Analist politic: Candidaţii la prezidenţialele din Moldova schimbă paradigma integrării europene pe cea unionistă

Soluţia unionistă suplineşte ideea europeană. Unionismului pare a fi mai mult o problemă electorală în încercarea de a redobândi încrederea cetăţenilor, în realitate însă nu există interes pentru proiecte investiţionale atât din partea clasei politice de la Chişinău cât şi de la Bucureşti.
Igor Boţan
Igor Boţan (Florin Chirilă/Epoch Times România)

Analistul politic Igor Boţan susţine că cetăţenii moldoveni sunt dezamăgiţi în legătură cu acţiunile guvernării privind integrarea europeană, iar promisiunea că în anii 2018-2019 Moldova va depune cererea de aderare la Uninunea Europeană şi va deveni ţară candidat este o abordare marcată de “entuziasm exagerat şi care nu poate fi una credibilă”. Mai mult, unii candidaţi la alegerile prezidenţiale în încercarea de a recuceri încrederea alegătorilor au schimbat paradigma integrării europene pe cea unionistă.

„Este un mesaj pentru interior, pentru cetăţenii Republicii Moldova care, de-a lungul celor şapte ani de guvernare democrată, sunt dezamăgiţi. Cunoaştem rezultatele sondajelor, suportul pentru integrarea europeană a scăzut de la 73 la 37%. Deci, aproape s-a înjumătăţit. Şi în această situaţie cei care s-au aflat la guvernare şi s-au numit Alianţa pentru Integrare Europeană nu pot schimba nici paradigma, nu pot schimba nici orizonturile de aşteptare ale cetăţenilor”, a declarat Igor Boţan, într-un interviu realizat recent de către Europa Liberă.

Guvernanţii cu promisiunile europene doresc doar “să aburească cetăţenii”, dar în realitate nu renunţă la “ceea ce numesc ei pârghii” şi la “depolitizarea instituţiilor”. Dacă e vorba despre depolitizarea instituţiilor, care a fost sensul să se insiste pe numirea conducerii Curţii de Conturi pe criterii politice?

Mihai Ghimpu spune acest lucru: „Da, am eşuat ca stat şi schimbăm paradigma integrării europene pe paradigma unionistă. Deci, ne integrăm în Uniunea Europeană prin România.”

„Teza lui Băsescu reapare pentru că, într-adevăr, după şapte ani de guvernare zisă pro-europeană, democratică, lucrurile s-au degradat”, iar când “avem situaţia cu furtul miliardului, avem descreşterea standardelor de viaţă pentru cetăţeni, şi Mihai Ghimpu în această situaţie ajunge la concluzia, a propos, după „istoria de succes” pe care a venit să o vadă Joe Biden, Angela Merkel, Tusk, Barroso, el ne anunţă că Moldova a eşuat ca stat, de aceea, nu există altă soluţie, soluţia unionistă suplineşte ideea europeană”, a adăugat analistul politic, potrivit sursei citate.

“Problema unionismului este o problemă electorală. Iar atunci când se vorbeşte la modul serios, cum au încercat să facă experţii de calitate foarte bună de la Fundaţia Mării Negre, să instituie un fond special pentru a face investiţii în Republica Moldova, s-a ajuns la concluzia că este, practic, imposibil, nu există interes. Dacă lucruri simple, lucruri agreabile pentru cetăţeni, pentru clasa politică de la Chişinău şi de la Bucureşti nu pot fi demarate, atunci despre ce proces serios de integrare unionistă putem vorbi?”

Concluzia lui Boţan este că "trebuie să încetăm a vorbi despre integrare europeană, dacă nu facem ordine în Republica Moldova, dacă nu ridicăm standardele europene aici, în ţară, astfel încât cetăţeanul simplu să simtă ceea ce înseamnă modernizarea ţării”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe