Jonglerii financiare la rafinăria Lukoil - investigaţie Rise Project

(NIKOLAY DOYCHINOV/AFP/Getty Images)

O investigaţie recentă a jurnaliştilor de la RISE Project arată că rafinăria Lukoil jongla, în funcţie de interes, cu cifrele raportate Fiscului şi respectiv judecătorilor, în dosarul de evaziune fiscală şi spălare de bani, în valoare de 1 miliard de lei.

Mai mult, investigaţia Rise Project mai relevă că Poliţia Română, instituţia care a efectuat percheziţii la rafinăria din Ploieşti, a anunţat că îşi va alimenta în următorii doi ani maşinile cu carburanţi de la Lukoil România, în conturile căreia vor intra, la schimb, peste jumătate de miliard de lei. Rise Project reaminteşte că filialele Lukoil au fost monitorizate încă din primăvară de către serviciile de informaţii pentru posibile fraude fiscale.

Jonglerii financiare

Potrivit sursei citate, rafinăria a declarat la Tribunalul Prahova, unde a contestat sechestrul procurorilor în data de 6 octombrie, o altă valoare a activelor sale decât cea care apare în evidenţele Ministerului de Finanţe.

Contestaţia viza atât sechestrul pe bunurile proprii, cât şi pe conturile Lukoil România – compania soră care a câştigat licitaţia organizată de Poliţie, arată Rise Project.

Reprezentanţii companiei au susţinut în faţa judecătorilor că procurorii au extins abuziv sechestrul şi pe sumele din bănci, în condiţiile în care valoarea clădirilor şi a celorlalte bunuri fixe acoperea prejudiciul reclamat de stat. În raportările oficiale ale Ministerului Finanţelor, respectivele bunuri aveau pe hârtie o valoare netă de şapte ori mai mică decât prejudiciul. Compania Petrotel Lukoil le-a mai reproşat procurorilor că nu au făcut o evaluare a bunurilor sale înainte să le aplice sechestrul.

Astfel reprezentanţii Petrotel Lukoil au pretins în instanţă că “(…)Valoarea contabilă brută a activelor imobilizate la data de 31 decembrie 2013, deci a bunurilor imobile şi a mobilizărilor fixe aflate în proprietatea subscrisei, este de 1,52 miliarde de lei", valoare ce depăşea cuantumul estimativ al presupusului prejudiciu de un miliard. Totuşi, la aceeaşi dată, compania raportase, potrivit Ministerului Finanţelor, o valoare de şapte ori mai mică a activelor: 238 de milioane de lei.

RISE Project mai arată că acţionarii firmei au aprobat chiar în acest an o reevaluare a clădirilor şi construcţiilor speciale ale rafinăriei, în urma căreia valoarea activelor imobilizate (clădiri, construcţii speciale, terenuri, instalaţii etc.) a scăzut drastic, astfel că ele nu mai acopereau nici măcar un sfert din prejudiciul calculat de stat. Potrivit fostului şef al Lukoil România, Constantin Tampiza, devalorizarea activelor nu putea fi decisă doar la Ploieşti:

“Conducătorii aceştia din ţară sunt nişte piese în mâinile celor din Moscova“, a declarat Tampiza.

Articolul original poate fi citit la http://www.riseproject.ro/articol/megaevaziunea-fiscala-a-lukoil-una-la-judecător-alta-la-perceptor/

Context

Reamintim că, la începutul lunii octombrie, la rafinăria Lukoil din Ploieşti au avut loc percheziţii într-un dosar vizând infracţiunile de evaziune fiscală şi spălare de bani, prejudiciul estimat ridicându-se la 230 de milioane de euro. De asemenea, s-a dispus începerea urmăririi penale faţă de directorul general al Petrotel Lukoil, Andrei Bogdanov şi s-a instituit măsura preventivă a controlului judiciar.

Pe 2 octombrie, anchetatorii au dispus măsura sechestrului asigurator pe bunurile şi conturile Lukoil, ceea ce a declanşat o reacţie dură din partea Ambasadei ruse la Bucureşti. La rândul său, premierul Ponta a ieşit cu declaraţii publice, insinuând că, prin decizia sechestrului, procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti pun în pericol salariile a 3.500 de angajaţi ai companiei.

Sechestrul a fost parţial ridicat după declaraţiile premierului, însă ruşii au continuat să joace tare, oprindu-şi instalaţiile şi ameninţând că vor pleca din România dacă sechestrul nu este ridicat total.

Cu o zi înainte de expirarea "ultimatumului" dat de ruşi pentru ridicarea sechestrului, în cadrul unei conferinţe de presă la Cotroceni, preşedintele Băsescu a catalogat presiunea exercitată asupra justiţiei şi a statului român de către compania Lukoil drept o "abordarea de tip putinian", subliniind că grupul rus fie respectă legile din România, fie să se întoarcă la Moscova dacă nu le convin legile de aici.

"Justiţia noastră e în faţa unui şantaj, a unei presiuni şi, doamne fereşte, să se cedeze la ea, mâine aflăm că nici Petrom nu mai are profit, nu mai face nimeni profit că aşa se poartă dacă eşti străin. Nu e joacă. Îndrăzneala celor care au dat mesajul că ne gândim până vineri ... ia plecaţi băieţi, dacă nu respectaţi legile statului, dar să nu credeţi că plecaţi cu rafinăria", şi-a încheiat discursul preşedintele Traian Băsescu.

La o zi după declaraţia lui Băsescu, rafinăria Lukoil Ploieşti a notificat Garda de Mediu Prahova asupra începerii procedurii de repornire a instalaţiilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne