Expert Freedom House: Concentrarea presei este o mare problemă pentru Moldova

Libertatea de exprimare a jurnaliştilor, concentrarea presei şi transparenţa acesteia precum şi problemele cu care se confruntă jurnaliştii din stânga Nistrului sunt doar câteva subiecte discutate în cadrul unei dezbateri publice desfăşurate la Chişinău.
Gina Lentine, expert Freedom House (Epoch Times România)
Maria Maevschi
19.09.2016

În cadrul unei dezbateri publice, desfăşurate la Chişinău, s-a discutat despre practicile de monitorizare a alegerilor, sursele de documentare, interacţiunea cu candidaţii, posibilele subiecte de investigaţii şi materiale despre tematica alegerilor, drepturile jurnaliştilor în cadrul campaniei electorale, dar şi instrumentele care pot fi utilizate de presă pentru depistarea fraudelor din cadrul scrutinului.

Deşi evenimentul s-a referit şi la campania electorală prezidenţială din Republica Moldova, s-a vorbit şi despre comportamentul optim al jurnaliştilor în campania electorală fiind făcute câteva sugestii valabile şi pentru jurnaliştii care lucrează în regiunea transnistreană. Organizatori ai evenimentului este Centrul de Investigaţii Jurnalistice, în parteneriat cu Centrul pentru Analiză şi Prevenire a Corupţiei.

„Din punctul meu de vedere, dar şi din punctul de vedere al Freedom House, aceste alegeri sunt foarte importante pentru Moldova, pentru că va fi pentru prima dată după mult timp când vor avea loc alegeri prezidenţiale directe. Iată de ce am vrut să avem această colaborare cu partenerii noştri care sunt jurnalişti şi activişti”, a declarat pentru Europa Liberă, experta de la Washington, Gina Lentine, coordonatoare de programe în cadrul Freedom House, organizaţie care finanţează mai multe proiecte de monitorizare a alegerilor din Moldova.

Luând în considerare problemele cu care se confruntă atât jurnaliştii de investigaţie cât şi presa independentă din Moldova, Gina Lentine a ţinut să precizeze faptul că „Freedom House a elaborat un raport pentru ONU cu privire la libertatea de expresie în Moldova şi acolo constatăm că prima problemă este accesul la informaţie. A doua problemă este concentrarea presei în Moldova. Pentru că eu ştiu că există cel puţin cinci posturi de televiziune şi doar un singur post independent în Moldova. Iată de ce concentrarea presei şi transparenţa acestei concentrări este o foarte mare problemă aici”.

În opinia expertei de la Freedom House, cu probleme şi mai mari se confruntă jurnaliştii din Transnistria. Aceasta consideră că jurnaliştii din stânga Nistrului ar trebui „să colaboreze cu jurnaliştii din Moldova şi, de asemenea din Ucraina. Acum câteva luni am avut un program pentru dezvoltarea de parteneriate dintre jurnaliştii din Moldova şi din Ucraina. Am avut şi câţiva participanţi din Transnistria şi ei mi-au spus că această experienţă le-a fost foarte utilă, pentru că ştiu că situaţia acolo este chiar mai proastă decât aici în Moldova”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor