Artefactul de aluminiu din Aiud
OOPART (Out Of Place ARTifact - artefact care nu se incadreaza locului unde a fost descoperit) este un termen folosit pentru zeci de obiecte preistorice descoperite in diferite locatii din lume, care potrivit nivelului lor tehnologic, sunt extrem de neobisnuite pentru varsta lor, determinata pe baza dovezilor fizice, chimice si/sau geologice. OOPART-urile sunt adeseori frustrante pentru cercetatorii conventionali, insa reprezinta o incantare pentru cercetatorii aventurieri si pentru persoanele interesate de teoriile stiintifice alternative.
In 1974, la numai un kilometru de orasul Aiud, judetul Alba, un grup de muncitori efectuau lucrari de excavare, pe malul raului Mures. In timpul sapaturilor, ei au dat peste cateva fosile si un misterios artefact metalic.
Pe langa oasele fosilizate de mastodont, descoperite in timpul sapaturilor, muncitorii au descoperit un bloc de aluminiu de forma triunghiulara (ca o pana), fixat sub un strat de 10 m de nisip. Acest bloc de metal pare sa fi fost manufacturat, intrucat nu se asemana cu vreun os de animal sau cu o particularitate geologica.
Straniul bloc a fost donat Muzeului de Istorie din Transilvania, dar in ciuda unei descoperiri atat de neobisnuite, o investigatie amanuntita asupra obiectului nu a avut loc in urmatorii 20 de ani. Dupa care, in 1995, editorii unei reviste OZN-istice din Romania, au gasit artefactul in depozitul muzeului. Pana de metal cantarea aproximativ 2,5 kg si avea o dimensiune de 20x12x7 cm.
Artefactul a fost analizat chimic in doua laboratoare, pentru a-i determina compozitia; unul dintre laboratoare a fost cel de la Istitutul Arheologic din Cluj Napoca, iar celalalt era din Lausanne, Elvetia. Ambele institute au ajuns la concluzii similare: obiectul era format in principal din aluminiu (89%), si din alte 11 metale inferioare, in proportii precise.
Oamenii de stiinta au fost mai mult decat socati, deoarece aluminiul in stare pura nu poate fi gasit in natura, iar tehnologia necesara obtinerii unui grad atat de ridicat de puritate, a fost disponibila omenirii doar de la mijlocul secolului 19.
Un strat exterior de oxidare care acoperea egal blocul de aluminiu a ajutat datarea obiectului la aproximativ 400 de ani vechime. Totusi, stratul geologic in care a fost descoperit sugereaza ca el exista deja, cu 20.000 de ani in urma, din timpul Erei Pleistocene.
Datorita compozitiei sale chimice si formei create manual, au fost emise mai multe ipoteze privind originea sa reala. In timp ce unii cercetatori cred ca ar putea fi parte a unei unelte create de om (nu o unealta in sine), altii sugereaza ca relicva de aluminiu ar fi servit ca si componenta a unei navete spatiale antice.
Un inginer aeronautic care a examinat obiectul, a comparat blocul din Aiud cu un punct de suport pentru o versiune mai mica a unui modul de explorare spatial, cum ar fi un modul lunar, sau piciorul sondei Viking. Potrivit acestei ipoteze, obiectul, ca parte a unei nave spatiale extraterestre, e posibil sa fi ajuns in rau, in urma unei aterizari fortate.
Deci care este originea reala a blocului de la Aiud? Era doar un segment al unei unelte realizate de o civilizatie antica, care a reusit sa produca aluminiu de o puritate considerabila, cu sute sau chiar mii de ani inaintea celorlati oameni? Sau apartine, asa cum sustin unii, unei navete spatiale antice? Iar aceasta naveta spatiala, a fost creata de om, sau are o origine extraterestra?
In orice caz, atat analiza exteriorului oxidat cat si cea a stratului geologic in care a fost descoperit, nu au reusit sa explice in mod adecvat, cum ar fi putut exista, ceva atat de avansat tehnologic, intr-o era atat de indepartata.