"Grup infracţional organizat la nivel de MAI". Plângere penală împotriva unor poliţişti şi a unui secretar de stat (Video)

George Epurescu
George Epurescu (Epoch Times România)
Se încarcă player-ul...

Preşedintele Asociaţiei România fără Ei, George Epurescu precum şi fostul jandarm Cristian Negruţ, ridicaţi de pe stradă de poliţie în ziua prezentării bilanţului MAI, au depus miercuri o plângere penală, acuzând grave abuzuri comise contra lor.

Acuzaţiile aduse de cei doi angajaţilor MAI şi unui secretar de stat în minister sunt de constituire de grup infracţional organizat, lipsire de libertate în mod ilegal, abuz în serviciu, neglijenţă în serviciu, purtare abuzivă, tortură psihică, cercetare abuzivă, omisiunea sesizării faptei penale, represiune nedreaptă. În plus, cei doi îl acuză pe şeful secţiei 10 de poliţie, comisarul şef Apostol Lucian Cosmin şi de fals intelectual, fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals.

Reamintim că pe 23 martie Epoch Times semnala că George Epurescu şi Cristian Negruţ, lider onorific al foştilor angajaţi MAI disponibilizaţi abuziv în 2011, au fost ridicaţi de poliţie de lângă sediul MAI, unde ministrul Gabriel Oprea urma sa prezinte bilanţul instituţiei pe 2014, în cadrul unei ceremonii festive la care au luat parte preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Victor Ponta.

În acea zi, câteva zeci de foşti poliţişti, jandarmi, pompieri disponibilizaţi în 2011, se aflau în Piaţa Revoluţiei, lângă sediul MAI, pentru a cere reîncadrarea.

Sosit pentru a discuta cu grupul de disponibilizaţi cărora li s-a interzis prezenţa lângă sediul ministerului, George Epurescu a fost practic înconjurat de agenţi şi legitimat înainte să se apropie de sediul ministerului. Cum legitimarea sa a durat suspect de mult iar procedura părea de-a dreptul abuzivă, liderul România Fără Ei a solicitat sprijin la 112. Cu toate acestea, echipajul trimis la ceva vreme după sesizare, nu i-a sprijinit, ba dimpotrivă a încercat să îi ducă la o secţie de poliţie, fără să invoce un temei legal.

Finalmente, George Epurescu şi Cristian Negruţ, lider onorific al foştilor angajaţi MAI, au fost înconjuraţi de 16 -20 de poliţişti, intimidaţi, urcaţi într-o maşină şi duşi la secţia 10 de poliţie, unde au fost ţinuţi în jur de două ore şi jumătate. Sesizaţi telefonic de dl Epurescu, ne-am deplasat la faţa locului. Nu ne-a fost însă permis să asistăm la discuţiile dintre poliţişti (inclusiv şeful secţiei) şi cei doi, echipa trimisă de Epoch Times fiind ţinută la intrare, în spatele uşilor închise.

Eliberaţi după mai bine de două ore, Epurescu şi Negruţ s-au deplasat împreună cu echipa noastră spre Piaţa Revoluţiei, unde reporterii noştri intenţionau să realizeze un reportaj iar dl Epurescu să-şi recupereze maşina parcată în zonă.

Pe bdul Bălcescu la intersecţia cu str. Dem I. Dobrescu, la galeriile Orizont maşina noastră a fost trasă pe dreapta de doi poliţişti de la Rutieră care au cerut actele tuturor din maşina acte care au fost reţinute minute bune.

Odată traşi pe dreapta şi înconjuraţi de politisiţi, un colonel de jandarmi ne-a comunicat că vom putea trece abia după ce pleacă Victor Ponta şi Klaus Iohannis de la sediul MAI. Maşina publicaţiei noastre părea a fi singura reţinută, restul persoanelor trecând fără probleme în toate direcţiile pe trotuar, la fel şi maşinile pe stradă.

Ulterior, când am cerut să ni se comunice dacă suntem reţinuţi sau putem pleca, lângă maşină au apărut mai mulţi poliţişti cu intenţia de a îl duce pe George Epurescu la Secţia 1. În momentul în care cameramanul Epoch Times a scos camera şi a început să filmeze, poliţiştii au dispărut brusc. Actele ne-au fost înapoiate şi finalmente ne-am putut deplasa.

Abuzurile nu s-au sfârşit aici. Ajunşi lângă la Sala Palatului, unde-şi parcase maşina, George Epurescu a fost înconjurat de 4 poliţişti în uniformă, care i-au percheziţionat autoturismul, şicanându-l cu triunghiul reflectorizant şi extinctorul.

Finalmente, conform plângerii sale, activistul a reuşit să plece din zonă cu maşină cu tot, abia după ce unul din liderii sindicali ai lucrătorilor din MAI veniţi lângă biserica Creţulescu pentru a le comunica protestatarilor un mesaj din partea Chestorului Oprea Florea, secretar de stat în MAI a vorbit cu şeful de dispozitiv lt.col. Zarif şi au fost înduplecaţi să oprească hărţuirea pentru ca Epurescu să poată pleca cu maşina. “Dl. Surugiu a strigat tare: “Epurescu pleacă!” Aşa am plecat de la Sala Palatului din parcare cu maşina.”, scrie George Epurescu.

