Discul Phaistos, de acum 4.000 de ani, încă un mister

Discul Phaistos împreună cu simbolurile inscripţionate (Wikimedia Commons)
April Holloway
02.12.2014

Discul Phaistos este o placă de lut ars ce datează din mileniul 2 î.Hr. cu ambele feţe conţinând o spirală de simboluri imprimate stranii. Încă de la descoperirea sa în 1908, într-un palat numit Phaistos din insula Creta, semnificaţia inscripţiei neobişnuite i-a pus în dilemă pe savanţi. Însă, acum, după mai mult de un secol, este posibil ca experţii să fi ajuns, în cele din urmă, cu un pas mai aproape de rezolvarea uneia dintre cele mai faimoase enigme ale arheologiei.

Discul Phaistos, alături de alte artefacte, a fost pentru prima dată descoperit de către un arheolog italian numit Luigi Pernier, într-o cameră subterană dintr-un străvechi palat minoic, care se prăbuşise din cauza unui cutremur, sau a unei erupţii vulcanice. Phaistos reprezentase un centru de putere al civilizaţiei minoice, precum şi unul dintre cele mai bogate oraşe ale Cretei.

Simboluri misterioase

Discul Phaistos a fost imprimat cu 241 de segmente picturale, create din 45 de simboluri unice, asimilate sistemului de scriere Liniar A, utilizat în Grecia antică. Simbolurile înfăţişează imagini precum cea a unui vultur, a unei căşti, a unui cap împodobit, a unui stup de albine, ş.a.m.d.

Au existat aproape 30 de tentative notabile de a descrifa codul, însă, fiecare a eşuat, deocamdată. Potrivit reţelei Archaeology News Network, cea mai recentă încercare de a dezvălui misterul a fost făcută de dr. Gareth Owens din partea Institutului Tehnologic Educaţional al Cretei, care afirma că a dedus o parte din cuvintele-cheie şi din mesajul general pe care îl transmite.

Descifrarea codului

Dr. Owens a studiat grupurile de semne găsite în trei locuri de pe una dintre feţele discului. Este scris I-QE-KU-RJA, ceea ce înseamnă “mare doamnă importantă”, în timp ce pe cealaltă faţă, cercetătorul a identificat cuvântul AKKA, care semnifică “mamă însărcinată”. Interpretarea dr. Owens este aceea că Discul Phaistos constituie o rugăciune adresată zeiţei mame a erei minoice.

“Cuvântul şi valoarea ce se pot stabili cel mai sigur sunt următoarele: ‘mamă’, şi, în particular, zeiţa mamă a erei minoice” a afirmat Owens, potrivit reţelei Archaeology News Network.

Într-o discuţie TED din luna mai, doctorul a explicat cum a lucrat cu John Coleman la Universitatea Oxford timp de şase ani pentru a sparge codul. “Se apropie cel mai mult de o Rosetta Stone de origine parţial minoică” a spus cercetătorul, declarând că ei pot acum citi 90% din “Faţa A” a discului. Cercetările sunt încă în curs de desfăşurare, în încercarea de decodare a restului de simboluri.

Republicat cu permisiunea site-ului Ancient Origins.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor