Teroare în Slaviansk: ”paramilitari morţi, civili folosiţi ca scuturi” [video]

Separatişti blocând drumul de la Kramatorsk to Slaviansk, 2 mai 2014
Separatişti blocând drumul de la Kramatorsk to Slaviansk, 2 mai 2014 (GENYA SAVILOV/AFP/Getty Images)

Material video pe pagina originală a Epoch Times România.

Armata ucraineană a lansat, vineri, o operaţiune de eliberare a oraşului Slaviansk, baza principală a forţelor pro-Rusia din Doneţk, acţiune catalogată drept un succes de guvernul de la Kiev.

Numărul total al soldaţilor ucraineni ucişi a fost estimat la patru iar conflictul s-a prelungit pe timpul nopţii de sâmbătă.

Forţele armate ucrainene au înconjurat oraşul cu autovehicule blindate, demarând atacul asupra paramilitarilor pro-ruşi cu ajutorul elicopterelor militare.

”Aparatele au fost doborâte de persoane necunoscute, care au folosit lansatoare de rachete portabile. Doi militari ucraineni au fost ucişi şi mai mulţi au fost răniţi în aceste ciocniri”, conform ministerului de Interne de la Kiev.

Primele incidente s-au soldat moartea a cel puţin patru soldaţi ucraineni şi trei elicoptere militare distruse, dintre care unul medical. Numărul victimelor din tabăra pro-rusă nu a fost determinat cu exactitate.

”Mulţi rebeli morţi, răniţi şi arestaţi”, a declarat preşedintele interimar, Olexander Turcinov, în urma atacului asupra punctelor de control din Slaviansk.

Atacul aerian a fost urmat de un asalt terestru care a întâmpinat dificultăţi din cauza numărului mare de civili utilizaţi de forţele pro-Rusia drept scuturi umane.

”Operaţiunea nu se desfăşoară aşa de repede cum ne dorim şi este mult mai complicată de faptul că bazele teroriştilor sunt localizate în oraşele aglomerate. Teroriştii se ascund în spatele civililor, iau ostateci şi trag de la geamurile apartamentelor”, a adăugat Turcinov.

Un grup de paramilitari ruşi au fost opriţi la graniţa ucraineană cu Rusia de către grăniceri, în timp ce încercau să intre în ţară, a precizat Turcinov.

”Rusia susţine puternic grupurile teroriste care operează în regiunea estică a Ucrainei, ameninţând civilii, luând ostateci şi creând atmosfera de teroare şi violenţă”, conform ministerului de Interne de la Kiev.

Rusia a denunţat lansarea operaţiunii militare împotriva ”insurgenţilor pro-ruşi” din oraşul Slaviansk, afirmând că această acţiune va duce Ucraina la o ”catastrofă”.

Cinci membri ai forţelor pro-Rusia au fost ucişi, conform declaraţiilor oferite de liderul pro-rus din Slaviansk în seara zilei de vineri.