Dezvăluiri incendiare. Cum funcţionează războiul acoperit al lui Putin în Europa (interviu)
focus
alte articole
”Câteva din cele aproximativ 250-300 de cârtiţe şi agenţi în adormire sunt activi în poliţie şi Bundeswehr. Sunt căutaţi cei care practică Systema ca sport şi care sunt interesanţi şi din punct de vedere informativ. Este vorba în special despre persoane de etnie rusă care lucrează în sectorul de stat”, a susţinut Reitschuster.
Epoch Times: Ce urmăreşte războiul acoperit al lui Putin împotriva Occidentului şi cum poate răspunde Vestul la acesta, în opinia Dvs.?
Eu văd trei motivaţii pentru agresiunea lui Putin. În primul rând, în calitate de nostalgic al URSS şi al KGB, Putin a redeschis lada cu instrumentele vechi. În al doilea rând şi el visează visul multora dintre predecesorii săi al unei Europe dominate de Rusia, în care el ar vrea să joace rolul pe care îl joacă astăzi SUA. La asta se adaugă ideea de Eurasia pe care o propagă ideologul fascistoid Alexander Dugin şi cu care simpatizează o parte parte din sistemul lui Putin.
Al treilea factor este că Vladimir Putin se simte atacat şi este convins că Occidentul poartă un război hibrid împotriva sa şi că el se apără cu aceleaşi mijloace. Evident că aceasta este o percepţie deformată.
Ce trebuie să facem împotriva acestuia? În primul rând trebuie să încetăm să negăm realitatea şi să uităm istoria. Metodele lui Putin nu sunt nimic nou, ci aproape tot ce face are modele în vremea KGB şi Stasi. E drept că a modernizat şi rafinat metodele, de exemplu prin contractarea de servicii de la agenţii de PR americane, pe multe milioane de dolari.
Lipsa de scrupule, cinismul şi tupeul vechiului KGB, care erau uşor de detectat, au fost îmbinate cu cele mai moderne metode de influenţare şi manipulare din SUA. Aceasta este o combinaţie foarte periculoasă din ce au mai rău ambele sisteme, care aminteşte de monstrul Frankenstein. Un alt rol îl joacă tehnologia. KGB-ul şi Stasi nu puteau decât să viseze la Internet şi televiziunea prin satelit.
Totuşi sunt convins că dacă ne concentrăm din nou pe valorile noastre, pe cât de importante sunt democraţia, libertatea şi statul de drept şi devenim conştienţi că trebuie să luptăm pentru ele, atunci vom face faţă acestui atac şi vom ieşi întăriţi din el.
Cum încearcă Rusia să divizeze şi să slăbească Germania în criza refugiaţilor? Sunt afd şi Pegida instrumente folosite în acest scop?
Moscova toarnă gaz pe foc, prin raidurile asupra unor obiective civile din Siria, dar şi prin folosirea televiziunilor ruseşti pentru a aţâţa populaţia germană de etnie rusă împotriva refugiaţilor, alimentând temeri legate de infracţionalitate.
Eu văd atât la afd, cât şi la Pegida şi la alte partide şi organizaţii atât de multe puncte de întâlnire cu Moscova, respectiv cu Stasi, a cărei reţea de spioni din RFG a fost recuperată de Putin, aşa cum arăt în carte, încât nu mai cred în coincidenţe. Reţeaua de spioni a Stasi din RFG n-a fost descoperită după 1989, ci preluată de Moscova.
Este conform cu vechile paradigme ale Stasi şi KGB, să încerce să creeze nelinişte şi să destabilizeze situaţia din ţările duşmane prin astfel de organizaţii. În criza refugiaţilor, evenimentele sunt folosite masiv de televiziunile ruseşti pentru propagandă. Ele vor să transmită imaginea unui stat german eşuat, în care oamenii abia se mai încumetă să iasă pe stradă din cauza criminalităţii ridicate a migranţilor. Prieteni din Moscova mă sună să mă întrebe dacă mă simt în siguranţă şi dacă nu vreau să fug în Rusia. Aceste lucruri n-au nimic de-a face cu realitatea. Este însă rău că mulţi din cei 4 milioane de vorbitori de rusă din Germania – germani de etnie rusă – consumă aceste media, iar astfel această ură este difuzată în societatea noastră.
Anumite organizaţii încearcă apoi să canalizeze această ură către vorbitorii de rusă. Partidul german „Einheit (Unitate)“, în opinia mea, o creaţie a Kremlinului, este o organizaţie tipică de camuflaj. În media moscovită el este prezentat ca un partid care trebuie luat în serios. Liderul său susţine însă că 500.000 de germani de etnie rusă sunt gata să-şi facă bagajele şi să se întoarcă în Rusia, din cauza refugiaţilor. Acesta este un teatru absurd, dar din păcate periculos.
