Conflictul armat din Doneţk se apropie de punctul critic

Forţele speciale ucrainene în Sloviansk, Ucraina.
Forţele speciale ucrainene în Sloviansk, Ucraina. (youtube.)

Operaţiunea ”anti-terorism” din estul Ucrainei a continuat sâmbătă, forţele armate ucrainene securizând o mare parte din oraşul Slaviansk şi aeroportul Kramatorsk, două dintre cele mai aprinse obiective ale conflictului, notează Kiev Post.

Clădirea Serviciilor Secrete Ucrainene (SBU) din Sloviasnk şi turnul staţiei de televiziune locală, capturate anterior de forţele pro-Rusia, au fost eliberate sâmbătă dimineaţa, conform ministerului de Interne.

Aeroportul Kramatorsk, un punct aprins al conflictului, a fost încercuit, paramilitarii pro-Rusia având controlul asupra lui în continuare. În urma acţiunilor de ieri, trei bărbaţi au fost arestaţi şi transferaţi într-o clădire, la cinci kilometri de Slaviansk, pentru a fi interogaţi.

Cel puţin 10 paramilitari pro-Rusia au fost ucişi şi alţi 15 au fost răniţi în ultimele două zile ale conflictului, conform presei ruse.
Presa ucraineană nu a putut confirma existenţa cadavrelor, ci numai un număr mic de persoane rănite, care primeau îngrijiri medicale.

Forţele ucrainene au deschis focul asupra unui camion cu gaz folosit pentru a bloca drumul spre baza principală a forţelor pro-Rusia din Slaviansk. În acelaşi timp, mai multe autovehicule civile au fost incendiate de către forţele pro-Kremlin pentru a le folosi drept baricade.

Vineri, cel puţin patru soldaţi ucraineni au fost ucişi şi trei elicoptere distruse. Echipamentul forţelor pro-Kremlin şi experienţa lor se apropie de un standard profesionist.

Forţele ucrainene au securizat drumul şi au stabilit puncte de control ale traficului în locul unde, nu cu mult înainte, forţele pro-Kremlin verificau trecătorii.

Bazele principale ale forţelor pro-Kremlin rămân practic neatinse după două zile de conflict. Autorităţile de la Kiev au denunţat folosirea civililor de către pro-ruşi pe post de scut uman.

Cinci soldaţi ucraineni au fost ucişi şi alţi 12 au fost răniţi în timpul operaţiunii de sâmbătă, a anunţat Vasil Krutov, şeful Centrului Antiterorist de la Kiev.

Vineri, un grup de 1.600 de soldaţi ruşi din Crimeea au anunţat că vor merge în estul Ucrainei pentru a acorda suport armat forţelor pro-ruse din Slaviansk.

Operaţiunile anti-teroriste din estul Ucrainei continuă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe