Nicolas Cage returnează Mongoliei un craniu al unui dinozaur furat

Renumitul actor Nicolas Cage a fost de acord să returneze Mongoliei un craniu rar de dinozaur care a fost furat.
Scheletul unui dinozaur Tyrannosaurus bataar.
Scheletul unui dinozaur Tyrannosaurus bataar. (Captură Foto)

Actorul de la Hollywood a cumpărat craniul de Tarbosaurus (sau Tyrannosaurus bataar) în 2007 cu suma de 276.000 de dolari, aparent supralicitându-l pe Leonardo DiCaprio, conform rapoartelor media anterioare.

Procurorii din Manhattan au depus o plângere civilă pentru confiscarea, de la actor, a craniului vechi de 67 milioane de ani, după ce o investigaţie a dezvăluit că acesta a fost scos ilegal din Mongolia. Departamentul american pentru Securitate Internă l-a contactat prima dată pe Cage în 2014 pentru a-l anunţa că respectivul craniu s-ar putea să fi fost furat, a raportat Reuters. Cage nu este acuzat de vreo infracţiune şi agentul său de publicitate a primit un certificat de autenticitate pentru craniu în momentul cumpărării.

Există o piaţă neagră dezvoltată pentru fosile de dinozaur. Majoritatea acestor tipuri de tranzacţii se întâlnesc în ţări bogate în fosile, precum China şi SUA. Fosilele sunt furate şi apoi vândute unor colecţionari privaţi care doresc să aibă un obiect preistoric.

Câteva cazuri de furturi de fosile de dinozaur au avut loc în Mongolia în anii recenţi. Glenn Sorge, şeful Biroului din Manhattan al US Immigration and Customs Enforcement, a declarat pentru AP că fosile precum craniul pe care îl deţine Cage, aparţin poporului mongol. “Aceste antichităţi nepreţuite nu sunt suveniruri pentru a fi vândute colecţionarilor privaţi sau celor cu acest hobby”, a adăugat el.

Tarbosaurus a trăit la sfârşitul perioadei Cretacicului Târziu, iar fosilele au fost descoperite în Mongolia şi în anumite zone din China. Tarbosaurus a fost un prădător uriaş, cântărind aproximativ 5 tone şi dotat cu 60 de dinţi. Este foarte probabil că acesta să fi vânat alţi dinozauri de dimensiuni mari precum hadrozauri şi sauropozi.