Dosarul Petrotel Lukoil, trimis în instanţă. Sechestru pentru recuperarea a 1,76 miliarde euro

Procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti au trimis luni în judecată SC Petrotel Lukoil Ploieşti, directorul companiei, Andrey Iurevici Bogdanov, şi Lukoil Europe Holdings Bvatrium Olanda, sub acuzaţia că au creat statului român un prejudiciu de 1,76 miliarde euro.
(NIKOLAY DOYCHINOV/AFP/Getty Images)
Ana Ion
03.08.2015

Procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti au trimis luni în judecată SC Petrotel Lukoil Ploieşti, directorul companiei, Andrey Iurevici Bogdanov, Lukoil Europe Holdings Bvatrium Olanda şi alte cinci persoane, sub acuzaţia că au creat statului român un prejudiciu de 1,76 miliarde euro.

Pentru recuperarea prejudiciului de 7.597.094.338,10 lei, echivalentul a 1.766.766.125,10 EUR., procurorii au pus sechestru pe o serie de acţiuni, pe primele de emisiune deţinute de LUKOIL EUROPE HOLDINGS BVATRIUM Olanda, acţionar majoritar în cadrul SC PETROTEL LUKOIL SA Ploieşti şi au instituit poprire pe conturi bancare ale PETROTEL LUKOIL SA Ploieşti şi EUROPE HOLDINGS BVATRIUM la bănci în străinătate.

Acuzaţiile aduse în acest dosar sunt:

BOGDANOV ANDREY IUREVICI, cetăţean rus, director general şi membru în Consiliul de Administraţie al S.C.Petrotel Lukoil S.A. Ploieşti este acuzat de folosirea cu rea credinţă a capitalului societăţii;

SC PETROTEL LUKOIL SA Ploieşti este acuzată de săvârşirea infracţiunii de spălare de bani;

LUKOIL EUROPE HOLDINGS BVATRIUM Olanda este acuzată de complicitate la folosirea cu rea credinţă a creditului societăţii;

Alţi cinci angajaţi ai S.C.Petrotel Lukoil S.A. Ploieşti, sunt acuzaţi de folosirea cu rea credinţă a creditului societăţii şi complicitate la folosirea cu rea credinţă a creditului societăţii.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea situaţie de fapt:

În perioada 2011-2014, inculpaţii, în calitate de administratori şi directori generali ai S.C.Petrotel Lukoil S.A. Ploieşti, cu ştiinţă au folosit cu rea credinţă bunurile şi creditul de care se bucură societatea într-un scop contrar intereselor acesteia, pentru a favoriza alte societăţi comerciale în care aveau interes direct sau indirect, prin încheierea în numele şi pe seama S.C.Petrotel Lukoil S.A. Ploieşti a unor contracte de achiziţie de materie primă (ţiţei) precum şi prin încheierea unor contracte de livrare de produse finite în condiţii de preţ dezavantajoase societăţii comerciale, având ca rezultat generarea de pierderi determinate de practicarea unor preţuri de livrare situate sub costurile de producţie.

În aceeaşi perioadă, inculpaţii cu ştiinţă au folosit cu rea credinţă creditul de care se bucura societatea pe care o administrau, într-un scop contrar intereselor acesteia, pentru a favoriza LUKOIL EUROPE HOLDINGS BV Olanda, membră a grupului LUKOIL, în care aveau un interes direct sau indirect, prin aceea că au dispus, autorizat, încuviinţat efectuarea de plăţi cu titlu de restituire de împrumut în virtutea contractelor de creditare în cadrul cărora S.C.Petrotel Lukoil S.A. Ploieşti avea calitatea de împrumutat-debitor, sume achitate pentru stingerea unui debit fictiv, sume împrumutate cărora, cu ştiinţă şi în detrimentul societăţii le-au schimbat destinaţia prin stingerea unui împrumut în curs, favorabil ca şi condiţii de creditare cu un împrumut defavorabil ca şi condiţii de creditare destinat investiţiilor şi care nu s-au regăsit în investiţiile societăţii, precum şi sume restituite cu titlu de rambursare împrumut şi provenite dintr-un aport de capital simulat.

De asemenea, în sarcina inculpaţilor s-a reţinut că în aceeaşi perioadă cu intenţie au dispus şi ordonat transferuri de sume de bani cunoscând că acestea provin din săvârşirea infracţiunii de utilizare cu rea credinţă a creditului societăţii, fapte care întrunesc elementele constitutive ale infracţiunii de spălare de bani.

Reamintim că în octombrie 2014, procurorii au efectuat mai multe percheziţii la rafinăria Lukoil din Ploieşti, într-un dosar de spălare de bani şi evaziune fiscală, cu o estimare oficială de 230 de milioane de euro, din care 112 milioane euro proveneau din evaziune fiscală, iar 118 milioane de euro, din spălare de bani.

Ulterior, Parchetul a instituit sechestru asigurator asupra unor bunuri ale companiei, pentru recuperarea prejudiciilor din acest dosar, managementul Lukoil ripostând la această măsură cu ameninţarea că şi-ar putea închide rafinăria din România definitiv, lăsând mii de oameni în şomaj.

În conflict a intervenit şi premierul Ponta, care a criticat procurorii pentru sechestrul instituit, afirmând că ruşii nu vor fugi cu conductele din ţară şi că trebuie ţinut cont de soarta miilor de angajaţi. În urma declaraţiilor făcute de Victor Pont, sechestrul asupra bunurilor Petrotel a fost ridicat parţial.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor