Ponta: Noul Cod Penal va intra în vigoare la 1 februarie

Premierul Victor Ponta
Premierul Victor Ponta (Epoch Times România)

Extrem de controversatul Cod Penal votat în „marţea neagră”, care a fost intens criticat atât de comunitatea internaţională, cât şi de opoziţie şi preşedinţie, va intra în vigoare exact cum s-a stabilit, de la 1 februarie, a reconfirmat duminică premierul Victor Ponta, prezent la emisiunea lui Gâdea de la Antena 3.

„Noul Cod Penal intră în vigoare la 1 februarie. Orice articol care afectează libertatea de exprimare şi libertatea presei va fi abrogat prin Ordonanţa de Urgenţă. Voi discuta cu ONG-urile care sunt articolele care îngrădesc libertatea presei”, a declarat premierul, adăugând că a discutat referitor la acest subiect cu ministrul Justiţiei şi că este luată în calcul adoptarea unei astfel de ordonanţe de urgenţă, în cazul în care adoptarea unei legi va dura prea mult.

„CCR a decis că legea de abrogare a insultei şi a calomniei e neconstituţională”, a adăugat acesta.

Ce a "uitat" premierul să abordeze este exact subiectul care a stârnit amplele controverse, respectiv superimunitatea parlamentarilor.

Parlamentul României a aprobat, în luna decembrie, anumite modificări la Codul Penal care ar acorda parlamentarilor, precum şi altor oficiali guvernamentali aleşi, imunitate în faţa acuzaţiilor de corupţie. Camera Deputaţilor a adoptat o serie de modificări aduse Codului Penal care îi scot, practic, din categoria funcţionarilor publici pe preşedintele ţării, pe parlamentari şi pe cei din profesiile liberale. Potrivit acestor prevederi, parlamentarii nu vor mai putea fi cercetaţi de DNA sau Parchet pentru fapte de corupţie care se aplică funcţionarilor publici, cum ar fi abuzul în serviciu, sau conflictul de interese.

Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP), un consorţiu de 19 centre de investigaţie comerciale şi non-profit şi sute de jurnalişti, îi premiază anual pe cei care depun eforturi necontenite pentru promovarea criminalităţii şi corupţiei. Anul acesta, „onorabila” distincţie i-a revenit Parlamentului României tocmai pentru acest Cod Penal, care face posibilă ascunderea politicienilor de lege chiar prin intermediul legii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne