Monica Macovei crede că premierul Ponta ar trebui să fie cercetat pentru "obstrucţionarea Justiţiei"

Monica Luiza Macovei
Monica Luiza Macovei (Epoch Times România)

Premierul Victor Ponta ar trebui să fie cercetat pentru "obstrucţionarea Justiţiei" având în vedere declaraţiile sale în legătură cu dosarul Lukoil, a declarat fostul ministru al Justiţiei Monica Macovei, sâmbătă seara, la postul B1 TV.

"Ponta ar trebui să fie cercetat pentru obstrucţionarea Justiţiei. Există această infracţiune. De data aceasta mă refer la o infracţiune din Codul Penal. Să vedem unde am ajuns şi ce se întâmplă cu PSD-ul la putere. (...) Şi dacă domnului Niţu nu i-a trecut prin cap sau altui procuror, poate ar trebui acum să se sesizeze din oficiu, să înceapă cercetările pentru Victor Ponta. O să îi trimit şi o scrisoare", a declarat Macovei, citată de Agerpres.

În opinia prezidenţiabilului Macovei, declaraţile premierului privind sechestrul impus pe bunurile companiei Lukoil, ale ambasadorului Federaţiei Ruse şi vicepreşedintelui Lukoil "sunt legate".

"Au pus sechestru (procurorii), ceea ce e conform legii. (...) Ponta atacă procurorii pentru sechestru, ambasadorul Rusiei intervine în anchetă şi le spune să ţină seama de relaţiile româno-ruse şi vicepreşedintele Lukoil spune că dacă nu se ridică tot sechestrul, pleacă. Toate astea sunt legate. În plus, domnul Niţu ştim că este prieten vechi cu Ponta şi prieten de facultate", a afirmat Macovei, rememorând că sechestrul a fost ridicat după declaraţiile publice ale lui Victor Ponta şi ale ambasadorului rus.

Reamintim că la rafinăria Lukoil din Ploieşti au avut loc săptămâna trecută percheziţii într-un dosar vizând infracţiunile de evaziune fiscală şi spălare de bani, prejudiciul estimat ridicându-se la 230 de milioane de euro. De asemenea, s-a dispus începerea urmăririi penale faţă de directorul general al Petrotel Lukoil, Andrei Bogdanov.

Pe 2 octombrie, anchetatorii au dispus măsura sechestrului asigurător pe bunurile şi conturile Lukoil, ceea ce a declanşat o reacţie dură din partea Ambasadei ruse la Bucureşti. La scurt timp dupa, premierul Ponta a ieşit cu declaraţii publice, insinuând că, prin decizia sechestrului, procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti pun în pericol salariile a 3.500 de angajaţi Lukoil.

La o zi după declaraţiile ambasadorului Rusiei, Oleg Malghinov, şi ale lui Ponta, sechestrul a fost ridicat parţial, însă ruşii au continuat să joace tare, reprezentanţii Lukoil ameninţând că vor pleca din România dacă sechestrul nu este ridicat total până vineri.

Situaţia a fost tranşată de preşedintele Traian Băsescu. În cadrul unei conferinţe de presă susţinută la Cotroceni, şeful statului le-a transmis ruşilor că fie respectă legile statului român, fie sunt liberi să se întoarcă la Moscova, dacă nu le convin legile de aici.

Totodată, şeful statului a cerut Guvernului Ponta că, dacă vineri Lukoil nu reia producţia, să fie pregătit să preia rafinăria de la Ploieşti.

Vineri, ziua ultimatumului dat de vicepreşedintele Lukoil, ruşii au anunţat repornirea instalaţiilor la rafinăria din Ploieşti.