Dispariţia dinozaurilor pusă pe seama ouălelor
alte articole
O teorie, prezentată într-un studiu din Biology Letters, pune accentul pe factori biologici şi de selecţie naturală pentru explicarea extincţiei dinozaurilor de acum 65,5 milioane de ani, după cum informează Discovery News.
În urma simulării matematice a condiţiilor de viaţă de acum 100 de milioane de ani, pentru specii din 27 de categorii de mărime, cercetătorii au concluzionat că înmulţirea dinozaurilor prin ouă a fost factorul decisiv pentru eşecul evolutiv al acestora.
Chiar şi cei mai mari dinozauri, cântărind zeci de tone, făceau ouă de doar 2-10 kg. Spre exemplu, raportul dintre greutatea un pui de titanosaur şi ceea a unui adult este de 2,500. Pentru mamifere raportul este mult mai mic. Un elefant este doar de 22 de ori mai greu decât puiul său.
„Nu se poate face un ou foarte mare, cu o coajă foarte subţire, pentru că pur si simplu s-ar sparge.” „[Coaja] Nu poate deveni atât de groasă încât gazul să nu se mai poată difuza prin ea, pentru că ar priva embrionul de oxigen .” a explicat Daryl Codron, cercetător la Universitatea din Zurich, citat de Discovery News.
Se crede că în primele stagii de viaţă, puiul de dinozaur era într-o competiţie acerbă pentru hrană cu mamiferele şi dinozauri adulţi, de diferite mărimi. Spre deosebire de acesta, puiul de mamifer avea hrana asigurată, sub forma laptelui supt de la mamă. Astfel, cercetătorii cred că evoluţia dinozaurilor a fost spre mărirea rapidă a masei corporale, pentru a scăpa de prădători. Fosilele descoperite atestă acest fapt, foarte puţine fiind ale unor specii de mărime medie (între 1 şi 1000 de kg).
Timp de 150 de milioane de ani, datorită condiţiilor de viaţă prielnice, savanţii consideră că dinozaurii au tot crescut în mărime, ajungând să domine mamiferele. Evenimentul catastrofal de acum 65,5 milioane de ani, explicat ca impactul unui meteorit sau unei comete cu Pământul, a schimbat drastic raportul de forţe. Toate speciile de animale cu o greutate de peste 25 de kg au dispărut destul de brusc.
Dezavantajele biologice ale dinozaurilor rămaşi au devenit evidente în mediul de după calamitate, mult mai sărac în resurse de hrană. Se crede că dinozaurii aviari au putut evita competiţia cu mamiferele şi au supravieţuit, fiind strămoşii păsărilor de astăzi. Iar cei tereştri au fost depăşiţi şi au dispărut.