"Cele întâmplate nouă evidenţiază existenţă unor structuri organizate infracţionale constituite la nivelul MAI, structuri tipice statului totalitar. Aceste grupări pun în pericol statul de drept şi democraţia constituţională şi reprezintă o ameninţare la adresa securităţii naţionale. Organismele în drept vor fi de asemenea sesizate.” scriu Epurescu şi Negruţ în plângerea lor.

Acuzaţiile aduse de George Epurescu şi Cristian Negruţ celor implicaţi în evenimentele sunt următoarele, potrivit plângerii penale:

"Împotriva poliţiştilor şi agenţilor aflaţi în faţa Ministerului Afacerilor Interne (MAI) identificaţi în imaginile anexate pe DVD prezentei (plângeri depuse la Poliţie), a şefului Secţiei 10 de Poliţie din sectorul 3 Bucureşti, comisar-şef Apostol Lucian Cosmin şi a celorlalţi identificaţi pe filmarea din Secţia 10, a conducerii Poliţiei Capitalei şi a celor care mai rezultă din investigaţie, a chestorului Oprea Florea, secretar de stat în MAI, a operatorilor de la linia de urgenţă 112 care au preluat trei apeluri şi ne-au ignorat, pentru săvârşirea infracţiunilor de: Constituire de grup infracţional organizat, Lipsire de libertate în mod ilegal, Abuz în serviciu, Neglijenţă în serviciu, Purtare abuzivă, Tortură psihică, Cercetare abuzivă, Omisiunea sesizării faptei penale, Represiune nedreaptă. În plus, pentru comisar şef Apostol Lucian Cosmin şi următoarele infracţiuni: Fals intelectual, Fals în înscrisuri sub semnătură privată,, Uz de fals. Împotriva poliţiştilor de la Politia Rutieră care ne-au oprit la galeriile Orizont (filmaţi) şi a celor filmaţi la Galeriile Orizont şi în Parcarea Sălii Palatului care intenţionau să ne reţină şi să ne ducă la Secţia 10 Poliţie pentru săvârşirea infracţiunilor de: Abuz în serviciu, Purtare abuzivă, Aderare la grup infracţional organizat, Tortură psihică, Hărţuire. Împotriva şefului Poliţiei Sectorului 3, Comisar-şef Cornel Drumariu şi a şefului Biroului Control Intern, Comisar-şef Zdarca Dorel, pentru săvârşirea infracţiunilor de: Favorizarea făptuitorului, Abuz în serviciu, Neglijenţă în serviciu, Fals intelectual, Fals în înscrisuri sub semnătură privată, Uz de fals."

Mai merită menţionat că anterior evenimentelor din 23 martie, George Epurescu a depus şi o reclamaţie la primarul general şi o plângere penală la DIICOT, reclamând abuzuri în legătură cu adunarea pe care foştii angajaţi MAI doreau să o organizeze la MAI:

Plângerea formulată împotriva comisiei de avizare a cererilor de organizare a adunărilor publice din Primăria Capitalei şi a membrilor acesteia, cu sediul în Bucureşti,Splaiul Independenţei 291-293, sector 6 pentru săvârşirea următoarelor fapte: constituire de grup infracţional organizat, abuz în serviciu în formă calificată, abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, neglijenţă în serviciu. Din Comisie fac parte reprezentanţi ai Jandarmeriei, Poliţiei, Prefecturii şi a unor Departamente din Primărie.

"Adunarea a fost Notificată Primăriei Capitalei, iar conducerea MAI prin reprezentanţii săi în Comisia de avizare a adunărilor publice a încercat prin mijloace ilegale să interzică această adunare. Întrucât nu există motive legale de interzicere şi Primarul general nu a interzis adunarea, grupul aparţinând Ministerului Afacerilor Interne din Comisie a transmis adrese de intimidare către Asociaţie pentru a zădarnici organizarea adunărilor de protest. Aceştia au inventat alte acţiuni care “chipurile” se desfăşoară în acelaşi loc şi în acelaşi timp. Pentru asta au folosit o firma (Kartell Media & Events) ce aparent a solicitat, pe un termen de mai multe luni, organizarea unor acţiuni culturale pe întreg perimetrul şi pe toată durata zilelor. Acţiunile de monitorizare ale membrilor Asociaţiei au probat faptul că în perioada 17-22 martie 2015 în faţa MAI nu a avut loc nicio adunare sau manifestare culturală, iar Jandarmeria nu a deplasat niciun dispozitiv. În acest mod am scos la iveală un grup infracţional organizat pentru interzicerea în mod ilegal a adunărilor publice care se desfăşoară în faţa Ministerului Afacerilor Interne. În acest caz a fost sesizat Primarul General şi DIICOT-ul.", informa George Epurescu, printr-un comunicat de presă, remis în 22 martie.

Mai mult, pe 20 martie, Direcţia de Poliţie a Municipiului Bucureşti îi comunica lui George Epurescu, printr-o adresă oficială, că a luat notă despre intenţiile de organizare a unor acţiuni publice de protest în perioada 23 - 25.03.2015 şi că "va desfăşura activităţile de competenţa sa, care se impun." Politia a desfăşurat cu adevărat activităţi, ridicându-i pe Epurescu şi pe Negruţ de pe stradă, ceea ce, potrivit celor doi constituie un abuz şi o infracţiune, nu o măsură a competenţei forţelor de ordine.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook