Coreea de Nord testează un motor pentru rachetă. Occidentul pe gânduri
alte articole
Noul test reuşit al Coreei de Nord reprezintă ultimul dintr-o serie de teste nucleare şi de rachete, alimentând temerile că aceste rachete ar putea fi proiectate pentru ghidarea de arme nucleare. Agenţia nord-coreeană de ştiri de stat KCNA a raportat că rachetele sunt proiectate pentru a ghida sateliţii ţării de observare a Pământului.
Savantul în rachete Chae Yeon-Seok de la Institutul Coreean de Cercetare Aerospaţială, agenţia spaţială a Coreei de Sud, a susţinut că noul motor ar putea ajuta Nordul să se apropie de realizarea unei rachete balistice intercontinentale (ICBM) care ar putea lovi SUA continentală.
“Programul spaţial al Coreei de Nord este axat pe dezvoltarea vehiculelor de lansare ce ar putea fi folosite cu uşurinţă pentru rachete, mai degrabă decât pentru dezvoltarea de sateliţi decenţi”, a adăugat Chae.
Lansare de satelit sau program de rachete balistice?
Dictatorul nord-coreean Kim Jong-un a vizitat Centrul Spaţial Sohae din vestul ţării pentru a monitoriza testul.
Aparent, Kim a cerut noi lansări de rachete pentru a transforma ţara într-un “posesor de sateliţi geostaţionari în următorii câţiva ani”, conform KCNA.
Au existat speculaţii că Phenianul ar putea marca în 10 octombrie aniversarea înfiinţării Partidului Muncitoresc Coreean prin lansarea unui satelit pe orbită.
Prezenţă militară intensificată
În 9 septembrie, Phenianul a anunţat că a desfăşurat cel de-al cincilea său test nuclear, posibil cel mai mare al său până în prezent. Actul a atras condamnarea internaţională în mijlocul unor temeri privind accelerarea capabilităţilor nucleare ale Coreei de Nord.
Mass media de stat nord-coreeană a declarat, de asemenea, că ţara şi-a atins obiectivul miniaturizării unui focos nuclear pentru a-l putea instala pe o rachetă, deşi acest fapt nu a fost confirmat independent şi a fost pus sub semnul îndoielii. Cu câteva zile înaintea ultimului test nuclear nord-coreean, Phenianul a lansat o rachetă balistică în Marea Japoniei, fapt condamnat de asemenea pe plan internaţional.
Ca răspuns la acţiunile tot mai agresive ale Coreei de Nord, SUA a lucrat împreună cu sud-coreenii la instalarea unui sistem de apărare antirachetă complex numit THAAD. Atât Phenianul cât şi Beijingul au criticat mişcarea, China susţinând că amplasarea sistemului american va amplifica tensiunile în regiune.