„Noi am avut o anumită înţelegere chiar cu Putin" - Ion Iliescu

Ion Iliescu
Ion Iliescu (Epoch Times România)

Fostul preşedinte al României, Ion Iliescu, declară, la o zi după ce Vocea Rusiei a publicat un articol prin care le explică în detaliu românilor că n-ar rezista nici 30 de minute în caz de război, că nu avem nici un motiv să ne facem probleme în privinţa unei posibile ameninţări din partea Rusiei.

Considerat un apropiat al Moscovei, atât de apropiat încât şi-ar fi permis în decembrie 1989 să ceară Rusiei să trimită trupe pentru a îl sprijini, Iliescu a declarat pentru Adevărul că „răbufnirea ruşilor" în legătură cu Ucraina este o afacere internă care se sprijină pe faptul că Ucraina a fost parte a fostului bloc URSS.

„Evoluţia situaţiei din Rusia, destrămarea ca atare a statului rus, a generat procese interne ce au condus şi la o stare negativă a situaţiei economico-sociale din ţară. Şi toată această răbufnire a ruşilor în legătură cu Ucraina se datorează acestei stări de spirit. Acolo e o afacere internă, vorbim de fosta URSS, Ucraina a fost prima structură a statului rus şi ei se folosesc de aceste precedente istorice. Sigur, e o evoluţie negativă care pentru noi e îngrijorătoare întrucât se află în vecinătate”, consideră Iliescu.

Un război între Rusia şi forţele NATO este puţin posibil, mai declară Iliescu, Rusia fiind un stat instabil intern, tocmai această instabilitate generând conflictul ucrainean. „Cine să provoace războiul? Rusia nu reuşeşte să-şi stabilizeze situaţia internă. Intervenţia din Crimeea şi din estul Ucrainei, unde este o populaţie majoritar rusească, este o revărsare a unei situaţii instabile interne a Rusiei. Dar nu, Rusia nu poate crea conflicte în zona de dincolo de graniţele NATO. Nu pot să meargă dincolo, pentru că au o problemă cu stabilitatea proprie”.

În consecinţă, crede Iliescu, România, care nu a fost parte a fostului URSS (precum Republica Moldova) nu trebuie să se simtă ameninţată în niciun fel de către Rusia cea instabilă, căci, pe de o parte, noi am avut o înţelegere cu însuşi Putin, iar pe de altă parte alianţa cu NATO şi UE ne vor proteja:

"Noi am avut o anumită înţelegere chiar cu Putin în legătură cu normalizarea relaţiilor dintre ţările noastre. Nu-şi pot permite să treacă dincolo de nişte limite. Ei păstrează anumite reticenţe în legătură cu Moldova şi cu Transnistria, dar nu-şi pot permite mai mult. Iar ancorarea noastră în alianţa militară NATO şi alianţa politică europeană ne asigură securitate şi stabilitate”, a concluzionat Ion Iliescu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne