99 - un an de închisoare cu suspendare.

Conform anchetatorilor, în perioada 2005 - 2007, printr-un şir de acte nelegale, reprezentanţii Poştei au contribuit la trecerea unui imobil din proprietatea publică a statului în proprietatea privată a SC Imopost Developements SA, fiind implicaţi şi doi membri ai Guvernului, care au emis un act normativ pentru a "clarifica" situaţia juridică a terenului şi a favoriza astfel firma menţionată.

DNA a estimat prejudiciul la 8.619.787 de euro.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor