DNA cere arestarea preventivă în lipsă a lui Marko Attila, fostul deputat UDMR fugit în Ungaria

Procurorii DNA au propus marţi arestarea preventivă în lipsă, pe o perioadă de 30 de zile, începând cu data încarcerării, a fostului deputat UDMR Marko Attila, acuzat de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave în dosarul despăgubiri ilegale acordate de ANRP pentru imobile supraevaluate cu 75 de milioane de euro.
Laura Codruţa Kovesi (Epoch Times)
Andrei Pricopie
28.04.2015

Procurorii DNA au propus marţi arestarea preventivă în lipsă, pe o perioadă de 30 de zile, începând cu data încarcerării, a fostului deputat UDMR Marko Attila, acuzat de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave în dosarul despăgubiri ilegale acordate de ANRP pentru imobile supraevaluate cu 75 de milioane de euro.

Potrivit unui comunicat DNA, la data de 9 aprilie 2015, Marko Attila a fost trimis în judecată alături de alţi 7 inculpaţi care, la data faptelor, făceau parte din Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor, din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), precum şi 4 inculpaţi care aveau calitatea de experţi evaluatori autorizaţi.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, prin acţiunile sau inacţiunile lor intenţionate, cei 12 inculpaţi au produs un prejudiciu bugetului statului român în cuantum de 84.588.304 euro (304.837.796 lei).

Din ansamblul activităţilor investigative, desfăşurate până la momentul emiterii rechizitoriului, a rezultat că Marko Attila s-a sustras activităţilor de urmărire penală, părăsind teritoriul României, nefiind audiat.

Pe 26 martie, procurorii DNA au solicitat Camerei Deputaţilor încuviinţarea reţinerii şi arestării preventive a deputatului Marko Attila. Aproape o lună mai târziu, pe 22 aprilie, Camera Deputaţilor a transmis DNA o adresă prin care a înştiinţat că Marko Attila şi-a depus demisia din funcţia de deputat începând cu data de 1 aprilie 2015. La data de 16 aprilie 2015, preşedintele Camerei Deputaţilor a luat act de această demisie, prin urmare, solicitarea de încuviinţare a reţinerii şi arestării preventive a rămas fără obiect.

"Menţionăm că actele de procedură efectuate în cauză s-au desfăşurat în prezenţa apărătorilor aleşi ai inculpatului Marko Attila Gabor, participarea la această activitate permiţându-le exercitarea efectivă a dreptului la apărare. Totodată, la data de 08.04.2015, în urma cererii formulate de către apărătorul ales al inculpatului Marko Attila Gabor, i-a fost predat unuia dintre apărătorii aleşi ai inculpatului un suport optic conţinând, în format electronic, toate actele de urmărire penală efectuate până la data respectivă, în dosarul penal", au transmis procurorii DNA.

Având în vedere că, în prezent, rechizitoriul şi dosarul de urmărire penală se află în procedura de cameră preliminară la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, propunerea de luare a măsurii de arestare în lipsă a fost înaintată, la data de 28 aprilie 2015, aceleiaşi instanţe de judecată.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor