Marius Isăilă se milogeşte, Senatul îl apără, corupţia protejată de legiuitori

Parlamentul României, Senat, şedinţă în plen
Parlamentul României, Senat, şedinţă în plen (Epoch Times România)

Membrii Senatului au respins, luni, cererea Parchetului privind încuviinţarea arestării preventive a senatorului PSD Marius Isăilă, cu 104 voturi "împotrivă" şi 15 voturi "pentru". Votul a fost secret cu bile.

Decizia Senatului va fi transmisă Ministerului Justiţiei.

Senatorul PSD Marius Ovidiu Isăilă a afirmat, luni, în plenul Senatului, în care s-a dezbătut cererea Parchetului de arestare preventivă, că soarta lui este în mâinile colegilor, că este nevinovat şi că oricare dintre senatori poate ajunge în aceeaşi situaţie, potrivit Mediafax.

"De votul dumneavoastră depinde nu numai evoluţia mea profesională, socială, ci şi posibilitatea de a sta alături de copiii mei şi de a-i creşte aşa cum am fost învăţat de familia mea, de către cei faţă de care îmi este ruşine, acum, că mă aflu în faţa dumneavoastră, adică de către părinţii mei, care m-au educat frumos", a declarat senatorul PSD.

Procurorii susţin că solicitarea de arestare preventivă a lui Isăilă este justificată de faptul că au fost constatate "repetabilitatea actelor infracţionale, întinderea acestora în timp (2012 – 2014), modalitatea concretă de săvârşire a infracţiunilor – prin folosirea/interpunerea altor persoane care primeau sumele de bani pretinse urmare a traficării influenţei, modalitatea conspirată de a aborda discuţiile cu tematică infracţională (în toalete, prin dezbrăcarea interlocutorului pentru a nu avea asupra sa aparatură de înregistrare, dialog în şoaptă însoţit de gestică), precum şi încercările de a şterge urmele infracţiunilor prin redactarea unor contracte false care să creeze o altă aparenţă decât realitatea primirii unor sume de bani".

Procurorii precizează că Marius Isăilă a ocupat o serie de funcţii în sistemul public de finanţe, fiind director în Administraţia Financiară a sectorului 5, director adjunct al Direcţiei de Control din cadrul ANAF, şef serviciu în Ministerul de Finanţe, la Oficiul de Plăţi şi Contracte PHARE, iar în decembrie 2012 a fost ales senator.

În 2012, Isăilă ar fi solicitat o mită de 200.000 de euro de la un om de afaceri pentru a interveni în soluţionarea favorabilă a controlului ANAF, el fiind la acel moment şef serviciu în Ministerul Finanţelor. Actualul senator PSD, alături de consilierul său Ştefan Cristian Ene, ar fi primit 180.000 de euro, în vreme ce un intermediar al mitei a obţinut 20.000 de euro din suma totală.

De asemenea, DNA susţine că Isăilă a încercat să afle date nedestinate publicităţii, despre posibile cercetări ce s-ar fi putut efectua faţă de persoana sa de către organele judiciare.

Pentru încuviinţarea solicitării de arestare preventivă a lui Isăilă, procurorii au argumentat că activităţile infracţionale ale acestuia "relevă un grad de pericol social ridicat, care este apt a determina în rândul opiniei publice o reacţie negativă – în contextul actual al diminuării încrederii populaţiei în instituţiile bazale ale statului român".

DNA susţine că activitatea acestuia mai arată periculozitatea deosebită, dar şi riscul ca Isăilă să poată influenţa negativ persoanele care au depus sau depun mărturie în dosarul de urmărire penală.

Procurorii precizează că în cazul în care Senatul nu acceptă solicitarea de arestare preventivă a senatorului PSD, acest lucru ar avea un impact negativ cu consecinţă directă în scăderea încrederii în Parlament şi autorităţile publice, "inducându-se treptat în conştientul colectiv ideea că persoanele cu funcţii importante, care comit ilegalităţi, scapă de rigoarea şi aplicarea legilor şi a măsurilor coercitive corespunzătoare gradului de pericol social al faptelor săvârşite de respectiva persoană".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne