Dispariţia raportului de condamnare a comunismului. Tismăneanu: N-am nevoie să fiu pe site-ul lui Iohannis. Dar e o palmă dată Monicăi Lovinescu
Dispariţia Raportului Comisiei prezidenţiale care a dus la condamnarea regimului comunist şi a Securităţii de pe site-urile oficiale ale Preşedinţiei şi Guvernului este o palmă dată poporului român, a opinat profesorul de ştiinţe politice Vladimir Tismăneanu, într-un interviu acordat Epoch Times.
Întrebat cum vede faptul că raportul coordonat de el a dispărut de pe site-urile principalelor instituţii din România, Tismăneanu a declarat:
"A fost o ofensă nu pentru mine, a fost o palmă dată poporului român. Am cărţi publicate la Princeton, Oxford şi Cambridge, nu am nevoie să fiu pe site-ul lui Iohannis, nu asta este. Dar este o palmă pentru memoria Monicăi Lovinescu, este o palmă pentru memoria lui Romulus Rusan, este o palmă pentru memoria lui Virgil Ierunca, este o palmă pentru memoria lui Constantin Ticu-Dumitrescu, este o palmă pentru memoria lui Mihnea Berindei. I-am menţionat doar pe ei, care nu mai sunt.
O palmă pentru cercetătorul Robert Fürtös, de la memorialul Sighet, care s-a stins din viaţă îngrozitor de tânăr, în jur de 40 de ani, şi care a scris capitolul despre Piteşti din raport, dacă nu mă înşel. Deci nu e scris de mine, eu am fost cel care am coordonat întreaga viziune a raportului şi metodologia. Am fost acuzaţi de lipsă de metodologie, dar vreau şi eu să văd ce au publicat alţii în aceşti 20 de ani.
Şi îndrăzesc să întreb dacă este raportul scos de pe site-urile 'înaltelor porţi' din Palatul Victoria şi din Palatul Cotroceni, mă întreb, sunt două institute în România, n-am verificat, că am alte lucruri de făcut, prefer să stau de vorbă cu dumneavoastră, dar poate îl au pe site: Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului din România şi Institutul Naţional pentru Studiul Totalitarismului, condus de domnul Florin Abraham, institut al Academiei.
Merită întrebaţi, poate răspund. Mai ales că au avut timp să sesizeze Curtea Constituţională... Ştiţi bine, Curtea Constituţională a răspuns cu anularea alegerilor la solicitările a trei entităţi: una a fost SNSPA, adică Pricopie, a doua a fost Institutul Naţional pentru Studiul Totalitarismului, domnul Florin Abraham, şi a treia a fost o publicaţie - "Calea Europeană." Pe baza acestei sesizări, CCR şi-a abjurat precedenta hotărâre şi a anulat complet alegerile."