Mărinimie rusă: observatorii OSCE eliberaţi de ziua primarului separatist din Slaviansk

Paramilitarii pro-Rusia din Doneţk, Ucraina.
Paramilitarii pro-Rusia din Doneţk, Ucraina. (youtube.)

Observatorii OSCE reţinuţi de separatiştii pro-ruşi în Slaviansk, estul Ucrainei, au fost eliberaţi, informează itv.com. Informaţia a fost confirmată atât de OSCE, cât şi de oficialii ruşi.

Liderul separatist -şi primar autoproclamat al Slaviansk-ului - Viaceslav Ponomariov a declarat, de asemenea, că observatorii au fost eliberaţi şi că nu a fost pusă nici o condiţie pentru eliberarea lor: Aşa cum le-am promis, ieri mi-am celebrat ziua de naştere şi i-am eliberat. Aşa cum am spus, ei (observatorii) au fost oaspeţii mei " a mai declarat Ponomariov, care în urmă cu doar câteva zile afirmase că observatorii, "spioni NATO", sunt prizonieri de război şi vor fi eliberaţi după negocieri, în schimbul unor paramilitari închişi de autorităţile de la Kiev.

Observatorii OSCE au fost luaţi ostatici de către pro-ruşi, împreună cu patru ucraineni pe 25 aprilie. Observatorul suedez a fost eliberat imediat, fiind bolnav de diabet, restul ostaticilor rămânând captivi.

Ruşii îşi asumă integral meritul pentru eliberarea ostaticilor, declarând că aceştia au fost eliberaţi în urma negocierilor purtate cu separatiştii de către emisarul preşedintelui rus, Vladimir Lukin. Lukin a fost trimis vineri seara la Slaviansk, de către Putin, special în acest scop, pentru că sâmbătă dimineaţa să declare că toate cele 12 persoane ce figurau pe lista sa au fost eliberate.

Reamintim că joi, cancelarul Germaniei, Angela Merkel l-a sunat personal pe Vladimir Putin, cerându-i acestuia să facă uz de toată influenţa sa pentru a ajuta la eliberarea observatorilor OSCE.

Eliberarea a avut loc după ce la Odessa au avut loc ciocniri violente, soldate cu peste 30 de morţi. Miile de susţinători ai Ucrainei din Odesa au fost atacaţi de forţele pro-Rusia, incidentul degenerând într-un conflict sângeros.

Numărul persoanelor rănite a fost estimat la 123, potrivi jurnaliştilor locali iar operaţiunile anti-Ucraina din Odesa ar fi orchestrate direct de ofiţerul Directoratului de Informaţii al Armatei Ruse (GRU), Igor Girkin. Acesta s-a identificat drept liderul paramilitarilor pro-Rusia din Ucraina, făcându-şi apariţia în public incognito, ca lider al pro-ruşilor din Odesa.

Forţele pro-Rusia au deschis focul cu armele-automate asupra ucrainenilor, mulţi dintre ei având cutiţe, coctailuri Molotov şi dispozitive explozive.

Între timp, Vocea Rusiei titrează cu litere mari că evenimentele tragice din Odessa sunt o „manifestare a iresponsabilităţii criminale din partea Kievului” şi le-a cerut autorităţilor ucrainene şi susţinătorii lor occidentali "să pună capăt fărădelegilor."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe