Analize dentare dezvaluie temperaturile corpurilor dinozaurilor

Este posibil ca dinozaurii sa nu fi fost creaturi cu sange rece cum considera unii oameni de stiinta, conform unui nou studiu publicat in Science on-line pe 23 iunie.
Desen in creion al Brachiosaurus-ului. Echipa a studiat dintii dinozaurilor Camarasaurus şi Brachiosaurus, doua specii ierbivore din epoca Jurassic cu aproximativ 150 milioane ani în urmă (Nobu Tamura / Wikimedia)
Ginger Chan
24.06.2011

Este posibil ca dinozaurii sa nu fi fost creaturi cu sange rece cum considera unii oameni de stiinta, conform unui nou studiu publicat in Science on-line pe 23 iunie.

Din moment ce dinozaurii sunt reptile, timp de decenii s-a presupus ca ei ar fi avut sange rece, ceea ce inseamna ca temperatura corpului era in concordanta cu cea a imprejurimilor lor, spre deosebire de animalele cu sange cald, in care temperatura corpului este mentinuta constanta prin metabolizare.

Cu toate acestea, cercetarile recente au sugerat ca ar fi fost imposibil din punct de vedere fiziologic ca dinozaurii sa reziste atata timp ca si creaturi cu sange rece, si asta a condus la dezvoltarea unui model ce a estimat ca temperaturile dinozaurilor mari depaseau 40 de grade Celsius.

In acest nou studiu, o echipa de cercetatori din Statele Unite si Germania au examinat compozitia chimica a smaltului a doi dinti de dinozauri mari si au ajuns la concluzia ca temperatura corpului acestor creaturi disparute a fost un pic mai mica, dar totusi mai mare decat temperatura mediului ambiant.

Smaltul contine o cantitate mica de carbonat, un compus format din carbon si oxigen. Ambele elemente au izotopi diferiti, elemente chimice care se diferentiaza in functie de masa.

Izotopii mai grei din fiecare element, 13C si 18O, formeaza legaturi unii cu altii in interiorul smaltului in functie de temperatura corpului. Cu cat era mai mare temperatura in momentul formarii smaltului, cu atat mai putin probabil ca acesti izotopi sa formeze legaturi.

"Am folosit aceasta corespondenta ca pe un termometru ce ne-a permis sa determinam temperatura corpului cu o precizie de pana la doua grade", declara intr-un comunicat de presa Thomas Tutken, biochimist la Universitatea din Bonn si unul dintre autorii studiului.

Echipa a studiat dinti de Camarasaurus si Brachiosaurus, doua specii ierbivore din epoca Jurassic, de acum aproximativ 150 milioane de ani in urma. Rezultatele au sugerat ca, Camarasaurus a avut o temperatura a corpului de aproximativ 36 de grade Celsius, in timp ce Brachiosaurus a avut una de aproximativ 38 de grade.

"Cifrele sunt remarcabile, deoarece sunt foarte asemanatoare cu mamiferele din epoca noastra", spune autorul principal, Robert Eagle, intr-un articol publicat pe site-ul Societatii Regale de Chimie.

Constatarile nu rezolva dezbaterea daca dinozaurii au fost animale cu sange rece, sau cu sange cald.

"Datele noastre furnizeaza indicatii clare ca temperatura corpului a fost in mod clar mai mare si mai stabila decat temperatura mediului ambiant", afirma Tutken. Cu toate acestea, temperaturile mai ridicate ale corpului s-ar putea datora raportului dintre suprafata mica si volumul creaturilor.

In continuare, echipa intentioneaza sa examineze temperatura corpului la dinozauri mai mici, care nu pot mentine caldura si datorita raportului dintre suprafata mai mare si volum.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor