Unirea Basarabiei cu România, celebrată la Festivalul "Zilele Basarabiei"

Cu ocazia aniversării a 98 de ani de la unirea Basarabiei cu Ţara - Mamă, Organizaţia Studenţilor Basarabeni din Bucureşti îi invită pe locuitorii Capitalei la festivalul "Zilele Basarabiei".
Marş pentru Basarabia, Bucureşti, 12 octombrie 2014
Marş pentru Basarabia, Bucureşti, 12 octombrie 2014 (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Organizaţia Studenţilor Basarabeni din Bucureşti desfăşoară, în perioada 24-28 martie, cea de-a IX-a ediţie a Festivalului „Zilele Basarabiei”. Evenimentul este prilejuit de împlinirea, la 27 martie, a 98 de ani de la Unirea Basarabiei cu România.

Programul din acest an este unul deosebit şi cuprinde: conferinţe, proiecţie de film, o horă a unirii şi alte acţiuni culturale, anunţă OSB, într-un comunicat de presă remis Epoch Times.

Deschiderea oficială a Festivalului va avea loc joi, 24 martie, odată cu desfăşurarea Conferinţei "Generaţia Unirii – context istoric, acţiuni, rezultate", la Aula Magna Universitate, conferinţă la care vor fi prezente personalităţi din mediul academic, politic şi cultural, bloggeri şi tineri de pe ambele maluri ale Prutului.

Programul Festivalului va continua vineri, 25 martie, cu ''O oră din trecut'' - o activitate în cadrul liceelor din Bucureşti, cu implicarea tinerilor elevi basarabeni şi români. Activitatea constă în desfăşurarea a trei ore de istorie despre Unirea Basarabiei cu Ţara-Mamă, în colaborare cu ISMB, în trei licee din Bucureşti. Scopul activităţii este de a ne reaminti de această importantă zi din istoria ţării noastre şi de a întări cunoştinţele istorice despre aceasta, scriu studenţii basarabeni.

Duminică, 27 martie, în cea mai importantă zi a Festivalului - ziua Unirii Basarabiei cu România, participanţii de la festival alături de organizatorii evenimentului, se vor deplasa la Mănăstirea Cernica, pentru a aduce un omagiu celor care au stat la baza îndeplinirii idealului Unirii. Astfel, tinerii vor depune coroane şi flori la mormintele membrilor Sfatului Ţării, printre care se numără şi Pantelimon Halippa, Ioan Pelivan şi primul Mitropolit al Basarabiei, Gurie Grosu, în cinstea cărora se va ţine o slujbă de pomenire.

Tot duminică, între orele 14:30 şi 16:00, OSB organizează un Flashmob în Piaţa Unirii.

"Evenimentul va fi încununat cu o horă din Moldova prin intermediul căreia vom sărbători Unirea. Flashmob-ul Unirii se va încheia prin realizarea hărţii României Mari cu ajutorul persoanelor care vor dori să marcheze, împreună cu organizatorii, hotarul României", scriu reprezentanţii OSB.

În ultima zi a festivalului, luni - 28 martie, începând cu ora 18:00, va avea loc premiera filmului ,''Să vezi Parisul'', regizat de basarabeanul Victor Istrate, la Muzeul Ţăranului Român. Imediat după proiecţia de film, participanţii vor fi invitaţi să participe la o Şezătoare - poveşti vechi cu oameni noi, şezătoare cu dans, muzică şi povestiri.

Festivalul „Zilele Basarabiei” se desfăşoară cu sprijinul Institutului „Eudoxiu Hrumuzachi” pentru Românii de Pretutindeni, Muzeului Naţional al Ţăranului Român şi Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură