Festivalul Internaţional de film Bucureşti, ediţia a 12-a s-a încheiat!
alte articole
Sâmbătă seară, în primitoarea sală de la Cinema Elvira Popescu şi în prezenţa Alteţei Sale Regale, Principele Radu, sub al cărui înalt patronaj s-a desfăşurat această a 12-a ediţie a Bucharest Internaţional Film Festival, a avut loc ceremonia de închidere şi de decernare a premiilor BIFF 2016.
Doamna Dana Dimitriu-Chelba, iniţiatoarea festivalului, a fost şi de această dată gazda galei care a marcat finalul ediţiei din acest an a BIFF. Primele cuvinte au fost de mulţumire adresate prietenilor şi sprijinitorilor noştri, "fără de care nu am fi rezistat până acum. Şi datorită lor, festivalul nostru a devenit un reper în peisajul cultural bucureştean, iar pentru acest fapt suntem recunoscători tuturor celor care ne-au ajutat".
Juriul criticii, în componenţa Magda Mihăilescu, Florentina Ciuverca şi Ruxandra Grecu a premiat filmul ”A Dragon Arrives (Iran, 2016, regia Mani Haghighi), pe care l-a considerat ca fiind o combinaţie originală şi neaşteptată dintre genuri-thriller, film noir, documentar, comedie, pe care, la prima vedere, nu le vedem amestecate.
Pe scenă au urcat, apoi, doamna Elena Cristodoulidou, membru al juriului, împreună cu domnul Gabriel Fătu, pentru a anunţa şi a acorda menţiunea specială a juriului, care a fost atribuită unui film franţuzesc, ”La fille du patron/The Boss Daughter” , (Franţa, 2006, regia Olivier Loustau), care ”reuşeşte să redea într-un mod blând un subiect cu accentuată temă socială”. Vizibil emoţionat, regizorul filmului, monsieur Olivier Loustau, a mulţumit juriului şi publicului pentru acest premiu.
Gala de închidere a BIFF 2016 a continuat cu premiul pentru scenariu, a cărei motivaţie a fost citită de către domnul Gabriel Dettre, un binecunoscut şi multi-premiat producător de origine maghiară. Bazat pe piesa de teatru ”Hotel Europa”, scrisă de către filosoful Bernard-Henry Levi, scenariul filmului ”Death in Sarajevo” (Bosnia şi Herţegovina, 2016, regia Danis Tanovic) a fost apreciat pentru că ”aduce la vedere o combinaţie de episoade din realitate şi reflecţii despre trecut şi viitor.”
Premiul pentru cea mai bună regie este acordat regizoarei Mia Hansen-Love, care, în filmul ”Lavenir/Things to Come” (Franţa, 2016) ” manevrează cu discreţie eficientă şi, cu umor sănătos, mixează mise-en-scene fireşti şi povestea unei femei a cărei viaţă se va schimba total după ce bărbatul ei o părăseşte”. Doamna Angela Chiriacescu, producător la Abis Studio şi domnul Enrico Vannucci, membru al juriului, au citit motivaţia juriului şi au înmânat premiul lui Sylvain Auzou, directorul artistic al B IFF.
Înainte de anunţarea marelui premiu, trebuie menţionat şi faptul că, la începutul galei, a fost prezentat un scurt film despre ce&cum s-a întâmplat în cele 6 zile de festival. "Au fost zile pline şi frumoase, pe care oaspeţii noştri, deopotrivă membri ai juriilor, invitaţi speciali şi, desigur, cinefili nelipsiţi de la proiecţii, le-au aşteptat şi le-au ”savurat” cu mare plăcere", au notat organizatorii festivalului.
Aşadar, premiul pentru cel mai bun film, la ediţia a 12-a a Bucharest Internaţional Film Festival, recompensează filmul ”Soy Nero” (SUA, 2016, regia Rafi Pitts) cu ”un subiect care depăşeşte graniţele proprii, pentru a ne aduce la lumină, într-un mod foarte puternic artistic, teme foarte grave ale zilelor noastre atât de tulbur(i)ate”. După ce motivaţia juriului a fost citită de către doamna Cristina Liberis, din partea partenerului tradiţional al BIFF, Institutul Cultural Român, premiul a fost înmânat domnului Rafi Pitts de către Alteţa Sa Regală, Principele Radu, care l-a felicitat pe câştigător şi a subliniat importanţa acestui eveniment cultural care, an de an, s-a impus pe scena culturală bucureşteană. Alteţa Sa Regală, Principele Radu a mai notat că parteneriatul Casei Regale cu Bucharest Internaţional Film Festival va fi continuat şi îmbogăţit cu fiecare ediţie, mulţumind şi participanţilor şi laureaţilor BIFF 2016.
Primind premiul, regizorul iranian a mulţumit juriului şi organizatorilor BIFF 2016 pentru oportunitatea pe care a avut-o de a fi, din nou, în România, de această dată, ca participant la un festival de film, dar şi publicului care i-a apreciat filmul şi cu care s-a întâlnit la o sesiune q&a. De asemenea, a mulţumit echipei care i-a fost alături la realizarea ”Soy Nero” şi l-a invitat pe Răzvan Rădulescu, co-scenarist al filmului, să vină la Bucureşti.
Domnul Sylvain Auzou, noul director artistic al BIFF, a spus că, din acest an, se numeşte, pur si simplu, Silviu. Mulţumind pentru invitaţia şi onoarea de a fi alături de o echipă remarcabilă, a apreciat participarea publicului şi ne-a dat întâlnire peste un an.
Astfel, această a 12-a ediţie a BIFF are două coperţi identice, având în vedere câştigătorul marelui premiu şi faptul că ”Soy Nero” a şi deschis festivalul.
La finalul ediţiei din acest an a BIFF, organizatorii festivalului au mai notat:
"Sperăm că cele şapte zile pe care vi le-am oferit v-au mulţumit şi vă rugăm să ne iertaţi pentru micile, sperăm noi, erori care s-au (mai) strecurat pe ici-pe colo. Vă aşteptăm cu nerăbdare la anul, cînd ediţia a 13-a a Bucharest Internaţional Film Festival va fi mai bună şi mai frumoasă, măcar pentru faptul că nu credem în fatalităţi".
Epoch Times este partener media la cea de-a 12-a ediţie a Festivalul Internaţional de film Bucureşti.