În criza refugiaţilor, evenimentele sunt folosite masiv de televiziunile ruseşti pentru propagandă. Ele vor să transmită imaginea unui stat german eşuat, în care oamenii abia se mai încumetă să iasă pe stradă din cauza criminalităţii ridicate a migranţilor.
Cum se desfăşoară procesul de recrutare în şcolile sportive Systema despre care aţi relatat ziarului Bild? La ce ar putea folosi Kremlinul unităţi militare speciale secrete în Europa?
Reţeaua Systema datează, conform documentelor serviciilor secrete la care am avut acces, din vremea fostului şef al KGB şi mai târziu secretar general al PCUS, Iuri Andropov. Scopul este un fel de outsourcing militar. Sarcinile ei sunt declanşarea de nelinişti şi nesiguranţă în regiunea ţintă, perturbarea proceselor politice şi sociale în ţara ţintă, diseminarea unor atitudini nedemocratice, recrutarea unor „viitoare elite“, multiplicarea potenţialului militar printr-o trupă de comando neştiută, şi evident spionajul clasic.
Câteva din cele aproximativ 250-300 de cârtiţe, respectiv agenţi ”în adormire”, sunt activi în poliţie şi Bundeswehr. Sunt căutaţi cei care practică Systema ca sport şi care sunt interesanţi şi din punct de vedere informativ. Este vorba în special de persoane de etnie rusă care lucrează în sectorul de stat. Un sportiv Systema care nu vorbeşte limba rusă nu va fi racolat, dar un poliţist de etnie rusă, cu simpatii pentru Putin, este susceptibil de a fi racolat. În total, cei 250-300 de oameni sunt doar o fracţiune a sportivilor Systema şi trebuie să ne păzim să-i punem pe toţi la zid. Pe de altă parte, o asemenea trupă în ţara noastră este periculoasă, mai ales atunci când are legături cu banda de rockeri Lupii Nopţii ai lui Putin sau cu Partidul „Unitate“.
Cât de puternică este propaganda rusească în Germania?
Din păcate este foarte puternică. Trebuie să facem diferenţa între diferite tipuri. În primul rând avem propaganda grosolană directă din media rusească, pe care o consumă etnicii ruşi. Apoi avem propaganda mai acoperită a media pe care Kremlinul o foloseşte în plan extern, gen RT, care înainte se chema Russia Today, şi Sputnik.
Şi mai există metodele de influenţare a media autohtone, prin care sunt cooptaţi diferiţi jurnalişti. Există o întreagă reţea de jurnalişti apropiaţi de Kremlin, care au în parte şi conexiuni economice cu Rusia. Au existat inclusiv cazuri în care aceştia lucrau simultan pentru media germane reputate şi pentru organe ale Kremlinului. De asemenea au fost corespondenţi şi şefi de birouri germani la Moscova, care au ieşit în evidenţă prin atitudinea prietenoasă faţă de regim şi apoi au început să lucreze în companii ruseşti.
Pe de altă parte, există în limbajul rusesc un termen - aşa numita „Schröderizare“, adică o corupere a elitelor. Cu metode tipice serviciilor secrete – de la mituirea grosolană până la satisfacerea anumitor nevoi – oameni influenţi sunt cooptaţi. Dacă mă uit câţi oameni care ”au înţelegere faţă de politicile lui Putin” sunt în Germania şi că pe de altă parte nu prea există ”oameni înţelegători faţă de Erdogan”, trag concluzia clară că propaganda lui Putin are mare succes. Asta şi pentru că ne-am pierdut imunitatea la ea.
Realităţile din Rusia lui Putin - arbitrarul, nedreptatea socială, expunerea individului şi subordonarea sa totală de către aparatul de stat – nu sunt conştientizate de oamenii din Occident, care au cunoscut doar libertate şi democraţie. Este tragicomic că unii compatrioţi dezamăgiţi pe bună dreptate de ce se întâmplă la noi să-şi pună speranţele într-un astfel de sistem falit, cinic şi care dispreţuieşte oamenii. În România şi în alte ţări în schimb, amintirile legate de comunism sunt încă vii, astfel încât şi vigilenţa şi imunitatea societăţii la propaganda rusă sunt mult mai mari.
Boris Reitschuster a fost timp de 16 ani şeful biroului publicaţiei germane Focus din Rusia, pe care a fost nevoit s-o părăsească în 2012.