Directorul APIA Bucureşti anchetat de DNA pentru corupţie. Fonduri europene alocate unor parohii şi mânăstiri

Sigla şi sediul DNA
Sigla şi sediul DNA (Epoch Times România)

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie fac 13 percheziţii, miercuri dimineaţă, în Capitală şi în judeţele Suceava şi Dâmboviţa, dintre care cinci sunt la sediile unor instituţii publice şi persoane juridice, ancheta vizând fapte de corupţie care ar fi fost comise de funcţionari publici cu funcţii de conducere în plan local şi oameni de afaceri.

Printre instituţiile la care se fac percheziţii sunt şi Agenţiile de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA) Suceava şi Bucureşti, conform unor surse judiciare.

În acest dosar sunt cercetaţi directorul general al APIA Bucureşti, consilieri de la APIA, un agent de poliţie, un fost primar din Câmpulung Moldovenesc, medici veterinari de la Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Suceava, un avocat, un preot, poliţişti şi fermieri, fiind vizaţi de fapte de corupţie privind acordarea ilegală de subvenţii în 246 de dosare din domeniul zootehnic.

Un director din cadrul APIA Central a fost ridicat de procurorii DNA şi dus la audieri.

În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informaţii şi Brigada Specială de Intervenţie a Jandarmeriei.

Din documentele anchetatorilor rezultă că a fost creat un grup infracţional la APIA Suceava, din care făceau parte funcţionari ce aveau atribuţii de verificare şi aprobare a dosarelor de subvenţie, respectiv Nicoleta Cheler, Lya Chiriac şi Ionela Melania Blănariu, care ar fi aprobat cereri de acordare a sprijinului financiar pe suprafaţă sau în domeniul zootehnic unor persoane fizice şi juridice care nu îndeplineau condiţiile legale.

În anul 2013 au fost acordate subvenţii ilegal, obţinându-se pe nedrept fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene în 246 de dosare de acordare a sprijinului financiar în cazul unor exploataţii agricole şi asociaţii zootehnice, precum şi pentru unele parohii şi mânăstiri din judeţul Suceava, ce nu desfăşurau activităţi agricole sau zootehnice (în anul 2012 au fost aprobate 193 de dosare, iar în 2013 un număr de 213 dosare de subvenţii pentru parohii şi mânăstiri din judeţul Suceava).

Conform anchetatorilor, pentru obţinerea ilegală de subvenţii în domeniul zootehnic, medici veterinari din cadrul DSVSA Suceava, printre care şi Lucian Ciobanu, în complicitate cu doctori veterinari concesionari, printre care Neculai Toma, au înfiinţat exploataţii fictive de creştere a animalelor pe numele unor fermieri, pe care le-au înregistrat în registrul naţional al exploataţiilor şi în baza naţională de date ANSVSA cu scopul de a obţine de la APIA Suceava prime ce se acordă producătorilor agricoli în cadrul plăţilor naţionale directe complementare în sectorul zootehnic.

Totodată, funcţionari publici de la APIA CJ Suceava au gestionat defectuos dosare de acordare a sprijinului financiar pe suprafaţă de teren, pentru cunoştinţe sau persoane cu funcţii politice, fiind aprobate cereri pentru entităţile economice administrate şi reprezentate de aceştia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne