Hagel: explică diplomatic celebra "F.. the EU" şi problemele din NATO
alte articole
”Trebuie să ne aşteptăm ca Rusia să pună la încercare logica alianţei noastre”, a declarat, vineri, Chuck Hagel, adăugând că statele NATO trebuie să răspundă prin mărirea bugetelor consacrate apărării, a notat Mediafax.
NATO a reacţionat cu ”forţă şi voinţă” pentru protecţia statelor din estul Europei, în contextul agresiuni Rusiei în Ucraina, a apreciat liderul Pentagonului, deşi administraţia amricană a fost des criticată că în faţa agresivităţii Rusiei a ridicat doar ameninţări.
Anexarea Crimeei şi agresiunea din estul Ucrainei, orchestrate de Kremlin, ”amintesc de primul sens al Alianţei Nord Atlantice”, a afirmat Hagel.
De la începutul conflictului din Ucraina în luna februarie, Moscova a promovat o atitudine expansionistă, foarte agresivă, care ţinteşte la reîntregirea Uniunii Sovietice prin deviza ”protejării cetăţenilor rusofoni de peste graniţe prin toate mijloacele posibile”.
Chiar dacă NATO a căutat ”parteneriatul, nu conflictul, cu Rusia”, astăzi trebuie ”să fie pregătită să revizuiască principiile de bază ale relaţiei sale cu Rusia”, a explicat Hagel.
Atitudinea Rusiei, tipică Războiului Rece, a obligat membrele alianţei din Europa de Est şi Centrală să-şi mărească bugetele consacrate apărării.
Astăzi, PIB-ul Americii este de trei ori mai mic în comparaţie cu cel al tuturor celor 27 de aliaţi din NATO, însă America cheltuie de trei ori mai mult pentru apărare decât aliaţii săi - Hagel.
"Liderii Guvernelor noastre trebuie să înţeleagă consecinţele tendinţelor actuale de scădere a cheltuielilor în domeniul apărării şi să ajute la depăşirea impasului bugetar", a declarat el.
"Astăzi, PIB-ul Americii este de trei ori mai mic în comparaţie cu cel al tuturor celor 27 de aliaţi din NATO, însă America cheltuie de trei ori mai mult pentru apărare decât aliaţii săi”, a subliniat Hagel.
Implicarea Statelor Unite în ”apărarea colectivă” din estul Europei a fost, în mare parte simbolică, în timp ce implicarea în Ucraina, în contextul în care Pentagonul ştia că Rusia urma sa invadeze peninsula Crimeea încă din luna decembrie, s-a rezumat la ajutoare ”non-letale”.