Lukoil ameninţă că-şi va închide rafinăria din România, dacă i se pune poprire pe conturi

Reprezentanţii Lukoil avertizează că, dacă autorităţile din România impun sechestru asupra activelor şi conturilor, vor fi nevoiţi să-şi închidă rafinăria din Ploieşti.
(NIKOLAY DOYCHINOV/AFP/Getty Images)
Loredana Diacu
14.07.2015

Reprezentanţii Lukoil avertizează că, dacă autorităţile din România impun sechestru asupra activelor şi conturilor, vor fi nevoiţi să-şi închidă rafinăria din Ploieşti.

"Nu avem planuri de închidere a rafinăriei, dar, dacă se va pune poprire, va trebui să facem asta", a declarat marţi vicepreşedintele companiei petroliere ruse, Thomas Mueller, la o conferinţă de presă, potrivit TASS, preluată de Agerpres.

Reamintim că săptămâna trecută, procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti au extins cercetările faţă de SC Petrotel Lukoil SA Ploieşti şi directorul acesteia, Bogdanov Andrey Iurevici, şi sub aspectul infracţiunii de folosire cu rea credinţă a creditului societăţii şi o nouă faptă de spălare de bani, care ar fi dus la decapitalizarea societăţii, cu un prejudiciu estimat de aproape 1,2 miliarde euro şi peste 1,5 miliarde dolari.

Totodată, procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti au instituit sechestru asupra unor bunuri aparţinând LUKOIL Europe Holdings Bvatrium Olanda, până la concurenţa sumei de 2.007.103.675,74 euro, respectiv asupra conturilor bancare ale Lukoil la bănci comerciale situate în U.K. şi Olanda, asupra primelor de emisiune în cuantum de 1.880.931,388 lei precum şi asupra unui număr de 176.840.629 acţiuni, deţinute de aceasta în cadrul S.C.Petrotel Lukoil S.A. Ploieşti.

Lukoil are antecedente în ameninţări cu închiderea rafinăriei dacă i se pune poprire pe conturi. În octombrie 2014, procurorii au efectuat mai multe percheziţii la rafinăria Lukoil din Ploieşti, într-un dosar de spălare de bani şi evaziune fiscală, cu o estimare oficială de 230 de milioane de euro, din care 112 milioane euro proveneau din evaziune fiscală, iar 118 milioane de euro, din spălare de bani.

În consecinţă, Parchetul a instituit sechestru asigurator asupra unor bunuri ale companiei, pentru recuperarea prejudiciilor din acest dosar. Managementul Lukoil a ripostat la această măsură cu ameninţarea că şi-ar putea închide rafinăria din România definitiv, lăsând mii de oameni în şomaj.

În conflict a intervenit premierul Ponta, care a trecut din nou peste linia independenţei Justiţiei, criticându-i pe procurorii ploieşteni pentru sechestrul instituit, afirmând că ruşii nu vor fugi cu conductele din ţară şi că trebuie ţinut cont de soarta miilor de angajaţi.

În urma declaraţiilor făcute de Victor Ponta, sechestrul asupra bunurilor Petrotel a fost ridicat parţial.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor